Zakup Mini 1,3 - proszę o poradę
Moderator: flapjck1
Zakup Mini 1,3 - proszę o poradę
Witam wszystkich forumowiczów.
Poważnie rozważam zakup Miniaka z '97 roku z silnikiem 1,3 (63 KM). Samochód ma przejechane 120 000 km i kilka (dość dużych) śladów rdzy na karoserii. Dodatkowym atutem jest fakt, że ma poduszkę powietrzną. Autko miało 4 właścicieli (moim zdaniem sporo...) Cena samochodu to 3000 euro. Musiałbym po niego jechać za granicę. Jeśli chodzi o mechanikę samochodową to jestem laikiem i nie mam możliwości aby mechanik pojechał ze mną po samochód stą też prośba do Was o opinię. Decyzję musze podjąć na odległość.
Jeśli chodzi o przeznaczenie samochodu to z założęnia ma być on 2. samochodem w rodzinie oraz spełnieniem marzeń. Niechciałbym jednak, żeby samochód stał wyłącznie u mechanika i kosztował kolejne 3000 euro jeśli chodzi o naprawy. Czy części do Mini od 97 w górę są inne/drożesze niż te do starszych modeli? Znacie jakiś dobry warsztat dla Mini w Krakowie?
Do posta załączam pare zdjęć.
Dzięki za wszelkie opinie i uwagi.
Pozdrawiam
Iwohank
Poważnie rozważam zakup Miniaka z '97 roku z silnikiem 1,3 (63 KM). Samochód ma przejechane 120 000 km i kilka (dość dużych) śladów rdzy na karoserii. Dodatkowym atutem jest fakt, że ma poduszkę powietrzną. Autko miało 4 właścicieli (moim zdaniem sporo...) Cena samochodu to 3000 euro. Musiałbym po niego jechać za granicę. Jeśli chodzi o mechanikę samochodową to jestem laikiem i nie mam możliwości aby mechanik pojechał ze mną po samochód stą też prośba do Was o opinię. Decyzję musze podjąć na odległość.
Jeśli chodzi o przeznaczenie samochodu to z założęnia ma być on 2. samochodem w rodzinie oraz spełnieniem marzeń. Niechciałbym jednak, żeby samochód stał wyłącznie u mechanika i kosztował kolejne 3000 euro jeśli chodzi o naprawy. Czy części do Mini od 97 w górę są inne/drożesze niż te do starszych modeli? Znacie jakiś dobry warsztat dla Mini w Krakowie?
Do posta załączam pare zdjęć.
Dzięki za wszelkie opinie i uwagi.
Pozdrawiam
Iwohank
- Załączniki
-
- mini2.jpg (63.8 KiB) Przejrzano 1155 razy
-
- mini1.jpg (60.82 KiB) Przejrzano 1155 razy
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2008, 10:45 przez iwohank, łącznie zmieniany 1 raz.
- monsterk
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: Zakup Mini 1,3 - proszę o poradę
Patrząc na zdjęcie silnika to zapuszczony jest ale w typowo niemieckim stylu. Po wyciekach z pod pokrywy zaworów wnioskuje że raczej nie były nigdy regulowane a wiąze się to z zurzytymi szklankami popychaczy i wałek rozrządu może być w nie najlepszym stanie. Przy takim przebiegu pewnie jest zużyty synchronizator drugiego biegu.Sprawdzić też powinieneś stan tylnego wózka zawieszenia, bo może być skorodowany a to kolejny duży wydatek. Musisz być przygotowany na remont przedniego zawieszenia i hamulcy(tarcze, klocki i remont zacisków-wymiana tłoczków).
Czesci są te same co do starszych modeli oprócz elektroniki silnika.
Czesci są te same co do starszych modeli oprócz elektroniki silnika.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
nie wydaje mi sie zeby twoje wydatki skonczyly sie na wydaniu tych 3 k oiro
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Dzięki monsterk za wstępną diagnozę. Jak myślisz, ile kosztowałyby naprawy, o których piszesz? Chodzi mi zarówno o koszt częsci jak i robocizny (ceny części wstępnie sprawdzałem na reklamowanych na forum sklepach).
Flapjck1; mam świadomość, że na 3k się nie skończy (pomijając koszty sprowadzenia i rejestracji). Nie chciałbym tylko, żeby było to kolejne tyle a jedyną frajda jaką będę miał to z jazdy z i do mechanika lub banku. Nie ukrywam, że zainteresował mnie ten '97 bo jest w miarę młody a co za tym idzie powinienn być mniej awaryjny. Jako, że na mechanice się nie znam chciałym mieć w miarę spokój z naprawami.
Tak btw. to jak często i co trzeba w miniakach konserwować? Jakie sa koszty konserwacji?
Flapjck1; mam świadomość, że na 3k się nie skończy (pomijając koszty sprowadzenia i rejestracji). Nie chciałbym tylko, żeby było to kolejne tyle a jedyną frajda jaką będę miał to z jazdy z i do mechanika lub banku. Nie ukrywam, że zainteresował mnie ten '97 bo jest w miarę młody a co za tym idzie powinienn być mniej awaryjny. Jako, że na mechanice się nie znam chciałym mieć w miarę spokój z naprawami.
Tak btw. to jak często i co trzeba w miniakach konserwować? Jakie sa koszty konserwacji?
no to z miniakiem jest tak ze do banku bedziesz jezdzil często;)
sądu nie ma... ale wyrok wydany na wieczność, z ogólnego też mnie wyrzucą;-)
- monsterk
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Co do kosztów to pakiet strartowy oceniam na około 4-5 tys.zł bez ingerencji w silniki skrzynieale to wszystko zależy od stanu miniaka. Naprawiałem już kilka miniaków z lat 96-99 i niestety ale każdego stan był inny a przebiegi to od 40 do 180 tyś km. Nie ma reguły co będzie pod lakierem w miniaku
[ Dodano: Nie 27 Kwi, 2008 ]
A można miniaka zrobić raz a porządnie i cieszć się z jazdy. Należy tylko dbać o smarowanie zawieszenia
[ Dodano: Nie 27 Kwi, 2008 ]
czestermo pisze:no to z miniakiem jest tak ze do banku bedziesz jezdzil często;)
A można miniaka zrobić raz a porządnie i cieszć się z jazdy. Należy tylko dbać o smarowanie zawieszenia
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2008, 21:50 przez monsterk, łącznie zmieniany 1 raz.
Po lekturze forum i Waszych postach odnoszę wrażenie, że Mini Classic są wyłącznie samochodami dla ludzi z nadmiarem gotówki oraz mechaników/blacharzy, któzy sami sobie przy nich zrobią...
Myśląc o zakupie kilkunastoletniego samochodu liczę się oczywiśćie z wydatkami na jego naprawy (kilkuletnie samochody też się psują) ale z tego co czytam to wygląda mi to na niekończące się serwisowanie i ładowanie kasy. Czy rzeczywiśćie jest tak źle?
Myśląc o zakupie kilkunastoletniego samochodu liczę się oczywiśćie z wydatkami na jego naprawy (kilkuletnie samochody też się psują) ale z tego co czytam to wygląda mi to na niekończące się serwisowanie i ładowanie kasy. Czy rzeczywiśćie jest tak źle?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
nie ee e
jest znacznie gorzej
jest znacznie gorzej
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Coś mi sie wydaje, że jakby było tak źle to by nas tylu na tym forum nie siedziało
oj michal michal
juz darowałbyś sobie te docinki co do konkurencji
to jest już nudne i śmieszne nawet
faktycznie jak zrobisz raz i dokładnie wydając kupe kasy (pojecie względne) to nie bedziesz musiał jezdzić do banku (ale jak mowie, musisz zrobić generalny remont)
a jak robisz małymi krokami to bedziesz często witał panie w okienku
faktycznie jak zrobisz raz i dokładnie wydając kupe kasy (pojecie względne) to nie bedziesz musiał jezdzić do banku (ale jak mowie, musisz zrobić generalny remont)
a jak robisz małymi krokami to bedziesz często witał panie w okienku
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
Ej...no... straszycie kolegę !!!
Kup zobacz co go boli , napraw i śmigaj ! Podstawowe części nie są drogie choć potrzeba ich znacznie więcej. Bądź cierpliwy. Daj sobie czas na doprowadzenie mini do dobrego stanu. Małymi kroczkami do celu. Wiele kobiet i laików śmiga mini więc i Ty dasz rade ! Tu na forum Panowie i czasem Panie chętnie odpowiedzą na pytania. A w Krakowie z warsztatami i posiadaczami mini chyba nie ma problemu.
Kup zobacz co go boli , napraw i śmigaj ! Podstawowe części nie są drogie choć potrzeba ich znacznie więcej. Bądź cierpliwy. Daj sobie czas na doprowadzenie mini do dobrego stanu. Małymi kroczkami do celu. Wiele kobiet i laików śmiga mini więc i Ty dasz rade ! Tu na forum Panowie i czasem Panie chętnie odpowiedzą na pytania. A w Krakowie z warsztatami i posiadaczami mini chyba nie ma problemu.
- gadzio
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: austin rover red hot
Jak już będziesz śmigał miniakiem po ulicach to szybko zapomnisz o włożonej w niego kasie-tyle satysfakcji daje
- monsterk
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
czestermo pisze:oj michal michal
Mikołaj!
Jesteś omamiony przez tą osobę i nie wiem dlaczego jej tak bronisz,
napisałbyś uczciwie ile razy jeżdziłeś np z silnikiem i wtedy opisywał że jest to nudne i śmieszne....
no zgadza sie wszyscy wiedza ze bylem 2 razy w ciągu miesiąca z remontem silnika najpierw pękł blok a potem pierścienie sie posypały
a doktora nie będę bronić
ale chłopaków którzy u niego robią będę bronił są moimi kumplami i takimi samymi mechanikami jak Ty może tylko z mniejszym doświadczeniem
i tak uważasz ze jak pojadę żeby wymienili mi przekładnie to będzie znaczyło ze coś wcześniej popsuli dlatego wymieniam
chodzi o to ze oprócz wielu twoich fajnych pasji, masz jedna dziwną: cały czas atakować konkurencyjny warsztat z małopolski
ps. robimy off nadający sie do błota
a doktora nie będę bronić
ale chłopaków którzy u niego robią będę bronił są moimi kumplami i takimi samymi mechanikami jak Ty może tylko z mniejszym doświadczeniem
i tak uważasz ze jak pojadę żeby wymienili mi przekładnie to będzie znaczyło ze coś wcześniej popsuli dlatego wymieniam
chodzi o to ze oprócz wielu twoich fajnych pasji, masz jedna dziwną: cały czas atakować konkurencyjny warsztat z małopolski
ps. robimy off nadający sie do błota
- Malina
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Chłopaki zbaczacie z kierunku ,nie o tym tu mowa i nie to interesuje Kolegę. Zdecydowanie do Mini potrzeba serca i pasji ,wtedy nie zwraca się uwagi na pieniążki ,ale bez żartow jest to autko kapryśne i awaryjne ,mimo to ja mam już drugie i wciąż mam do niego słabość .Jeśli pokochacie się od pierwszego wejrzenia ,to miłość zaślepi wszystkie awarie i himery.
NAWET PORZĄDNE ZAPALNICZKI SĄ NA BENZYNĘ