no własnie o tą głupia spręzyne mi chodzi ona powina w zupełnie inną stronę "przeszkadzać", czy da się ją jakoś poluzować albo coś w tym stylu??
uszczelki sprawdziłem są ok
machanizm odsuwania szyb
Moderator: flapjck1
- rogal
- Super użytkownik
- Posiadane auto: 6 x MINI
- Kontakt:
Re: machanizm odsuwania szyb
ta sprężyna przy opuszczaniu się nakręca by oddać energię przy podnoszeniu.
pozdrawiam
Rogal
tel. 695 455 231
---------------------------
Wszystko dla Mini .
http://www.englishcars.pl
Rogal
tel. 695 455 231
Wszystko dla Mini .
czyli mam zamienione z lewej na prawą albo sprężyny przekręcone w obu<mało prawdopodobne> bo u mnie skręca sie przy podnoszeniu a oddaje energie przy opuszzaniu
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
rogal pisze:Najłatwiej poznać dobrą stronę po tym że jak uszczelka jest w ramce to węższa jej część (z szerokości) ma być na zewnątrz auta, a grubsza do wewnątrz..
tak ale i w jedne i w drugie drzwi możesz włożyć uszczelkę tak, że węższa strona będzie na zewnątrz, szczególikiem w tym wypadku jest końcówka uszczelki która to z jednej strony jest podcięta w miejscu gdzie musi się zmieścić obok przetłoczeń na zamek drzwi jeśli dobrze pamiętam
pokrętnie opisane uszczelka jest w jednym miejscu wycięta, to wycięcie musi trafić w tylną część drzwi (tam gdzie zamek), tak żeby węższa część uszczelki została od zewnętrznej strony
dodatkowo na uszczelce są nacięcia, które to powinny wpasowywać się w załamania na ramki drzwi
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
- rogal
- Super użytkownik
- Posiadane auto: 6 x MINI
- Kontakt:
oj Sadam komplikujesz wątek. Zadajesz pytanie znając odpowiedź.
Oczywiste że jeśli uszczelkę wycięciem przyłożysz przy zamku i węższą stroną poprowadzisz od zewnątrz drzwi to tylko jedna będzie tak pasowała. Koniec wątku.
Matriw. Faktycznie sprężyny nakręcają się tak jak mówisz. Wziełem zagadnienie na logikę i jak to w przypadku mini jedno z drugim mało ma coś wspólnego. Więc jeśli nikt przy mechaniźmie nie kombinował (bo to zbędne przy demontażu) wszystko powinno być ok.
Oczywiste że jeśli uszczelkę wycięciem przyłożysz przy zamku i węższą stroną poprowadzisz od zewnątrz drzwi to tylko jedna będzie tak pasowała. Koniec wątku.
Matriw. Faktycznie sprężyny nakręcają się tak jak mówisz. Wziełem zagadnienie na logikę i jak to w przypadku mini jedno z drugim mało ma coś wspólnego. Więc jeśli nikt przy mechaniźmie nie kombinował (bo to zbędne przy demontażu) wszystko powinno być ok.
pozdrawiam
Rogal
tel. 695 455 231
Wszystko dla Mini .
Rogal
tel. 695 455 231
Wszystko dla Mini .
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
no ja to wiem to wiem ty to wiesz, ale inni może nie wiedzą
także tak dla zupełnej jasności
także tak dla zupełnej jasności
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
ku mojej uciesze wszytko działa poprawnie
zamieniłem mechanizmy prawy na lewy i odwrotnie
teraz sprężyny rozprężają sie przy podnoszeniu i wszystko gra...poza tym że muszę dogiać płat drzwi bo mam szczeline dużą pomiedzy szyba a uszczelka
[ Dodano: Sro 30 Sty, 2008 ]
Umieszcze tą notke na forum żeby ktoś inny nie musiał się męczyc
na szczeline o której pisałem powyżej nadaje sie idealnie uszczelka <zgarniająca>drzwi tylnych od ASTRY II 5-dr pasuje idealnie- tlyko z jednej strony przeba plastiku troszke obciąć i jest za krótka o 2-3mm- ale to nie problem
zamieniłem mechanizmy prawy na lewy i odwrotnie
teraz sprężyny rozprężają sie przy podnoszeniu i wszystko gra...poza tym że muszę dogiać płat drzwi bo mam szczeline dużą pomiedzy szyba a uszczelka
[ Dodano: Sro 30 Sty, 2008 ]
Umieszcze tą notke na forum żeby ktoś inny nie musiał się męczyc
na szczeline o której pisałem powyżej nadaje sie idealnie uszczelka <zgarniająca>drzwi tylnych od ASTRY II 5-dr pasuje idealnie- tlyko z jednej strony przeba plastiku troszke obciąć i jest za krótka o 2-3mm- ale to nie problem