co to?

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

co to?

Post autor: Konrad K_2 »

co to takiego - do czego to - czy moze sie zepsuc - czy od tego mogą nie działac mi hamulce, jak naprawiac jesli cos ??????????

uff chyba tyle
Załączniki
COTO (Medium).jpg
COTO (Medium).jpg (64.01 KiB) Przejrzano 1073 razy
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: co to?

Post autor: Sadam »

rozdzielacz siły hamowania, powoduje zmniejszenie ciśnienia w tylnej sekcji hamulców (żeby tył nie blokował się za szybko) popsuć sie może tak jak wszystko, nie jest naprawialne, wymienia się w całości

czy mogą nie działać? hm pewnie mogą

pod maską masz taki syf po remoncie? sporo rdzy i paprochów widzę :razz:

jeśli założony jest na odwrót to redukuje siłę hamowania na przodzie a nie na tyle, jutro mogę sprawdzić czy jest dobrze, jak zajrzę pod swoją maskę
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2007, 11:12 przez Sadam, łącznie zmieniany 1 raz.
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Konrad K_2 »

jesli mozesz sprawdz gdzie powinien btc podłączony tył a gdzie przód i gdzie góra.

to przez to moze przestac wogóle działac hamulec w jednej sekcji ?

ile taka " zabawka" kosztuje?

ps. nie ma zdjecia po remoncie :-)
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

ścignij mnie na gg w ciągu dnia to skoczę zajrzeć ;)

dobrze, że nie po remoncie bo chciałem sie przerazić :D
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
Marcos

Post autor: Marcos »

Dokładnie rzecz biorąc to jest to zawór bezpieczeństwa, którego zadaniem jest zablokowanie jednego z obwodów w układzie hamulcowym w przypadku np pęknięcia przewodu lub mocnego wycieku płynu hamulcowego. Wcześniejsze wersje miały dodatkowo zamontowany czujnik podłączony do kontrolki, która zapalała się w chwili uszkodzenia. W środku jest tłok na który w normalnych warunkach działa jednakowe ciśnienie po naciśnięciu na pedał hamulca, jeżeli jest coś nie tak tłok zmienia swoje położenie i blokuje przepływ płynu w obwodzie o mniejszym ciśnieniu. To urządzenie nie ma nic wspólnego z rozdzielaczem siły hamowania. Jeżeli natomiast zapiecze się w jednym ze skrajnych położeń może być spory problem z odpowietrzeniem układu hamulcowego i jeden z obwodów może nie działać prawidłowo. Regulatory siły hamowania były montowane w mini w latach 70tych na tylnej ramie zawieszenia i one w zależności od obciążenia tyłu auta zmniejszały lub zwiększały siłę hamulców na tylnej osi.
Załączniki
Zawór.jpg
Zawór.jpg (32.59 KiB) Przejrzano 1014 razy
Awatar użytkownika
monsterk
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: monsterk »

Oj Panie Prezesie!
Takie głupoty Pan wypisuje :mrgreen:

Ten na zdjęciu to jest regulator siły hamowania dwuobwodowy i polega na regulacji cisnienia w obwodzie tylnych hamulcy, przy okazji gdy padnie któryś obwód to go odetnie. A w starszych miniakach gdy był układ jednoobwodowy to był korektor w ramie tylnego zawieszenia ale nie tam żaden w zależności od obciążenia miniaka tylko przepływowy,to taki że nie pozwala za dużej ilości płynu przepłynąć. I np. gdy są szczęki niewyregulowane z tyłu to za cholere nie zablokuje sie tylnych hamulcy bo korektor odcina tył gdyż za dużo płynu wchodzi do cylinderków.
Ten element na schemacie to zawór bezpieczenśtwa tak jak napisałeś, w przypadku niesprawności jednego z układu odcina go i sygnalizuje uszkodzenie lampką i był stosowany w układach dwuobwodowych ale połączonych na krzyż a nie przód- tył.
Dexter
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Dexter »

Może nie dostanę bana za odkopanie, ale nie chciałem bezsensownie zakładać nowego tematu :D
Pytanie mam czy w tym regulatorze wymienne są jakieś oringi czy coś ? bo u mnie prawdopodobnie cieknie (patrząc na zdjęcie z pierwszego posta) z lewej strony z pod tego trzpienia czy jak to nazwać. Czy zostaje wymiana na inny ?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

nienaprawialny, jak cos jest nie tak to w calosci do wymiany
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Minis
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Minis »

Nowy kosztuje nie mało, ok £70 + wysyłka.
Rozbierał ktoś ten rozdzielacz siły ciśnienia ? Miałem zamiar odświeżyć jego wygląd zewnętrzny, ale jeżeli jest nienaprawialny to może być nierozbieralny.
MJ
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

ja rozbieralem, wiem co mowie, jest nierozbieralny :) albo inaczej, w srodku sa dwie gumki ktorych nigdzie nie dostaniesz a prawie na bank sa juz zepsute albo zepsujesz przy demontazu
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Chris11
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: Chris11 »

U mnie w garażu wala się chyba takowy (może nawet sprawny), ale pewien nie jestem.
ODPOWIEDZ