Nierówne przyspieszanie, szarpanie w zakresie 2-4tyś/obr???
- treash
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S 2.0 192km (na razie:)
Nierówne przyspieszanie, szarpanie w zakresie 2-4tyś/obr???
Mam jeszcze jeden problem a mianowicie gdy przyspieszam z pedałem wduszonym do podłogi w zakresie 2-4 tyś obrotów występują takie jakby zawahania/szarpanie, nierównomiernie przyspiesza i nie wiem czego to jeszcze może być wina. Spotkał się ktoś z podobnym problemem?
- lookee94
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R55 Clubman S
Re: Nierówne przyspieszanie, szarpanie w zakresie 2-4tyś/obr???
Ja mam podobnie ale pompa walnieta. A cewki, świece? Może vanos, albo odmy zawalone..
- blink
- Nowy
- Posiadane auto: Mini R53, Mini F55 Cooper D
U mnie gdy występował taki problem cała wada siedziała w zapłonie - uszkodzona była jedna cewka. Ale samochód sygnalizował to mrugającym Check Engine i wywalaniem błędu - misfire cylinder 1. Wymieniłem wszystkie cewki i świece i problem ustał.
- treash
- Swój Człowiek
Cewki wymienione na Bosha jakieś 3 miesiące temu jak również świece na NGK więc chyba nie tu problem chociaż mi również wygląda na problem z zapłonem bo te szarpanie jest wtedy gdy daję autu na maxa w palnik i efekt jakby coś odcinało na ułamki sekund moc..
PS. Blink a na jakie cewki i świece wymieniłeś jakich firm?
- treash
- Swój Człowiek
Pompa jak walnięta zawsze da sygnał "check engine" plus na kompie komunikat "błąd wysokiego ciśnienia" błąd bodajże p2880.lookee94 pisze:Ja mam podobnie ale pompa walnieta. A cewki, świece? Może vanos, albo odmy zawalone..
- blink
- Nowy
- Posiadane auto: Mini R53, Mini F55 Cooper D
Wsadziłem cewki BEHR i świece najpierw BOSCH'a (w perfekcyjnym dopasowaniu po numerze nadwozia w realoem) ale szybko okazało się że nie dają rady i wrzuciłem NGK na pełnej platynie.treash pisze:Cewki wymienione na Bosha jakieś 3 miesiące temu jak również świece na NGK więc chyba nie tu problem chociaż mi również wygląda na problem z zapłonem bo te szarpanie jest wtedy gdy daję autu na maxa w palnik i efekt jakby coś odcinało na ułamki sekund moc..
Jeśli chodzi o telepanie to sprawdź jeszcze czy nie masz walniętej odmy - na odpalonym silniku odkręć korek od oleju i zobacz czy nie ma podciśnienia pod korkiem. Wtedy silnik zaczyna zasysać odmą prosto do dolotu chlapiący olej w głowicy i wszystko idzie prosto do komory spalania.
Moim zdaniem to nie temat Vanosowy - ale warto ponoć profilaktycznie wymieniać co jakiś czas czujnik obrotu wałka rozrządu.
Czy auto pobiera dużo oleju?
- treash
- Swój Człowiek
Pobiera 1L na 3000 km..a swoją drogą order temu kto ma S-kę i nie pobiera oleju:) Ale tak jak mówię zero błędów na kompie, zero odstępstw od jakichkolwiek parametrów, wymienione cewki, świece, rozrząd, pilnowany stano oleju Motul 5W40 X-Cess, usunięte wszelkie zapocenia, nowy intercooler, wymieniona pompa wysokiego ciśnienia paliwa, sam filtr paliwa, no wsio porobione ale jeszcze te IRYTUJĄCE szarpanie..jak macie jakieś pomysły walcie może coś trafimy. Dodam że szarpanie zawsze tak samo się objawia w zakresie od 2-4tyś/obr. są takie jakby 4-5 miejsc gdzie szarpnie i to bardzo odczuwalnie, na wyższych obrotach już nie..aha i na jałowym biegu trzęsie autem delikatnie cały czas.
PS. a może to być coś z katalizatorem lub wtryskami? A jeszcze jedno jak to podciśnienie się objawia jak to dokładnie sprawdzić?
PS. a może to być coś z katalizatorem lub wtryskami? A jeszcze jedno jak to podciśnienie się objawia jak to dokładnie sprawdzić?
- lookee94
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R55 Clubman S
To moze cos z sondą lambda. Teoretycznie powinno błąd wywalić ale AFR warto sprawdzić, bo może mieszanka nie taka
-
- Wiarus
- Posiadane auto: Cooper S r56
A jakie paliwo tam lejesz?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R56
Sprawdź jak wygląda dolot. W szczególności zawory ssące. Może być na nich nagar który będzie ograniczał dopływ powietrza do cylindrów.
-
- Swój Człowiek
Akurat w przypadku tego silnika podczas posotoju ma być podciśnienie pod pokrywą zaworów. Jeśli go nie masz to znaczy, że masz uszkodzoną odmę od strony pasażera. Podciśnienie objawia się tym, że po odkręceniu korka oleju jest on LEKKO przyklejony po pokrywy zaworów. Oczywiście na uruchomionym silniku.blink pisze:treash pisze:
Jeśli chodzi o telepanie to sprawdź jeszcze czy nie masz walniętej odmy - na odpalonym silniku odkręć korek od oleju i zobacz czy nie ma podciśnienia pod korkiem. Wtedy silnik zaczyna zasysać odmą prosto do dolotu chlapiący olej w głowicy i wszystko idzie prosto do komory spalania.
- treash
- Swój Człowiek
No sprawdziłem i mam podciśnienie po odkręceniu korka więc jest ok..paliwo leję tylko 98 Verva na Orlenie. A nagar hmmm.. być może ale żeby to sprawdzić trzeba trochę rzeczy rozebrać tak? Jest inny sposób na sprawdzenie zaworów ssących, nie powinno wywalić jakiegoś błędu w kompie?
A co z wtryskami może być ich wina?
A co z wtryskami może być ich wina?
-
- Swój Człowiek
Żeby sprawdzić nagar na zaworach ssących trzeba zdjąć kolektor dolotowy. Błędy wywala w skrajnych przypadkach. Skoro się dławi do albo problem w zapłonie, dawce paliwa albo dawce powietrza.
- Inferno
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R60 S all4 AT
Jest magik na forum co czyści zawory metodą piaskowania jakimś granulatem orzecha włoskiego link do tematu
http://www.mini.org.pl/viewtopic.php?f=72&t=15062 Nawet ktoś napisał że jest duża poprawa, są fotki przed i po...
Ciekawe czy w takich sytuacjach pomaga
http://www.mini.org.pl/viewtopic.php?f=72&t=15062 Nawet ktoś napisał że jest duża poprawa, są fotki przed i po...
Ciekawe czy w takich sytuacjach pomaga
-
- Swój Człowiek
Mnie pomogło. Miałem takie objawy w okolicy 2 tyś. obrotów / min.