akumulator do mini

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
humin
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

akumulator do mini

Post autor: humin »

Pytanie jaki akumulator byłby najlepszy do mini?

Obecnie mamy 45ah/300A lecz niestety po podwójnym zostawieniu na światłach oraz swego wieku jest do wymiany - nawet prostownik na dłuższą metę nie pomaga. Tu jeszcze pozostaje kwestia ładowania, czyli sprawdzenia alternatora

Widziałem 45ah/420A Bosh za dobrą cenę i się zastanawiam czy taki prąd rozruchu nie będzie za duży.
Co sądzicie?
wookie

Re: akumulator do mini

Post autor: wookie »

a jakiej firmy moze? :???: ktos cos poleca?
Niejeden z nas

Post autor: Niejeden z nas »

Firma moim zdaniem mało istotna. Ja kilka lat jeździłem na polskim akumulatorze firmy bodajże piast (bo był najtańszy) i nie było problemów. Teraz kupiłem se ze srebrem :mrgreen:
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

hej pszczyniaku, jakis robal lazi ci po avacie :P
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
wookie

ostatnio bywalem sporo na saab klub polska bo kupilem Saaba 900 klasyka :mrgreen: z 83 i musialem wlasnie aku wymieniac, i tam chlopaki jednak mieli odmienne zdanie, a mianowicie ze bosch to kupa, a faktycznie polskie sa ok. Ja sie zdecydowalem na Moll'a, jest to niemiecki aku i jak naazie niezle ale co mozna powiedziec o nowiutkim aku skoro nawet porzadnego mrozu nie bylo... :wink:

pytalem co do mini bo myslalem ze jest cos co lepiej dziala, a nie tylko ok :mrgreen:
Niejeden z nas

Post autor: Niejeden z nas »

Hej Flapjacku to warszawskie korniki wpierdzielają moją protezę gębuli :wink:
kamal1
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Akumulator.

Post autor: kamal1 »

Znam kilka przypadków długiego żywota akumulatorów.Najczęściej były to polskie "CENTRA" ale te starsze jeśli ktoś jeszcze je pamięta ( w czarnej obudowie ).
Jeden w Skodzie S110 jeżdził 14 lat a drugi w Fiacie 125 przejechał 16 lat. Proszę pamiętać,że o akumulator należy również dbać.
Awatar użytkownika
minimaniak
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
Kontakt:

Post autor: minimaniak »

Ja pamiętam :wink: od 1994 miałem w swoim MINI aku Centry 8 lat - faktem jest, że 2 razy w roku trzeba było klemy czyścić i czasem dolać wody i tyle. W 2002 zmieniłem na białego BOSCHA którego mam do dzisiejszego dnia.
Pozdrawiam Adam

TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
wookie

dzieki Macko! :mrgreen: kupie go miniakowi pod choinke :wink:

pozdro
Wedymin

Post autor: Wedymin »

A ja też mam Centrę. Na razie od maja, kiedy to niefortunnie wykończyłem dotychczasową niemiecką jakąś bateryjkę zostawiając światła włączone. Nie mam nic do zarzucenia.
wookie

ja wymieniam bo mi sie wylal i tez go wykonczylem zostawiajac samochod na swiatlach. jak mozna dobrze ozyscic to co skorodowalo po kontakcie z kwasem z aku? :cry:

[ Dodano: Pon 31 Gru, 2007 ]
hej,

jeszcze pytanko: dzwonilem do takiego mojego sklepiku z czesciami i z katalogu dopasowali mi molla 45Ah o pradzie rozruchowym 300 A. Sorki za upierdliwosc, bo roznice niewielkie, ale jakie ma znaczenie to ze prad rozruchowy jest 360 a 300 A...? :???:

pozdrawiam
ODPOWIEDZ