Problem z pedałem gazu
Moderator: flapjck1
Problem z pedałem gazu
Otóż dziś w drodze do domu coś się popsuło najpierw pedał gazu jakby się wieszał lekko i cały czas obrotu nie schodziły poniżej 2000 pod samym domem zwiesił się już głębiej i nie schodzi poniżej 4000 :/ jakoś dojechałem pod dom... no więc pedał po wciśnięciu nie wraca do pozycji pierwotnej jak go butem podciągne do siebie to obroty spadają... poszła linka czy jak?? chodzi o to że jak wciskam to samochód reaguje ale po puszczeniu gazu pedał zostaje a obroty nie spadają HELP
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Re: Problem z pedałem gazu
Sprawdź spręzynę przy przepustnicy to raz, może się linka zacierać ( musi luźno chodzić )to dwa, przepustnica się blukuje ( w co wątpię ) to trzy. Na pewno musisz zdemontować obudowę filtra powietrza aby się do tych elementów dostać.
ogolnie pedał stracił jakby "sprężystość" chodzi jak zardzewiała dźwignia... jest jakiś taki luźny no i mówie "nie wraca"...
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
jest jeszcze sprezyna przy pedale gazu, tam popatrz
ale ja obstawiam pekajaca linke
ale ja obstawiam pekajaca linke
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- makrojal
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
jeszcze może być tłusty syf w pancerzu, który w niższych temperaturach tężeje i trzyma linkę .
Obserwacje z własnych doświadczeń
Obserwacje z własnych doświadczeń
Ja miałem kiedyś tak samo z garbusem. Wtedy to była sprężyna przy przepustnicy.
Jak się dostać do tej spreżyny przy pedale gazu, przy przepustnicy jest OK, linka jej nie cofa do końca... dlatego albo linka albo ta spręzyna przy pedale... tylko jak tam dojsc ??
Linka gazu.
A może jedna "nitka" linki pękła ? Wsklepie metalowym 1m. linki to koszt kilkudziesieciu groszy. Nawet udało mi się kiedyś kupić z nierdzewki. Końcówkę zarobiłem zaciskając pod praską mała tulejkę (może być mała nakretka).
- minimaniak
- Klubowicz
- Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
- Kontakt:
Wujek_sknerus pisze:Jak się dostać do tej spreżyny przy pedale gazu, przy przepustnicy jest OK, linka jej nie cofa do końca... dlatego albo linka albo ta spręzyna przy pedale... tylko jak tam dojsc ??
przy pedale - musisz się wsunąć głową do pedałów - dasz radę
Pozdrawiam Adam
TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
- gawa
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini British Open
- Kontakt:
Na obrazku jest tak.
- Załączniki
-
- Mini_Workshop_Maunal_Eng.jpg (109.63 KiB) Przejrzano 1058 razy
pozdrawiam
Waldek
601348937
Waldek
601348937
u mnie -rocznik 95- nie ma takiej sprezyny jak na rysunku... jutro będę wymieniał to linkę, da się ją odczepić w środku auta?? Pancerz zostawiam stary chcę wpuścić tylko nową linkę, mam nadzieje że obędzie się bez kanału...
- rogal
- Super użytkownik
- Posiadane auto: 6 x MINI
- Kontakt:
Da się:)
Na pedale jest blaszka zabezpieczająca linkę , wystarczy ją przesunąć i linka łatwo wychodzi do wewnątrz auta.
Na pedale jest blaszka zabezpieczająca linkę , wystarczy ją przesunąć i linka łatwo wychodzi do wewnątrz auta.
pozdrawiam
Rogal
tel. 695 455 231
---------------------------
Wszystko dla Mini .
http://www.englishcars.pl
Rogal
tel. 695 455 231
---------------------------
Wszystko dla Mini .
http://www.englishcars.pl