Wymiana amortyzatorów
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: mini one
Wymiana amortyzatorów
Witam
Ostatnio, tłuczą mi sie amortyzatory, z tyłu w samochodzie i zastanawiam (musze) wyminic amortyzatory. Szperałam troszke po necie, ale nie za bardzo znam sie na odpowiednim doborze, tych oto amortyzatorów, a rzuciły mi sie, w oczy i po opinii amortyzatory firmy: "Zawieszenia sportowe Eibach B12 Pro-Kit". I teraz mam pytanie do Panów/Pań czy polecacie coś tej firmy? i czy akurat coś takiego jak wyżej napisałam. Cenowo wychodzi dosyc drogo, a może polecicie coś tańszego dobrej firmy (tanio nie zawsze dobra jakośc) , ale ale stoje w kropce jednym słowem potrzebuje porady
Ostatnio, tłuczą mi sie amortyzatory, z tyłu w samochodzie i zastanawiam (musze) wyminic amortyzatory. Szperałam troszke po necie, ale nie za bardzo znam sie na odpowiednim doborze, tych oto amortyzatorów, a rzuciły mi sie, w oczy i po opinii amortyzatory firmy: "Zawieszenia sportowe Eibach B12 Pro-Kit". I teraz mam pytanie do Panów/Pań czy polecacie coś tej firmy? i czy akurat coś takiego jak wyżej napisałam. Cenowo wychodzi dosyc drogo, a może polecicie coś tańszego dobrej firmy (tanio nie zawsze dobra jakośc) , ale ale stoje w kropce jednym słowem potrzebuje porady
Re: Wymiana amortyzatorów
Jedź na przegląd do warsztatu, niech ocenią czy to amortyzatory czy coś innego... choćby tuleje na wahaczach.
Co do samych amorków, to bierz Bilsteiny albo Sachsy. Tu masz w dobrej cenie.
Co do samych amorków, to bierz Bilsteiny albo Sachsy. Tu masz w dobrej cenie.
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
-
- Swój Człowiek
Pojadę na przegląd, ale będę chciała po wymieniac parę rzeczy nie mam pojęcia kiedy i co tam było wymieniane
Dziękuję
Dziękuję
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini cooper s r53
ja jezdze na eibachach zarowno amortyzatorach jak i sprezynach i złego słowa powiedzieć nie mogę.
Nie umiem powiedzieć ile są warte oryginały w ASO, ktoś się orientuje?
Edit:
Wydaje mi się, ze w oryginale wkładają tam amorki Sachsa, ale pewności nie mam. W zasadzie jakichś dramatycznych różnic w pracy i trwałości pomiędzy KYB, Bilsteinem, Sachsem a Eibachem nie ma, może jedynie Monroe są słabsze, przynajmniej ja mam z nimi złe doświadczenia.
Eibachy nie są czasem krótsze niż fabryczne?
Edit:
Wydaje mi się, ze w oryginale wkładają tam amorki Sachsa, ale pewności nie mam. W zasadzie jakichś dramatycznych różnic w pracy i trwałości pomiędzy KYB, Bilsteinem, Sachsem a Eibachem nie ma, może jedynie Monroe są słabsze, przynajmniej ja mam z nimi złe doświadczenia.
Z fabryki mój R50 wyjechał na Delphi i jeździ na nich już 13 rok. Gdybym miał wybierać z proponowanych przez Zbigg'a to dla mnie nr 1 Bilstein.
Jeśli myślisz o zestawie B12 Bilsteina to faktycznie tanio nie jest. Można wybrać B6 z fabryczną sprężyną lub B8 z Pro Kitem Eibacha. Amortyzatory B8 ze sprężynami Eibach Pro Kit tworzą właśnie zestaw B12. Trzeba pamiętać, że ta sprężyna obniża samochód o ok 30 mm a amortyzator jest właśnie dedykowany do obniżonego zawieszenia. Seria amortyzatoróww B4 i B6 współpracuje najlepiej z fabryczną sprężyną.
Jeśli myślisz o zestawie B12 Bilsteina to faktycznie tanio nie jest. Można wybrać B6 z fabryczną sprężyną lub B8 z Pro Kitem Eibacha. Amortyzatory B8 ze sprężynami Eibach Pro Kit tworzą właśnie zestaw B12. Trzeba pamiętać, że ta sprężyna obniża samochód o ok 30 mm a amortyzator jest właśnie dedykowany do obniżonego zawieszenia. Seria amortyzatoróww B4 i B6 współpracuje najlepiej z fabryczną sprężyną.
-
- Swój Człowiek
mozliwe ze sa ale ciezko mi powiedziećZbigg pisze:Nie umiem powiedzieć ile są warte oryginały w ASO, ktoś się orientuje?
Edit:
podczas skladania nie musialem uzywac sciagaczy ale to pewnie dlatego ze sprezyny sa 40 mm krotrze
Krótkie springi i fabryczne amorki to nie jest dobry pomysł, nie pracuje to jak trzeba a i szansa na awarię większa... miałem tak w innym aucie, co z tego że wygląd się poprawił a zawias usztywnił, jak amorki wylały przed upływem roku.
Ja bym na miejscu koleżanki kupił te B4 i cieszył się sprawnym autem... jeśli to amorki a nie coś innego w zawieszeniu.
Ja bym na miejscu koleżanki kupił te B4 i cieszył się sprawnym autem... jeśli to amorki a nie coś innego w zawieszeniu.
-
- Swój Człowiek
jak miales zuzyte amory to wylalyZbigg pisze:Krótkie springi i fabryczne amorki to nie jest dobry pomysł, nie pracuje to jak trzeba a i szansa na awarię większa... miałem tak w innym aucie, co z tego że wygląd się poprawił a zawias usztywnił, jak amorki wylały przed upływem roku.
ja latam na nowych i wszystko jak najbardziej wporzadku
i dlaczego to ma niby nie pracowac dobrze?
jezeli sprezyny sa progresywne i dedykowane do danego modelu auta.
nie sadze ze specjalisty z Eibacha nie wiedza co robia
Miałem założony nowy komplet, nie były zużyte. A może nie pracować dobrze, bo jak masz krótszą sprężynę to zmienia się zakres pracy amorka, który jest w zasadzie cały czas ściśnięty a już na wybojach dostaje ostro.
W każdym razie warto IMO w razie czego wymieniać komplet, a nie ma większego sensu ładować "lepszych" amorków do fabrycznych springów lub odwrotnie.
W każdym razie warto IMO w razie czego wymieniać komplet, a nie ma większego sensu ładować "lepszych" amorków do fabrycznych springów lub odwrotnie.
-
- Swój Człowiek
Odnawiam temat pisałam, że muszę wymienić amortyzatory, ale czas, fundusz
Chce wymienić teraz przed zimą komplet, ale mam mały problem, a mianowicie amortyzatory Bilsteina B6. Teraz nie wiem jak dobrać sprężyny, a dokładniej jakiej firmy? Ja mam mini one z 2005 roku, jaka powinna być wymiarówka sprężyn? Czy idzie kupić w komplecie z amortyzatorami?
Z góry dziękuję za pomoc.
Chce wymienić teraz przed zimą komplet, ale mam mały problem, a mianowicie amortyzatory Bilsteina B6. Teraz nie wiem jak dobrać sprężyny, a dokładniej jakiej firmy? Ja mam mini one z 2005 roku, jaka powinna być wymiarówka sprężyn? Czy idzie kupić w komplecie z amortyzatorami?
Z góry dziękuję za pomoc.
Ale w jakim celu chcesz dobierać sprężyny, jeśli akurat B6 się doskonale dogadują z fabrycznymi?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Dopiero b8 jest skrocone
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Swój Człowiek
Chce wymienić sprężyny dlatego, że jedna jest na wymarciu, czekam tylko, aż pęknie, dlatego szukam dobrej firmy, aby uniknąć tego.
A co rozumiesz przez "na wymarciu"? Nie spotkałem się dotąd z takim określeniem co do springów... bywają zardzewiałe, bywają klapnięte, ale na wymarciu? Zwłaszcza jedna z czterech?