R50 Check engine trzesie silnikiem
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini Cooper r50
R50 Check engine trzesie silnikiem
Witam od jakiegos czasu mam problem auto gdy sie zagrzeje i silnik pracuje na wolnych obrotach zapala sie check engine i silnik nie rowno pracuje gdy utrzymuje obroty powyzej 1200obr/min check sie nie zapali i silnik rowno pracuje jak tylko zdejme noge z gazu odrazu zapala sie check i silnik sie trzesie. Jak zdejme wąż zaznaczony na zdjeciu silnik zaczyna rowniej pracowac po ponownym zalozeniu weza na miejsce silnik potrafi zgasnac. O co tu chodzi.
- Załączniki
-
- 20191020_181127.jpg (96.43 KiB) Przejrzano 465 razy
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R53
Re: R50 Check engine trzesie silnikiem
zacznij od podstawowej diagnostyki, może podjedź do mechanika jeśli nie masz skanera.
Niestety na odległość ciężko jakiekolwiek wnioski wyciągać...
Niestety na odległość ciężko jakiekolwiek wnioski wyciągać...
-
- Posiadane auto: Mini Cooper r50
Jedyny blad jaki pokazalo to wypadanie zaplonu na drugim cylindrze wymienilem kompleksowo swiece kable i cewke nie stety to nic nie pomoglo juz nie mam sil do tego auta i mechanicy tez rozkladaja rece podejrzewam ze to moze byc juz rozrzad rozciagniety.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Zanim się poddasz to zmierz:
Ciśnienie na tym cylindrze, jeśli ok to idziesz dalej:
Sprawdzasz ciśnienie w układzie paliwowym aby wyeliminować ewentualne usterki pompki, filtra oraz bierzesz pod lupę wtryskiwacz.
Prześledź posty na forum: https://mini.org.pl/search.php?keywords ... p%C5%82onu
Co do rozrządu to przychodzi taki moment że po prostu trzeba go wymienić ale najpierw upewnij się że pozostałe podzespoły są sprawne.
Ciśnienie na tym cylindrze, jeśli ok to idziesz dalej:
Sprawdzasz ciśnienie w układzie paliwowym aby wyeliminować ewentualne usterki pompki, filtra oraz bierzesz pod lupę wtryskiwacz.
Prześledź posty na forum: https://mini.org.pl/search.php?keywords ... p%C5%82onu
Co do rozrządu to przychodzi taki moment że po prostu trzeba go wymienić ale najpierw upewnij się że pozostałe podzespoły są sprawne.
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini One Convertible 2008
A czy to nie jest przypadkiem odma? Jeśli tak, to sprawdziłbym kompresję i wszystkie zaworki na odmie (w oplu były chyba dwa, jeden na wężu, drugi w pokrywie zaworów).
Fura jest tak szybka, jak szybki jest woźnica.
-
- Posiadane auto: Mini Cooper
Miałem to samo, silnik miał moc ale gdy sprawdziłem ciśnienie to niby na 4 nie było, wymieniłem silnik. Niepotrzebnie, obejrzysz zakup kontrolowany w tvn turbo z zakupem mini a będziesz wiedział wszystko.
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini One Convertible 2008
Czyli co to było?
Fura jest tak szybka, jak szybki jest woźnica.
-
Z tego co pamiętam przy walku rozrządu jest jakiś waritor na którym osadzaja się zanieczyszczenia dla tego ważne przytym silniku jest bardzo częsta wymiana oleju i jazda przy górnym stanie bagnetu. To było 4 lata temu, z tego co pamiętam pojechali do warsztatu pod Warszawą gość zajmował się tylko mini i stwierdził to bez żadnej diagnostyki.
-
Pamiętam też że check zapalal się tylko na wolnych obrotach i jak gasilem silnik i po jakimś czasie odpalalem to było okey. No ita dziwna praca silnika jak się zapalił. Jeździłem tak przez dwa miesiące i nikt nie potrafił tego zdjagnozowac więc wymieniłem silnik.
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper R 50
Udało się Tobie usunąć tę usterkę? Jeśli tak, co było powodem?
-
- Posiadane auto: MCS R53
No i co dalej ?
-
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper r50
Hmm...też uczę się dopiero mini, ale z doświadczeń z innych marek(PSA,VW,Opel,Fiat),to co opisujesz może być spowodowane przedmuchami ze skrzyni wału korbowego, jak pisali wyżej koledzy sprawdź kompresję na każdym z cylindrów, opcjonalnie można spróbować na tą odmę zamontować oil catch tanka z jakimś filterkiem i sprawdzić czy wali i w jaki sposób spalinami, może ale tego nie wiem jest jakaś membrana tej odmy jak n.p w oplu wkomponowana w pokrywę zaworową i skończyła swój żywot.