Witam
Stoję przed ciężkim wyborem między dwoma autami. Każdy jest innej klasy i przeznaczenia, jednym z nich jest Countryman Cooper S 184KM z 2015 roku.
Miałem okazje jechać ale wersją najnowszą zarówno 1,5L jak i 2L, czy te wersje się mocno różnią od wersji 1,6L Czy przede wszystkim coś jest nie tak z tym silnikiem, że po 2-3 lata zmienili go na 2L? (moc prawie taka sama). Ogólnie czy coś jest nie tak z autem lub i szczególnie silnikiem 1,6L 184KM?
Jaki typ rozrządu mają te silniki (1,6L) łańcuch czy pasek i co ile km się go zmienia?
Czy w ogóle jest jakaś duża różnica między wersją z 2015, a najnowszą?
Dzięki za pomoc.
Countryman Cooper S 2015
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: F60 SD, R55 JCW
Re: Countryman Cooper S 2015
Silnik 1,6 184KM był stosowany w pierwszej generacji Countrymana (R60) Cooper S. Była to jednostka opracowana wspólnie z PSA z łańcuchem rozrządu, który miał tę przypadłość, że lubił się rozciągać a plastikowe prowadnice pękać i zatykać smoka co prowadzi do nieprawidłowego smarowania silnika.
Jeśli chodzi o aktualną generację Countrymana (F60) Cooper S to według mojej wiedzy od początku był montowany silnik dwulitrowy B48, który jest całkowicie nową konstrukcją BMW jest montowanych w różnych odmianach w wielu modelach BMW. Poczytaj sobie opinie o nim na https://www.bmw-klub.pl/forum/. Z tego co widziałem to większość jest pozytywnych.
Jeśli chodzi o aktualną generację Countrymana (F60) Cooper S to według mojej wiedzy od początku był montowany silnik dwulitrowy B48, który jest całkowicie nową konstrukcją BMW jest montowanych w różnych odmianach w wielu modelach BMW. Poczytaj sobie opinie o nim na https://www.bmw-klub.pl/forum/. Z tego co widziałem to większość jest pozytywnych.
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto:
Dziękuje za odpowiedz. Czyli lepiej unikać wersji silnikiem 1,6L 184KM.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: F60 SD, R55 JCW
To zalezy na co się nastwiasz i ile robisz przebiegu.
R60 to poprzednia generacja więc są to tańsze samochody. Jeśli kupisz dobry egzemplarz i nawet poniesiesz koszty wymiany rozrządu i innych ewentualnych przypadłości to i tak wyjdzie taniej niż F60. Jeszcze jeśli nie robisz dużych przebiegów to rozrząd wystarczy na jakiś czas. W końcu ludzie robią tymi samochodami przebiegi powyżej 200 tys km. Sam mam R60 z niecałymi 100 tys i wszystko jest ok, a rozrząd traktuję jako część eksploatacyjną, tyle że nieco droższą.
F60 to nowa generacja, droższy w nabyciu i pewnie jeszcze z niezdiagnozowanymi potencjalnymi awariami.
R60 to poprzednia generacja więc są to tańsze samochody. Jeśli kupisz dobry egzemplarz i nawet poniesiesz koszty wymiany rozrządu i innych ewentualnych przypadłości to i tak wyjdzie taniej niż F60. Jeszcze jeśli nie robisz dużych przebiegów to rozrząd wystarczy na jakiś czas. W końcu ludzie robią tymi samochodami przebiegi powyżej 200 tys km. Sam mam R60 z niecałymi 100 tys i wszystko jest ok, a rozrząd traktuję jako część eksploatacyjną, tyle że nieco droższą.
F60 to nowa generacja, droższy w nabyciu i pewnie jeszcze z niezdiagnozowanymi potencjalnymi awariami.
- Wald
- Posiadane auto: F56 JCW
- Kontakt:
Miałem takiego countrymana 1.6 JCW.
Silnik nie ma niestety tego wigoru co 2 litry, było kilka modernizacji tego 1.6 i w tych końcowych latach produkcji większość usterek zniwelowano. Jedyne co to jego kultura pracy jest delikatnie mówiąc średnia, ale on po prostu tak ma.
Silnik nie ma niestety tego wigoru co 2 litry, było kilka modernizacji tego 1.6 i w tych końcowych latach produkcji większość usterek zniwelowano. Jedyne co to jego kultura pracy jest delikatnie mówiąc średnia, ale on po prostu tak ma.
-
- Posiadane auto: Mini Cooper S
Mam ten silnik w Mini Cooper S rok produkcji 2012. Teraz przebieg 135000 km. Bezawaryjny. Tylko wymiany płynów i klocki hamulcowe. Przyspieszenie bardzo dobre.
Mam Countrymana 2011 184 konie i Coopera SD 170 konie - jak dla mnie diesel wydaje się mocniejszy może tylko dla tego że szybciej osiąga maxa. Oba bezawaryjne.