Kilka pytań mam

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Adamus

Kilka pytań mam

Post autor: Adamus »

Kupiłem kilka dni temu Mini i ciekawi mnie czy sprzęgło we wszystkich jest takie krótkie??
I pedał gazu jest starsznie dziwny. Na początku jest bardzo twardy a po włożeniu dużej siły odpuszcza i dopiero sie wkręca na obroty. I mam też tak że na sprzęgle wciśniętym do oporu żaden bieg nie chce wchodzić i słychać zgrzyt (tak jak na wrzucaniu biegów bez sprzegła). Ale to myślę że kwestia naciągniecia sprzegła. A co do reszty?? Czegam na odpowiedz.
MARO

Re: Kilka pytań mam

Post autor: MARO »

Jeżeli chodzi o sprzęgło, to może masz zapowietrzony układ hydrauliczny - też tak kiedyś miałem że biegi nie chciały wchodzić.
Dolałem płynu do zbiorniczka i odpowietrzyłem przy pompie i przy siłowniku i jak ręką odjął :wink: a raczej nogą :lol:
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

albo masz wygiety pedal i stad ten krotki skok

sprzeglas sie w mini nie podciaga, albo jest sprawne albo nie

co do gazu to pada ci zapewne linka gazu (pekaja wlokna)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Adamus

A duzo jest roboty z tym gazem?? i gdzie moge kupic sprzedło nowe do mini?
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

nowe sprzeglo mozesz kupic np u zmijkowskich na polczynskiej albo w naszych sklepach online czyli minicentrum englishcars albo miniland czy co tam jeszcze mamy np beamisha

linka gazu to prosta robota
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Adamus

Odpalilem go pierwszy raz od 2 dni i... sprzegło przy skrzyni ma skok 1 cm jak nie 0,5. Prawie żaden bieg nie chce wchodzic... zgrzytanie starszne. Na wylaczonym silniku wszystko dziala. Biegi wchodza. Nie wiem od czego zaczac bo nie mam zadnej pomocy naukowej
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Saint »

Odpowietrz to sprzęgło!! jak nie masz kogoś do pomocy, to weź kawałek gumowego, przezroczystego wężyka, jeden koniec na odpowietrznik, drugi do zbiornika wyrównawczego, poluzuj odpowietrznik, wejdź do miniaka i pompuj.
Zawodowy Szyderca
Awatar użytkownika
makrojal
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: makrojal »

a jeszcze się reguluje śrubką ,
ściągnij sobie Haynesa z działu download i poczytaj i poogladaj obrazki,

a swoją drogą sprzęgło pewnie każdy z wymienionych przez Flapa sklepów chetnie by sprzedał, tylko po co go wymieniać :lol:
Adamus

Wczoraj udało mi sie naprawic to nieszczęsne sprzeglo. Wystarczyl tylko odpowietrzyc i moj samochodzik powrocil na drogi. Dzieki wielkie za wszystkie odpowiedzi :!: dzieki wam zaoszczedzilem pare stowek :razz:
ODPOWIEDZ