MINI Cooper silnik gaśnie...
-
- Nowy
- Posiadane auto: MINI [BMW] Cooper Hatchback III 1.6 120KM (benzyna) 2008r.
MINI Cooper silnik gaśnie...
Witam,
Czy spotkał się ktoś z poniższym problemem?:
MINI po dłuższej jeździe w trasie (50-60minut lub około 100km), samochód w trasie zachowuje się normalnie jazda przy prędkości 110-120km/h, obroty poniżej 3000, po zjeździe z autostrady: brak mocy, samochód na biegu jałowym lub przy zwalnianiu(dojeżdżanie do skrzyżowania) gaśnie, nie ma żadnych błędów, check engine pojawił się raz czy dwa razy( było to tylko kilku sekundowe mrugnięcie w czasie jazdy), samochód odpala ale trzeba dodać trochę gazu i od razu ruszyć, po wyłączeniu silnika i daniu chwili na odpoczynek ponad 60 minut to odpala normalnie bez gaśnięcia ale z falującymi obrotami na początku, na drugi dzień nie było problemu z uruchamianiem, ale ta sama trasa z powrotem i te same problemy, w między czasie była dolewka oleju 0,5L po wyskoczeniu kontrolki oleju.
Samochód mam od przeszło 6 miesięcy, zrobiłem nim prawie 4000 km, góra silnika przechodziła gruntowny remont, głowica w pełni zregenerowana z wymianą gniazd zaworowych i innymi dodatkami, rozrząd nowy, ostatnio problem był podobny ale zapalona była kontrolka check engine stale wine ponosiły czujniki wylotowy i dolotowy, jutro podjadę do mechanika żeby sczytać błędy, czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? W tym miesiącu planuje serwis pozimowy razem z płukaniem silnika, czy można coś dodatkowo zlecić mechanikowi żeby przy okazji sprawdził ?
Samochód na odcinkach 10-15km do pracy/ z pracy pracuje idealnie ale na trasy poza miasto widocznie w tej chwili się nie nadaję, silnik bierze olej na oko 1l/1000km.
Pozdrawiam
Czy spotkał się ktoś z poniższym problemem?:
MINI po dłuższej jeździe w trasie (50-60minut lub około 100km), samochód w trasie zachowuje się normalnie jazda przy prędkości 110-120km/h, obroty poniżej 3000, po zjeździe z autostrady: brak mocy, samochód na biegu jałowym lub przy zwalnianiu(dojeżdżanie do skrzyżowania) gaśnie, nie ma żadnych błędów, check engine pojawił się raz czy dwa razy( było to tylko kilku sekundowe mrugnięcie w czasie jazdy), samochód odpala ale trzeba dodać trochę gazu i od razu ruszyć, po wyłączeniu silnika i daniu chwili na odpoczynek ponad 60 minut to odpala normalnie bez gaśnięcia ale z falującymi obrotami na początku, na drugi dzień nie było problemu z uruchamianiem, ale ta sama trasa z powrotem i te same problemy, w między czasie była dolewka oleju 0,5L po wyskoczeniu kontrolki oleju.
Samochód mam od przeszło 6 miesięcy, zrobiłem nim prawie 4000 km, góra silnika przechodziła gruntowny remont, głowica w pełni zregenerowana z wymianą gniazd zaworowych i innymi dodatkami, rozrząd nowy, ostatnio problem był podobny ale zapalona była kontrolka check engine stale wine ponosiły czujniki wylotowy i dolotowy, jutro podjadę do mechanika żeby sczytać błędy, czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? W tym miesiącu planuje serwis pozimowy razem z płukaniem silnika, czy można coś dodatkowo zlecić mechanikowi żeby przy okazji sprawdził ?
Samochód na odcinkach 10-15km do pracy/ z pracy pracuje idealnie ale na trasy poza miasto widocznie w tej chwili się nie nadaję, silnik bierze olej na oko 1l/1000km.
Pozdrawiam
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: F60 SD, R55 JCW
Re: MINI Cooper silnik gaśnie...
może to koło zmiennych faz rozrządu lub elektrozawor nim sterujacy?
-
- Nowy
z tego co pamiętam te elektrozawory były wymieniane, ale zapytam jutro mechanika o te elektrozawory i to koło zamachowe czy da się to sprawdzić, dzięki:)
-
- Nowy
Gdzieś tam wyczytałem że wina może też leżeć po stronie zabrudzonej przepustnicy albo filtra paliwa, poprzedni właściciel zarzekał się że robił serwisy regularnie chociaż sprzedał mi samochód z ukrytą wadą braku kompresji na jednym tłoku więc tutaj nie chce dawać wiary w jego słowa.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Problem śmierdzi zdychającym czujnikiem położenia wału
Są jakieś błędy? Bo to Że sie kontrolka MIL zapaliła to gowno nie informacja
Są jakieś błędy? Bo to Że sie kontrolka MIL zapaliła to gowno nie informacja
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
Ps: wada braku kompresji na jednym tłoku to nie wada ukryta chyba ze kupowałeś auto bez uruchamiania silnika
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Nowy
W dniu zakupu silnik pracował perfect, bo zmianie oleju się popsuło, nie jestem mechanikiem, mechanik do którego jeźdźże stwierdził że po przejechaniu 500km nie mogłem wypalić zaworów, możliwe to ?
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
przez 500 km to z samochodem mozna bardzo duzo zrobic
a THP to jest znany z akcji typu opadanie gniazd, wypalanie zaworow, i inne takie
a THP to jest znany z akcji typu opadanie gniazd, wypalanie zaworow, i inne takie
-
- Nowy
Problemem okazało się sterowanie komputerem silnika, silnika dostawał jakieś złe informacje z ciśnieniomierza oleju, ostatnim razem wymieniałem czujniki wylotowy i dolotowy, teraz mechanik zaadaptował od nowa komputer, dodatkowo była robiona płukanka silnika w celu usunięcia nagaru który mógł właśnie powodować te błędy, czy to jest ostateczne rozwiązanie zobaczymy, póki co silnik pracuje w porządku, wszystkie usterki znikły na jak długo czas pokaże.