Cześć!
Czy ktoś dysponuje danymi technicznymi przednich głośników z opcjonalnego zestawu Harman Kardon?
Dziś rozprułem drzwi swojego Minialdo, żeby zobaczyć dlaczego jeden z głośników charczy, a tam zonk - na odwrocie jedynie naklejka z nr części, który niestety nie daje po wyguglowaniu odpowiedzi na mój problem.
Nie mogę nigdzie znaleźć używanego głośnika na sprzedaż, więc myślę o wymianie na jakiś zestaw zamienny.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc, na którą bardzo liczę
Audio Harman Kardon - dane techniczne
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R53
Re: Audio Harman Kardon - dane techniczne
Jak masz głośnik w garści to zmierz głębokość i będziesz wiedział czy potrzebujesz dystansu czy nie żeby zmieścić nowe głośniki.
Nie kombinuj z używkami... a już na pewno nie kupuj pojedynczego. Głośniki samochodowe nie są budowane żeby trzymać parametry przez 10+ lat... Założysz nawet najtańsze sony z marketu i będzie ładniej grał niż to, co teraz masz, niestety.
Jak cenisz sobie dobre brzmienie, to kup jakiś zestaw z górnej półki na zwrotnicach i poeksperymentuj - podmień same głośniki basowe najpierw, później tweetery... Co do parametrów - to radio, które masz nie zagra więcej, niż 20-25W na stronę, więc nie bardzo się masz czego bać przy doborze. Tylko nie przesadzaj z mocą głośników basowych (nie pakuj głośników o mocy 100W, bo takie zwykle wymagają wzmacniacza żeby porządnie grać). Mówiąc o mocy mam na myśli moc (często pisywaną jako RMS), a nie moc muzyczną, wyrażaną w jakichś Wattach z kosmosu
Nie kombinuj z używkami... a już na pewno nie kupuj pojedynczego. Głośniki samochodowe nie są budowane żeby trzymać parametry przez 10+ lat... Założysz nawet najtańsze sony z marketu i będzie ładniej grał niż to, co teraz masz, niestety.
Jak cenisz sobie dobre brzmienie, to kup jakiś zestaw z górnej półki na zwrotnicach i poeksperymentuj - podmień same głośniki basowe najpierw, później tweetery... Co do parametrów - to radio, które masz nie zagra więcej, niż 20-25W na stronę, więc nie bardzo się masz czego bać przy doborze. Tylko nie przesadzaj z mocą głośników basowych (nie pakuj głośników o mocy 100W, bo takie zwykle wymagają wzmacniacza żeby porządnie grać). Mówiąc o mocy mam na myśli moc (często pisywaną jako RMS), a nie moc muzyczną, wyrażaną w jakichś Wattach z kosmosu
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini Cooper R50
Bardzo dziękuję za odpowiedź, tak właśnie zrobię!
Warto pamietac ze w zestawie Harman Kardon glosniki maja impedancje 2 Ohm
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R53
...a to ciekawostka O ile dobrze pamiętam teorię obwodów, zmiana impedancji na większą nie powinna zrobić problemu elektrycznego - ot przy 4Ohmach będzie ciszej... (2 Ohm na drzwi to chyba dość rzadki widok?).
Sam najprawdopodobniej zmienie u siebie przednie glosniki na Audison AP 6.5 Ω2. mam u siebie audi H/K, mam nawet zapasowy zestaw glosniki + wzmacniacz ale z checia wyprobuje czegos nowego.