MINI Cooper silnik gaśnie...

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Majkel92
Nowy
Nowy
Posiadane auto: MINI [BMW] Cooper Hatchback III 1.6 120KM (benzyna) 2008r.

MINI Cooper silnik gaśnie...

Post autor: Majkel92 »

Witam,
Czy spotkał się ktoś z poniższym problemem?:
MINI po dłuższej jeździe w trasie (50-60minut lub około 100km), samochód w trasie zachowuje się normalnie jazda przy prędkości 110-120km/h, obroty poniżej 3000, po zjeździe z autostrady: brak mocy, samochód na biegu jałowym lub przy zwalnianiu(dojeżdżanie do skrzyżowania) gaśnie, nie ma żadnych błędów, check engine pojawił się raz czy dwa razy( było to tylko kilku sekundowe mrugnięcie w czasie jazdy), samochód odpala ale trzeba dodać trochę gazu i od razu ruszyć, po wyłączeniu silnika i daniu chwili na odpoczynek ponad 60 minut to odpala normalnie bez gaśnięcia ale z falującymi obrotami na początku, na drugi dzień nie było problemu z uruchamianiem, ale ta sama trasa z powrotem i te same problemy, w między czasie była dolewka oleju 0,5L po wyskoczeniu kontrolki oleju.
Samochód mam od przeszło 6 miesięcy, zrobiłem nim prawie 4000 km, góra silnika przechodziła gruntowny remont, głowica w pełni zregenerowana z wymianą gniazd zaworowych i innymi dodatkami, rozrząd nowy, ostatnio problem był podobny ale zapalona była kontrolka check engine stale wine ponosiły czujniki wylotowy i dolotowy, jutro podjadę do mechanika żeby sczytać błędy, czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? W tym miesiącu planuje serwis pozimowy razem z płukaniem silnika, czy można coś dodatkowo zlecić mechanikowi żeby przy okazji sprawdził ?
Samochód na odcinkach 10-15km do pracy/ z pracy pracuje idealnie ale na trasy poza miasto widocznie w tej chwili się nie nadaję, silnik bierze olej na oko 1l/1000km.
Pozdrawiam
Enemy
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: F60 SD, R55 JCW

Re: MINI Cooper silnik gaśnie...

Post autor: Enemy »

może to koło zmiennych faz rozrządu lub elektrozawor nim sterujacy?
Majkel92
Nowy
Nowy

z tego co pamiętam te elektrozawory były wymieniane, ale zapytam jutro mechanika o te elektrozawory i to koło zamachowe czy da się to sprawdzić, dzięki:)
Majkel92
Nowy
Nowy

Gdzieś tam wyczytałem że wina może też leżeć po stronie zabrudzonej przepustnicy albo filtra paliwa, poprzedni właściciel zarzekał się że robił serwisy regularnie chociaż sprzedał mi samochód z ukrytą wadą braku kompresji na jednym tłoku więc tutaj nie chce dawać wiary w jego słowa.
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

Problem śmierdzi zdychającym czujnikiem położenia wału

Są jakieś błędy? Bo to Że sie kontrolka MIL zapaliła to gowno nie informacja
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

Ps: wada braku kompresji na jednym tłoku to nie wada ukryta chyba ze kupowałeś auto bez uruchamiania silnika
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Majkel92
Nowy
Nowy

W dniu zakupu silnik pracował perfect, bo zmianie oleju się popsuło, nie jestem mechanikiem, mechanik do którego jeźdźże stwierdził że po przejechaniu 500km nie mogłem wypalić zaworów, możliwe to ?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Kontakt:

przez 500 km to z samochodem mozna bardzo duzo zrobic

a THP to jest znany z akcji typu opadanie gniazd, wypalanie zaworow, i inne takie
Majkel92
Nowy
Nowy

Problemem okazało się sterowanie komputerem silnika, silnika dostawał jakieś złe informacje z ciśnieniomierza oleju, ostatnim razem wymieniałem czujniki wylotowy i dolotowy, teraz mechanik zaadaptował od nowa komputer, dodatkowo była robiona płukanka silnika w celu usunięcia nagaru który mógł właśnie powodować te błędy, czy to jest ostateczne rozwiązanie zobaczymy, póki co silnik pracuje w porządku, wszystkie usterki znikły na jak długo czas pokaże.
ODPOWIEDZ