R56 S Dymek z wydechu

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
ganwilk
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MINI COOPER S R56
Kontakt:

Re: R56 S Dymek z wydechu

Post autor: ganwilk »

Saguaro pisze:
Fecio pisze:Update: na 27.07 jestem umówiony na sprawdzenie nagaru w dolocie i na zaworach i jego czyszczenie. Dam znać czy to coś pomogło.

:?: Przy okazji czy możecie mi napisać co można jeszcze sprawdzić jak już będą go w tamtych rejonach rozkręcać? W sumie nigdy nie sprawdzałem stanu Vanosa a o rozrządzie już zapomniałem od wymiany kilka lat temu... Tym bardziej że jak stoi na podjeździe, pochylony - tył wyżej, to po odpaleniu na zimny klekocze (mogę wrzucić filmik) mimo kontrolowania stanu oleju.
jak już będą mieli kolektor zdjęty niech obejrzą stan wężyków, które wchodzą do zbiorniczka podciśnieniowego. Pod wpływem temp robią się jak plastelina, nie trzymają podciśnienia dobrze i auto słabsze, a w efekcie potem może wywalać już błąd doładowania jak już ssunie się taki wężyk całkiem.
O te chodzi, które nachodzą na krócce zbiornika i tak samo od strony pompy vacuum:
http://prntscr.com/fvc7us

Po czyszczeniu będziesz zadowolony, nie to autko :)
Potwierdzam czyszczenie sporo daje. Posprawdzaj dokładnie wszystkie opaski od powietrza lubią się odkręcać i nie trzymać ciśnienia
Awatar użytkownika
Fecio
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper S R56 2008 216KM/315Nm British Racing Green

Post autor: Fecio »

Update:
byłem w znanym miłośnikom mini w krakowie serwisie PIM, gdzie stwierdzili że nie ma potrzeby czyszczenia nagaru :shock:. Zapodali mi dodatek do benzyny "na przepalenie dolotu" i powiedzieli że będzie ok. Mam jednak co do tej diagnozy mieszane uczucia :? Przejechałem cały bak z tym dodatkiem na pełnej prędkości po autostradach i jakoś większej różnicy nie odczuwam :(

:?: Czy możecie polecić kogoś w Krakowie kto sprawdzi mi dolot kamerą diagnostyczną żeby powiedzieć czy faktycznie nie ma nagaru?
Awatar użytkownika
ganwilk
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MINI COOPER S R56
Kontakt:

Post autor: ganwilk »

Stań sobie na podjeździe 30 min i dostaniesz sie do kolektora żeby go odchylić i zobaczyć nie trzeba go całkiem zdejmować wystarczyć uchylić lusterko i zajrzysz tam własnymi oczami i ocenisz czy jest syf czy nie
Awatar użytkownika
Fecio
Nowy
Nowy

Dobra - to teraz mam misję na weekend :)
Madmax
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Cooper s

Post autor: Madmax »

U mnie bylo to samo,postal kilkadziesiat sekund i po dodaniu gazu puszczal dymka,po wymianie uszczelniaczy brak tych objawow.Przebieg 133 tys .
Awatar użytkownika
Adam
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R53

Post autor: Adam »

Fecio pisze:Update:
byłem w znanym miłośnikom mini w krakowie serwisie PIM, gdzie stwierdzili że nie ma potrzeby czyszczenia nagaru :shock:. Zapodali mi dodatek do benzyny "na przepalenie dolotu" i powiedzieli że będzie ok. Mam jednak co do tej diagnozy mieszane uczucia :? Przejechałem cały bak z tym dodatkiem na pełnej prędkości po autostradach i jakoś większej różnicy nie odczuwam :(
Jakim cudem dodatek do paliwa ma "przepalić dolot" skoro jest wtrysk bezpośredni :?: :shock:

Ile z Ciebie zdarli za ten cudowny środek?
Awatar użytkownika
Fecio
Nowy
Nowy

Adam pisze:
Jakim cudem dodatek do paliwa ma "przepalić dolot" skoro jest wtrysk bezpośredni :?: :shock:

Ile z Ciebie zdarli za ten cudowny środek?
50 zł więc stwierdziłem że nie zaszkodzi spróbować...
Awatar użytkownika
mtzecik
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Countryman S ALL4

Post autor: mtzecik »

jaki jest mniej wiecej koszt wymiany uszczelniaczy zaworowych? W tych silnikach trzeba sciągac do tego głowice?
ODPOWIEDZ