Witam + Mini One AUTOMAT

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

beabs

Re: Witam + Mini One AUTOMAT

Post autor: beabs »

wg pracowników Porsche najgorsze są te auta składane przez nich w poniedziałki :wink: dlatego samochody usterkowe nazywane są w BRD "montagsauto" i każdy wie, o co chodzi...
a poważnie, poprawili to wspomaganie w MINI?
beabs

Post autor: beabs »

porsche klepią na 2 zmiany: 6-14 i 14-22 i ciekawe jak im idzie w piątek tak ok. 20? :roll: a MINI? może kolega z fabryki MINI ma jakieś informacje?
mr_iwo

Post autor: mr_iwo »

dawid pisze:mr_iwo wrzuc jakies fotki z fabryki :)
Mogę dać tylko linki do oficjalnych fotek - generalnie na terenie fabryki jest zakaz robienia zdjęć także przykro mi :wink:
Awatar użytkownika
Miniac
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Miniac »

mr_iwo pisze:
dawid pisze:mr_iwo wrzuc jakies fotki z fabryki :)
Mogę dać tylko linki do oficjalnych fotek - generalnie na terenie fabryki jest zakaz robienia zdjęć także przykro mi :wink:
spokojnie, CBA już tak nie szaleje więc dajesz te foty ziom :grin:
...Jeśli nie podoba ci się mój styl jazdy to zejdź z chodnika... :D
mr_iwo

Serio nie mam bo nie wolno zdjęć w ogóle robić...
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

eee tam mister iwo nie gadaj polak potrafi chyba ze macie tam takie akcje jak w constarze typu splesniala tapcierka :P w ogole sporo polakow tam pracuje w fabryce, znajoma byla tam na pare miesiecy tylko nie wiem co robila ;)
mr_iwo

dawid pisze:w ogole sporo polakow tam pracuje w fabryce, znajoma byla tam na pare miesiecy tylko nie wiem co robila ;)
Polacy tu są w 2 miejscach: Hala montażowa oraz sprzątaczki :wink: Z czego na hali jest ich na prawdę sporo :razz: Zresztą dzisiaj znajomego tam spotkałem :wink:
jeep

Post autor: jeep »

chwilę mnie nie było i już kasztany w temacie :lol:

wracając do głównego nurtu, wczoraj został odebrany z rąk niemieckich właścicieli ( już nasz ) miniak z automatem :lol:
Starsi państwo (rocznik '46 i '51 :wink: ) zakochani w miniakach, czekali (jak się później okazało) na nas ( a właściwie na nasze pieniążki kochane :wink: ) i już gonili do salonu po nowego kabriomini. Ogólnie - nie żałuję decyzji, że nigdy już więcej nie kupuję auta w Polsce od handlarzy w szczególności.
Przy oględzinach okazało się, że "oczywiście" servo wydaje dżwięki i tłumik tak trochę rozwarstwiony przez rdzę. Reszta tak bardziej kosmetyczna: trzeba zlokalizować świerszcze zalęgnięte w plastikach gdzieś koło kierownicy i pasów bezpieczeństwa z tyłu i przesmarować zawiasy i szyber. Tak to jest jak się robi 4tys. rocznie i nie potrafi się podnieść maski :smile: Ach ci Niemcy :wink:
Pojeździłem troszkę dzisiaj, bo wracała nim żona i ... rzeczywiście specyficzne to mini jest :shock: Zaraz po Jeep'ach to następne auta z duszą :lol:
Choć jestem od chyba 15 już lat zwolennikiem automatów to muszę przyznać, że w miniakach.... :oops: :razz: Nie, nie - nie żebym był zawiedziony. Raz jeszcze kupił bym go, ale rzeczywiście chyba stworzone jest to auto do manuala.
W porównaniu z innymi automatami wyczuwam lekkie opóźnienie na starcie. Taki bezwład dziwny dla mnie. Wchodzi na obroty, a auto prawie stoi i następuje takie niby szarpnięcie. Myślę, że też to kwestia przyzwyczajenia - troszkę mniej i płynniej naciskać na pedał gazu trzeba. Za to później już same plusy - pracuje świetnie i bardzo płynnie. Super.

Tak więc - ONLY JEEP , ale mini też fajne :grin:
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

gratuluje zakupu! mam nadzieje, ze posluzy dlugo i bezawaryjnie, czekamy na fotki :)
mr_iwo

jeep pisze: W porównaniu z innymi automatami wyczuwam lekkie opóźnienie na starcie. Taki bezwład dziwny dla mnie. Wchodzi na obroty, a auto prawie stoi i następuje takie niby szarpnięcie.
Dokładnie tak jak pisałem o Cooper S w automacie - po jeździe manualem wiedziałem czego oczekiwać a tu wsiadłem, nacisnąłem gaz i ZONK :razz: Ale do miasta może być :wink:
Funkykoval
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Funkykoval »

witam,
Odswieze kotleta bo mam pytanie w zwiazku ze skrzynia + chcialem sie przywitac :)

Zakupilem Mini One z 2003 w automacie. Nie zrobilem jeszcze wielu kilometrow i nie pojawily sie zadne problemy. Chcialbym jednak wypytac was o te skrzynie:

Jaki olej/filtr (specyfikacje producenta)?
Podajcie prosze linka do instrukcji tej skrzyni lub jakis opis, rysunki czy zdjecia..
Czy ktos wymienial juz olej lub ma wiedze na ten temat

Z gory dziekuje za pomoc
pozdrav
Funkykoval
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

dzieki watkowi ...FAQ znalazlem diagram :))
interesuja mnie nadal wasze doswiadczenia z wymiana oleju, itp.

W jaki sposob sprawdza sie pozimom oleju?
pozdrav
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

http://www.mini2.com/cvt/zf_vt1f_gearbo ... iption.pdf

Tu masz wszystko o bezstopniowym CVT. Wymiana oleju co 45000km!
Olej z ASO 83 22 0 136 376 (ESSO EZL799 CVT)
static
Olo

Post autor: Olo »

pididi pisze:http://www.mini2.com/cvt/zf_vt1f_gearbox_description.pdf

Tu masz wszystko o bezstopniowym CVT. Wymiana oleju co 45000km!
Olej z ASO 83 22 0 136 376 (ESSO EZL799 CVT)
Dokladnie, ASO zapewne powie zeby nie wymieniac, zawsze spotykam sie z takimi glupi odpowiedziami czy to w BMW, Skodzie, Reno itp.

Jesli nic sie nie dzieje to sie nie wymiania, tak zazwyczaj mowia. A prawda jest taka, ze ten olej sie zurzywa tak samo jak olej w silniku wiec fajnie jezdzic z syfem czasami przez 200tys bo i sa tacy co nie wymieniaja oleju wogole w skrzyniach i potem biora sie szarpania i inne dziwne przygody.

Bezstopniowe automaty to moim zdaniem nieypal wyje silnik na maxymalnych obrotach caly czas jakby mial wyskoczyc przez maske...
Funkykoval
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Dzieki za wasze wsparcie!

olej oczywiscie wymienie bo autko ma 55tys na liczniku i nie jestem pewien czy byl zmieniany - zerkne jeszcze do ksiazki serwisowej..

Dzisiaj kleczalem pod mini od rana aby wszystko ladnie posprawdzac (zwlaszcza niefortunne pompe wspom. kierownicy z wiatraczkiem :) ) ...i znalazlem niewielki wyciek na poziomie przewodu olejowego ze skrzyni biegow do chlodnicy - jutro lece do mechaniora aby takie przewody zamowil i wymienil..
Jeszcze raz dzieki za pomoc i niebawem opisze szczegolowo usterke + koszt i sposob jej naprawy
pozdrav
ODPOWIEDZ