Audio Harman Kardon - dane techniczne

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Fryta
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Mini Cooper R50

Audio Harman Kardon - dane techniczne

Post autor: Fryta »

Cześć!

Czy ktoś dysponuje danymi technicznymi przednich głośników z opcjonalnego zestawu Harman Kardon?

Dziś rozprułem drzwi swojego Minialdo, żeby zobaczyć dlaczego jeden z głośników charczy, a tam zonk - na odwrocie jedynie naklejka z nr części, który niestety nie daje po wyguglowaniu odpowiedzi na mój problem.

Nie mogę nigdzie znaleźć używanego głośnika na sprzedaż, więc myślę o wymianie na jakiś zestaw zamienny.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc, na którą bardzo liczę :)
r53dxb002
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R53

Re: Audio Harman Kardon - dane techniczne

Post autor: r53dxb002 »

Jak masz głośnik w garści to zmierz głębokość i będziesz wiedział czy potrzebujesz dystansu czy nie żeby zmieścić nowe głośniki.
Nie kombinuj z używkami... a już na pewno nie kupuj pojedynczego. Głośniki samochodowe nie są budowane żeby trzymać parametry przez 10+ lat... Założysz nawet najtańsze sony z marketu i będzie ładniej grał niż to, co teraz masz, niestety.

Jak cenisz sobie dobre brzmienie, to kup jakiś zestaw z górnej półki na zwrotnicach i poeksperymentuj - podmień same głośniki basowe najpierw, później tweetery... Co do parametrów - to radio, które masz nie zagra więcej, niż 20-25W na stronę, więc nie bardzo się masz czego bać przy doborze. Tylko nie przesadzaj z mocą głośników basowych (nie pakuj głośników o mocy 100W, bo takie zwykle wymagają wzmacniacza żeby porządnie grać). Mówiąc o mocy mam na myśli moc (często pisywaną jako RMS), a nie moc muzyczną, wyrażaną w jakichś Wattach z kosmosu ;)
Fryta
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Mini Cooper R50

Post autor: Fryta »

Bardzo dziękuję za odpowiedź, tak właśnie zrobię!
Micke
Nowy
Nowy

Post autor: Micke »

Warto pamietac ze w zestawie Harman Kardon glosniki maja impedancje 2 Ohm
r53dxb002
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Post autor: r53dxb002 »

...a to ciekawostka :-) O ile dobrze pamiętam teorię obwodów, zmiana impedancji na większą nie powinna zrobić problemu elektrycznego - ot przy 4Ohmach będzie ciszej... (2 Ohm na drzwi to chyba dość rzadki widok?).
Micke
Nowy
Nowy

Post autor: Micke »

Sam najprawdopodobniej zmienie u siebie przednie glosniki na Audison AP 6.5 Ω2. mam u siebie audi H/K, mam nawet zapasowy zestaw glosniki + wzmacniacz ale z checia wyprobuje czegos nowego.
ODPOWIEDZ