Mini puszcza oczko, czyli problem ze światłami mijania

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
Twister
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper 1.0 (taki śmieszek!) 91' HIF44

Mini puszcza oczko, czyli problem ze światłami mijania

Post autor: Twister »

Hejka.

Mam problem ze światłami mijania. Nie działa prawe światło mijania. Lewe normalnie działa. Prąd dochodzi (miernik pokazuje 12,7V). Światła drogowe normalnie działają. Bezpieczniki sprawdzone i całe, prąd na bezpieczniku także jest. Jedyne, co udało mi się zrobić, to zmostkować bezpieczniki świateł mijania, dzięki czemu mam oba światła... jednak na dłuższą metę nie chciałbym tego tak zostawiać.

Po włożeniu w oprawkę lampy i uruchomieniu świateł, miernik nie pokazuje wcale napięcia na obwodzie żarówki...

Jakieś rady, bo zaczyna mi już odbijać?

Dzięki!
Awatar użytkownika
Twister
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Re: Mini puszcza oczko, czyli problem ze światłami mijania

No tak, zapomniałem o jeszcze jednej drobnostce, a już nie mogę edytować... Światła mam na przekaźnikach (561). Po zmostkowaniu go (30 i 85, jak się nie mylę) zapala się tylko lewy reflektor, więc to raczej nie jest jego wina, chociaż teraz nie jestem już niczego pewien.
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: markfive »

Twister pisze:...Jedyne, co udało mi się zrobić, to zmostkować bezpieczniki świateł mijania, dzięki czemu mam oba światła... jednak na dłuższą metę nie chciałbym tego tak zostawiać.
1. Masz oddzielne (dwa) bezpieczniki do świateł mijania lewego i prawego ?
2. Gdzie i jak zmostkowałeś przed bezpiecznikami czy za ?
3. Jaką masz skrzynkę bezpieczników ?. W oryginalnej na 4 nie ma bezpieczników dla świateł drogowych czy mijania.
4. Czy piszesz o bezpiecznikach liniowych w oddzielnych oprawkach ?
3. Czy zmostkowanie polegało na zastąpieniu bezpieczników drutem ?

Nie licz na jednoznaczną odpowiedź / radę, bo z tego co opisujesz wynika, że masz niestandardową, modyfikowaną instalację.
Czy jesteś w stanie pokazać / narysować schemat połączeń od przełącznika poprzez przekaźnik do reflektorów.
Wszystko wskazuje na przerwę w obwodzie zasilania prawego światła mijania. Trzeba tylko tą przerwę (punkt) zlokalizować :)
Awatar użytkownika
Twister
Swój Człowiek
Swój Człowiek

markfive pisze:
Twister pisze:...Jedyne, co udało mi się zrobić, to zmostkować bezpieczniki świateł mijania, dzięki czemu mam oba światła... jednak na dłuższą metę nie chciałbym tego tak zostawiać.
1. Masz oddzielne (dwa) bezpieczniki do świateł mijania lewego i prawego ?
2. Gdzie i jak zmostkowałeś przed bezpiecznikami czy za ?
3. Jaką masz skrzynkę bezpieczników ?. W oryginalnej na 4 nie ma bezpieczników dla świateł drogowych czy mijania.
4. Czy piszesz o bezpiecznikach liniowych w oddzielnych oprawkach ?
3. Czy zmostkowanie polegało na zastąpieniu bezpieczników drutem ?

Nie licz na jednoznaczną odpowiedź / radę, bo z tego co opisujesz wynika, że masz niestandardową, modyfikowaną instalację.
Czy jesteś w stanie pokazać / narysować schemat połączeń od przełącznika poprzez przekaźnik do reflektorów.
Wszystko wskazuje na przerwę w obwodzie zasilania prawego światła mijania. Trzeba tylko tą przerwę (punkt) zlokalizować :)
1. Mam dwa oddzielne bezpieczniki (a w sumie to cztery, jeśli liczyć jeszcze drogowe)
2. Zmostkowałem bezpośrednio na skrzynce bezpieczników (na wyjściu)
3. Trudno mi określić - najlepiej spojrzeć na załączone zdjęcie.
4. Wszystkie bezpieczniki są w skrzynce - płaskie (pod światła 15A)
5. Dokładnie tak. Podłączyłem na "krótko" kabel pod wyjścia bezpieczników i same bezpieczniki włożyłem w skrzynkę.
WP_20150912_016.jpg
WP_20150912_016.jpg (658.07 KiB) Przejrzano 534 razy
Gdzie standardowo kabel z włącznika centralnego rozdziela się na prawe i lewe światło? Podejrzewam, że tam nikt nic nie przerabiał, chociaż zaczynam wątpić :D Możliwe, że to połączenie jest słabe i iskrzy do masy (przetarty kabel). Gdy obwód dostaje obciążenie, to cały prąd "ucieka" do masy. Jest taka możliwość?
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: markfive »

Twister pisze:2. Zmostkowałem bezpośrednio na skrzynce bezpieczników (na wyjściu)
5. Dokładnie tak. Podłączyłem na "krótko" kabel pod wyjścia bezpieczników i same bezpieczniki włożyłem w skrzynkę.
Z tego rozumiem że w punktach C i D na załączonym przeze mnie schemacie.
Twister pisze:3. Trudno mi określić - najlepiej spojrzeć na załączone zdjęcie.
Ze zdjęcia można wywnioskować tylko tyle, że instalacja jest przerabiana i nic więcej. :)
Twister pisze:Gdzie standardowo kabel z włącznika centralnego rozdziela się na prawe i lewe światło?
W sytuacji gdy jest jeden przekaźnik do świateł mijania, dopiero za przekaźnikiem czyli w skrzynce bezpieczników. Patrz "mostek" A - B na moim schemacie

Przyczyny trzeba szukać prawdopodobnie w samej skrzynce bezpieczników. Najprawdopodobniej słabe połączenie między A i B o ile oba bezpieczniki są i ich gniazda są w porządku.
Twister pisze:Możliwe, że to połączenie jest słabe i iskrzy do masy (przetarty kabel). Gdy obwód dostaje obciążenie, to cały prąd "ucieka" do masy. Jest taka możliwość?
Słabe połączenie? Tak
Iskrzy do masy, pod obciążeniem prąd ucieka do masy? Nie. Wtedy było by zwarcie. Przewód by się "zesmażył", co objawiało by się dymem, specyficznym zapachem i prawdopodobnie reflektor przestał by świecić na stałe a nie z przerwami.
Załączniki
schemat.jpg
schemat.jpg (8.72 KiB) Przejrzano 529 razy
Awatar użytkownika
Twister
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Usterka zlokalizowana.

Dzięki Marek! Po Twoich wskazówkach sama naprawa zajęła kilka minut :) Problemem była wtyczka za przekaźnikiem - luźna spinka powodowała problemy. Podejrzewam, że w przyszłości problem może powrócić, ale teraz wiem, jak się z nim obejść. Powoli zaczynam się szykować do wymiany instalacji ;)

Jeszcze raz dziękuję!
ODPOWIEDZ