Koła 10 cali

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
Jerzy
Nowy
Nowy
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: Koła 10 cali

Post autor: Jerzy »

XanderQkla pisze:a co sadzisz o oponach yokohama a032r 165/70/10?

Rewelacyjne opony do szybkiej jazdy, są to włąściwie opony wyscigowe dopuszczone do użytku drogowego. Jednak nie ma nic za darmo - jak w każdym wypadku opon o wysokich osiągach musisz się liczyć z szybkim zużyciem.
Jerzy
MGF 1,8i, Mini 1380 GTI, Fiat 125p
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Saint »

stary wątek, ale też na temamt:
- przy bębnach z tyłu (chyba wąskich, bo jakieś 68mm mają ) i oponach 176/50 jakie szerokie mają być dystanse?
założyłem wczoraj te opony wszystko ładnie, wszystko pięknie, wyglądają dobrze , kręcą się też nienajlepiej, ale jak opuściłem go z windy i chciałem przepchnąć trochę dalej w garażu, to kiszeczka - sprawdzam czy nie jest na biegu, potem ręczny, potem czy nie ma nic pod kołami - nic :| ponawiam więc próbę , i słyczę obcieranie gumy - trze o amortyzator .
I jeszcze pytanko dodatkowe, czy szpile standardowe wystarczą przy dystansach, czy trzeba będzie i je wymieniać? :?

Pozdrawiam ciepło, Saint
Zawodowy Szyderca
Wujek_sknerus

przesiadka z 12' na 10'

Post autor: Wujek_sknerus »

Co konkretnie trzeba wymienić w Miniaku przy zmianie kół z 12 na 10... ostatnio przeglądałem sporo fotek Mini i zakochałem się w szerokich 10 :mrgreen: z tego co wiem to hamulce taczowe od 12 sa za duze, czy wystarczy zmiana tarcz na mniejsze (czy dostane takie) czy to bardziej skomplikowana sprawa? Mógłby ktoś rozwinąć temat?
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Temat przerabiany kilka razy, albo użyj szukajki, albo popatrz w "maxymalnych dyskusjach..." tematy bliżej początku istnienia forum. Opcji jest kilka, zależy jeszcze na jakie kółka chcesz się przesiąść.]

Pozdrawiam
Zawodowy Szyderca
Wujek_sknerus

Post autor: Wujek_sknerus »

ok pogrzebie w "archiwach" jesli nadal bede mial pytania to jeszcze napisze :)
Awatar użytkownika
Jasiek
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: przesiadka z 12' na 10'

Post autor: Jasiek »

Wujek_sknerus pisze:Co konkretnie trzeba wymienić w Miniaku przy zmianie kół z 12 na 10... ostatnio przeglądałem sporo fotek Mini i zakochałem się w szerokich 10 :mrgreen: z tego co wiem to hamulce taczowe od 12 sa za duze, czy wystarczy zmiana tarcz na mniejsze (czy dostane takie) czy to bardziej skomplikowana sprawa? Mógłby ktoś rozwinąć temat?

w 10" problemem sa hamulce zeby to wszystko lepiej działało najlepiej jest założyć tarcze ,zeby to zrobić musisz na aktualne zwrotnice zamontować zaciski od Fiesty mk2, mk 1 ,albo od metro . Ja sam mam na zaciskach od mk2 nie wyjechałem jeszcze ,ale wyglądaja na sprawne :mrgreen:
dokładniejsze info otrzymasz od flapjacka lub monsterka oni w tym są specjalistami
next to sex i love my MINI best
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: przesiadka z 12' na 10'

Jasiek pisze:musisz na aktualne zwrotnice zamontować zaciski od Fiesty mk2, mk 1 ,albo od metro

A opcja z zaciskami z coopera 7.5" i 7.0"? Są jeszcze aftermarketowe czterotłoczkowe zaciski aluminiowe 7.5" i 7.9" gdzie nie potrzeba żadnych przewodów do konwersji jak w przypadku zacisków AP4T z Metro.

Tak trudno TEN temat znaleźć?
Zawodowy Szyderca
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

koszty doprowadzenia zaciskow metro do dobrego stanu i dostosowania ich do mini sa na tyle wysokie ze warto rozwazyc opcje nowe alu zaciski z minisporta albo minispares ( ah ta masa )

z kolei zaciski z fiesty sa trudne do dostania ale za to z przewodami i klockami mozna sie zamknac w 300-350 pln ( uwzgledniajac zestawy naprawcze ) i jest z nimi bardzo malo roboty
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Konrad K_2 »

Jerzy pisze:
Ulver pisze:To moze ostatnie pytania - zmieniac 12 na 10 :?:
Czy strace sile hamowania przy przejsciu z 8,4 dwa tloczki na 7,5 cztery tloczki :?: A moze bedzie lepiej :?:

Pozdrawiam
Witek

Wszystkie hamulce od 7,5" w górę są w stanie zablokować koła przy dowolnej prędkosci - więc jak dasz za mocne hamulce to zrobisz opony na kwadratowo przy pierwszym ostrym hamowaniu - niestety miałem okazję przekonać się o tym w praktyce :cry:

BZDURA za przeproszeniem.....
w hamulcach nie chodni o pojedyncze hamowanie. a co bedzie na gorskich serpentynach gdzie hamowanie biegani juz nie starczy - zatrzymanie kola to zaden problem dla kazdego SPRAWNEGO hamulca

problem pojawia sie w ich wytrzymałość termiczniej.... im mniejsza tarcza tym latwiej ją zagrzać - im mniej miejsca tym, trudniej to ciepło odprowadzic

dobrze ze mini jest lekkie.....

a co do opon na kwadratowo .... kazde hamulce przy nieumiejetnym traktowaniu tak zrobią .... w rowerze kiedys tak miałem :-P
ODPOWIEDZ