Czerwona kontrolka Flat Tire Monitor
Czerwona kontrolka Flat Tire Monitor
Dzisiaj miałem taką przygodę, po przejechaniu przez próg zwalniający(max 25-30km/h) zaświeciła mi kontrolka na czerwono i pojedyncze bim! było słychać. Zjechałem ze skrzyżowania i wyskoczyłem zobaczyć bo myślałem, że kapeć ale nie... zgasiłem i odpaliłem, bez zmian, świeci na czerwono.
Pojechałem dalej z czerwienią na blacie, ale na najbliższych światłach wcisnąłem i przytrzymałem guzik od resetu, ten przy dźwigni ręcznego i po bim! przeskoczyło na pomarańczowe, a potem zgasło i tak już zostało. Jakieś pomysły co to było?
Ta kontrolka, jakby ktoś miał wątpliwości:
Pojechałem dalej z czerwienią na blacie, ale na najbliższych światłach wcisnąłem i przytrzymałem guzik od resetu, ten przy dźwigni ręcznego i po bim! przeskoczyło na pomarańczowe, a potem zgasło i tak już zostało. Jakieś pomysły co to było?
Ta kontrolka, jakby ktoś miał wątpliwości:
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
-
- Wiarus
- Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
- Kontakt:
Re: Czerwona kontrolka Flat Tire Monitor
Obstawiam szwankujący czujnik abs albo kabel nie styka/przetarty.
U mnie co jakiś czas zapala się kontrolka zużycia klocków, mimo, że mam usunięte czujniki. Kasuję i zapominam.
U mnie co jakiś czas zapala się kontrolka zużycia klocków, mimo, że mam usunięte czujniki. Kasuję i zapominam.
Trochę zgłupiałem po Twoim poście... jaki ABS? To jest FTM.maniujr pisze:Obstawiam szwankujący czujnik abs albo kabel nie styka/przetarty.
-
- Wiarus
- Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
- Kontakt:
Czujnik abs czyta prędkość obrotową koła i stąd wie, czy masz kapcia czy nie. Nie masz czujników ciśnienia w oponach...
Wiem, że nie ma czujników w oponach i że pomiar jest komputerem z różnicy w pracy kół, ale nie wiedziałem że to bazuje na czujniku ABS... no teraz to ma sens.
- MattiCS
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S (R53)
A nie za dużą miałeś prędkość na progu? Może po najechaniu komputer odczytał jakieś ekstremalne wartości? U mnie w mieście w niektórych miejscach są takie "ostre" progi, że zazwyczaj przed nimi zwalniam poniżej 10 km/h.Zbigg pisze:Dzisiaj miałem taką przygodę, po przejechaniu przez próg zwalniający(max 25-30km/h) (...)
Będę obserwował, w sumie to pierwszy raz kiedy cokolwiek takiego mi błysnęło...
- haszek
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper (116 KM) 2004
A mi taka kontrolka zapaliła się po wymianie opon na letnie. Sprawdziłem ciśnienie, wszędzie 2.2. Macie pomysły czemu się świeci?
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper R50
Może włącznik pod ręcznym broi ?
Mamy. W Mini fabrycznie zakładano opony typu run flat, a przy takich wymagane są czujniki ciśnienia.haszek pisze:A mi taka kontrolka zapaliła się po wymianie opon na letnie. Sprawdziłem ciśnienie, wszędzie 2.2. Macie pomysły czemu się świeci?
Istotne, że w ~R50 nie ma takich czujników fizycznie, są jedynie czujniki informujące komputer o parametrach towarzyszących obracaniu się kół. Widocznie po zmianie kompletu coś się u Ciebie zmieniło i stąd reakcja. Zresetuj ustawienia przyciskiem przy lewarku ręcznego.