Nasilające się problemy
- ganwilk
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI COOPER S R56
- Kontakt:
Re: Nasilające się problemy
Jeszcze w poniedziałek jadę do mistrza Yody od oprogramowania aby wgrał mi najnowsze oprogramowanie z bmw o silnika które uwzględniać będzie gorsze paliwo w Polsce i już powinno być idealnie
- lookee94
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R55 Clubman S
Da się w jakiś sposób sprawdzić jakie oprogramowanie mam obecnie wgrane i jakie jest najnowsze?ganwilk pisze:Jeszcze w poniedziałek jadę do mistrza Yody od oprogramowania aby wgrał mi najnowsze oprogramowanie z bmw o silnika które uwzględniać będzie gorsze paliwo w Polsce i już powinno być idealnie
- ganwilk
- Swój Człowiek
- Kontakt:
Bez sprzętu średnio ale większość miniaków miało pewien problem i było wzywanych na akcję serwisową ale nikt o tym nie wiedział a mianowicie Silniki prinsa mają ,,umiejętność,, autoadaptacji do warunków czyli jak paliwo było gorsze lepsze itd. Ale ta możliwość jest bardzo ograniczona. Problem polega na tym że jeżeli akurat trafiło się nam gorsze paliwo mapa silnika zaadoptowała się do niego jednak zostały przekroczone pewne wartości co powoduje że mapa sterowania silnikiem zostaje na stałe zmieniona i nie można już tego cofnąć. Dlatego BMW wprowadziło poprawkę która resetuje ten stan oraz poszerza możliwość autoadaptacji aby taki problem już nie wystąpił
- ganwilk
- Swój Człowiek
- Kontakt:
Stąd potem mogą wystąpić problemy np właśnie z szarpaniem, falującymi obrotami itd itd
- lookee94
- Swój Człowiek
W takim razie chyba mnie to nie dotyczy bo jak zaleje 95 to po prostu wywala checka i spalanie stukowe, dobrze myślę?
- ganwilk
- Swój Człowiek
- Kontakt:
I tak i nie problem z oprogramowaniem był, powodować on może różne problemy u jednego będzie to szarpanie u innego spalanie stukowe najlepiej pójść do BMW i się dowiedzieć co i jak.
- lookee94
- Swój Człowiek
Tak też zrobię, dzięki za pomoc
- ganwilk
- Swój Człowiek
- Kontakt:
W ostateczności wymienione świece na irydowe uszczelniona pokrywa zaworów oraz wymieniony łańcuch rozwiązały problem
- unclesam
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper JCW
obstawiasz że coś konkretnie wpłynęło na rozwiązanie problemu falowania obrotów, czy wszystko za jednym razem zrobiłeś?
- ganwilk
- Swój Człowiek
- Kontakt:
Najbardziej rozrząd mimo iż był napięty całkiem nieźle ale napinacz już był poza skalą.
Na początek radzę sprawdzać świece cewki, potem czyścić zawory, sprawadzić komputerowo pompe a na koniec jak nic nie da to rozebrać rozrząd
Na początek radzę sprawdzać świece cewki, potem czyścić zawory, sprawadzić komputerowo pompe a na koniec jak nic nie da to rozebrać rozrząd
- ganwilk
- Swój Człowiek
- Kontakt:
Mała aktualizacja u mnie problem z szarpaniem spowodowany byl pompą wysokiego ciśnienia założona od peugota wszystkie problemy ustały.
-
- Wiarus
- Posiadane auto: Cooper S r56
I super, kolejne potwierdzenie że te pompy dają radę
- ganwilk
- Swój Człowiek
- Kontakt:
Pompa jest taka sama jedynie co to może różnić się przepływami wtedy należałoby przeprogramować delikatnie sterownik ale w wiekszości przypadków nie ma takiej potrzeby.