stop wyzyskowi w ASO!!

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

PawcioCooper

stop wyzyskowi w ASO!!

Post autor: PawcioCooper »

Cześć mam prośbę abyśmy wpisywali pod tym tematem adresy warsztatów gdzie robimy swoje miniaki i opinie na ich temat :) ostatnio wkurzyła mnie wizyta w aso za wymianę płynu hamulcowego skaskowali ok 200 zł :? przyczym płyn kosztuje ok. 50 zł czyli koszt robocizny jest warty 150 zł :D sam chciałbym tyle zarabiać za pół godziny pracy!!
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: stop wyzyskowi w ASO!!

Post autor: Saint »

Zatrudnij sie w ASO :D
Pozdrawiam, Saint
Zawodowy Szyderca
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

kiedy powinno sie wymieniac te plyty itd? niech mnie ktos pouczy. nie mam ksiazki serwisowej. PAWCIO BOBKU miales mi przywiezc na spota ;)
PawcioCooper

to jest myśl !!! nigdy ni emarzyłem nawet o tym!! aby pracować w ASO :D. Spoko Arto! książkę dam Ci 24.03 na pewno, bo to jest pora w sam raz dla mnie :P i na pewno dam rade bo juz nie będe mial zapier...
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

PawcioCooper pisze:dam Ci 24.03 na pewno, bo to jest pora w sam raz dla mnie :P i na pewno dam rade bo juz nie będe mial zapier...

hehe :D z tego co widzialem, to jestes stalym organizatorem spotow hihi :P
PawcioCooper

i sam na nie nie przyjeżdzam :D ale tym razem jade :)
Awatar użytkownika
jrock7
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R55 Cooper D

Post autor: jrock7 »

Mi też sie krew ścina jak mam coś zrobić a ASO w gdynia (fota).
Liczą sobie prawie 300 zeta za roboczogodzine...drożej niż w Mercu (150)
...
ostatnio wymieniałem uszczelniacz (zimmering), który kosztuje z 40 zeta - a cała
"fatyga" to ponad 300 zł.

ehh..
PawcioCooper

dobry warsztat jest w Gliwicach nieautoryzowany serwis BMW Tarnowski :D liczy ok. 1/3 tego co ASO nastepną czynność przy samochodzie bedę robił u niego i to zrelacjonuje i ocenie :D. Ps. sprostowanie w ASO w Katowicach za wymianę płynu hamulcowego policzyli mi w sumie ponad 280 zł!!!!! na pytanie czemu tak drogo usłyszałem " to jest MINI" :D wow! a miało to być auto dla studentów :P
Awatar użytkownika
se7ven
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7

Post autor: se7ven »

PawcioCooper pisze:Cześć mam prośbę abyśmy wpisywali pod tym tematem adresy warsztatów gdzie robimy swoje miniaki i opinie na ich temat :) ostatnio wkurzyła mnie wizyta w aso za wymianę płynu hamulcowego skaskowali ok 200 zł :? przyczym płyn kosztuje ok. 50 zł czyli koszt robocizny jest warty 150 zł :D sam chciałbym tyle zarabiać za pół godziny pracy!!

Masz auto na gwarancji? jeżeli nie to po co tam jedziesz. W kazdej "szopie" są w stanie taką operację wykonać.
Stać Cię na auto i ASO to płać i nie płacz na forum, że drogo.
Awatar użytkownika
Miniac
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Miniac »

Teraz Was zaskoczę. Ja jestem w miarę zadowolony z obsługi oraz kosztów w ASO Smorawiński w Poznaniu.
- wymiana oleju - 92 PLN brutto,
- filtr oleju 37 PLN brutto
- olej 5W30 SLX Castrol (4,8 l) 293 PLN brutto

ostatnio spędziłem 7 godzin w serwisie na montażu osprzetu (nie były to najprostsze czynności mechaniczne gdzie wystarczy młotek i przecinak ) - koszt robocizny - 700 PLN

Uwazam że koszty są akceptowalne i nie ma tragedii ale wiem że poszczegółne serwisy liczą sobie różne stawki za podobne czynności :!: Słyszałem że "konkurencyjna" ASO w Poznaniu kasuje drożej :shock: Inna sprawa że kupując auto u tego dilera na dzień dobry mam 10% rabatu na części i obsługę serwisową.
Tak do końca to nie jest tak kolorowo bo widać jak na dłoni że część kosztów robocizny "chowają" w cenie materiałów serwisowych ale jest to praktyka powszechnie stosowana nie tylko w serwisie samochodowym.
Druga sprawa - stosowane są niby 2 stawki robocizny : serwisowa (tańsza) oraz nazwijmy to: komercyjna (droższa). Ile wynoszą poszczególne stawki nie mam pojęcia gdyż roboczogodzina podzielona jest na jednostki robocze. W zależności od złożoności naprawy na roboczogodzinę wchodzi mniej lub wiecej takich jednostek roboczych.
...Jeśli nie podoba ci się mój styl jazdy to zejdź z chodnika... :D
PawcioCooper

Piotr Topór pisze:Masz auto na gwarancji? jeżeli nie to po co tam jedziesz. W kazdej "szopie" są w stanie taką operację wykonać.
Stać Cię na auto i ASO to płać i nie płacz na forum, że drogo.

właśnie po to ten temat poruszyłem zeby tu wpisywać adresy dobrych jak to nazywasz "szop" a nie każdej "szopy" bo często ludzie pytaja o warsztat i jest to nie uporządkowane pozdrawiam.
MCS02

Post autor: MCS02 »

Witam
Co prawda nie wiem czy robią tam Old Miniaki, ale w Konstancinie jest serwis, który nazywa sie Servicemile. http://www.servicemile.pl/. Jak wjeżdża się od Wawy to druga ulica po prawej stonie za salonem Saaba. Robiłem tam klocki i chyba coś jeszcze. W warszatcie widziałem kilka Miniaków naprawianych - blacharka i nie tylko, więc rozmwiałem z kierownikiem. I z tego co mówił to mieli kiedyś autoryzację BMW, ale nie pamiętam co się z nią stało. Jeśli chodzi o części zamienne to sprowadzaja przez Bawaria Motors - i dają rabat, taki jak w ASO. A roboczogodzina jest znacznie tańsza. Ponieważ nie miałem z nimi problemów to mogę polecić.
Pozdro Adam
Loko

Post autor: Loko »

Miniac,

Wydaje mi się, że ceny części i serwisu we wszytkich salonach BMW są takie same, a co gorsze nawet zbliżone do tych europejskich (dlatego nam wydaje się drogo, a dla Niemców tanio hehe)

Pozdrowienia,

Loko
ODPOWIEDZ