Wymiana reflektorów US na EU?

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Kreinto
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Countryman R60

Wymiana reflektorów US na EU?

Post autor: Kreinto »

Witajcie, od kilku dni jestem posiadaczem R60 w wersji US. Dotąd były zawsze auta JP ale ile można nic nie naprawiać? Nudy. :mrgreen: Nie wiem jak to R60 przeszło badanie techniczne. facepalm Reflektory to jakiś dramat. Jedno oko na Maroko drugie na Kaukaz.
Zastanawiam się nad wymianą na EU. To zwykle halogeny i mi to wystarczy. Byle świeciły normalnie. Nie wiem czy będą pasować plug&play? I czy da się dodać regulację wysokości. Nawet nie wiem gdzie powinno być pokrętło.
Czy ktoś się orientuje w temacie?
Enemy
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: F60 SD, R55 JCW

Re: Wymiana reflektorów US na EU?

Post autor: Enemy »

pokretlo powinno byc po lewej stronie kolumny kierownicy. Dziwne, ze masz halogeny a nie ma pokretla? Moze sprawdz po vin wyposazenie fabryczne samochodu, zeby sie nie okazalo ze samochod mial fabrycznie ksenony:)
A co do samych lamp to mysle, ze nie powinno byc problemu z montazem europejskich
Kreinto
Nowy
Nowy

Wszystko jest możliwe, to auto z przygodami. Rozbite lekko w USA i tam naprawione. Dopiero po roku trafiło na drugą aukcję z nieznanych powodów bo nie miało uszkodzeń. Są zamontowane amerykańskie reflektory na H13. Chcę zmienić na normalne H4 EU. Najwyżej zostanie bez regulacji. Przez półtora miliona km różnymi autami, może że dwa razy jej użyłem. :mrgreen:
Kreinto
Nowy
Nowy

Już wiem, że sama wymiana reflektorów jest pług&play jednak dorobienie regulacji wysokości świecenia już nie. Brakuje przewodów do silniczków w wiązce między reflektorami a footwell module. Pokrętło do regulacji jest zintegrowane z przełącznikiem zespolonym przy kierownicy i tu też może brakować przewodów do footwell module ale jeszcze nie miałem kiedy sprawdzić. Przewody to jednak niewielki problem. Można je dodać. Gorzej z samym footwell module. Nie wiem czy w mojej wersji US nie jest fizycznie inny niż EU i czy się nie okaże, że pomimo montażu przewodów, reflektorów z silniczkami i modułu przełączników zespolonych z pokrętłem, footwell module będzie sterował?
Czy ktoś, kto wersję EU z około 2013-2014 roku mógłby sprawdzić jaki numer katalogowy footwell module wyrzuca mu RealOEM po wpisaniu VIN? Albo podać mi VIN to sam sprawdzę.
Enemy
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: F60 SD, R55 JCW

Post autor: Enemy »

maly hint: mozesz wejsc na ogloszenia Mini na otomoto, znalezc podobny samochod i sprawdzic jego VIN. Teraz coraz czesciej ludziej podają
Kreinto
Nowy
Nowy

Enemy pisze:maly hint: mozesz wejsc na ogloszenia Mini na otomoto, znalezc podobny samochod i sprawdzic jego VIN. Teraz coraz czesciej ludziej podają
Tak też zrobiłem i już wiem, że większość R60 EU ma ten sam footwell module. Tak jak u mnie w wersji US. Niezależnie czy mają halogeny czy ksenony. To oznacza, że musi obsługiwać zarówno brak regulacji, regulację pokrętłem jak i samopoziomowanie. Niektóre mają inny ale nie udało mi się dojść od czego to zależy.
Będę relacjonował jak idzie wymiana i dołożenie regulacji.
ODPOWIEDZ