wyscigowe zawieszenie

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

adam-nl

wyscigowe zawieszenie

Post autor: adam-nl »

Jestem na etapie kompletowania elementow zawieszenia do mojego miniaka; chcialbym by bylo bezkompromisowe i twarde jak tylko sie da. Dodam przy tym iz cena nie gra roli, a nawierzchnia i jakosc drog w kraju w ktorym mieszkam jest bliska idealu.

Z uwagi na mnogosc amatorskich imprez, chcialbym przygotowac miniaka do przyszlego sezonu, stad tez moja prosba do wszystkich ktorym nieobcy jest ten temat, aby pomogli mi dobrac potrzebne podzespoly. A wiec jakie amorki, wachacze, drazki i inne elementy.

miniak jest po remoncie blacharskim, lakierowaniu itd.

regulatory wysokosci juz sa, poza tym poly bushes, nowe seryjne gruchy, sworznie, zaciski 4 tloczki i oczywiscie minilite 10 cali z oponkami A032.

dzieki za porady, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: wyscigowe zawieszenie

Post autor: Konrad K_2 »

masz juz seryjne gruch wiec tu nie utwardzisz jedynie na amorku , ale raczej szedl bym w cos z regulacja bo kamien nie jest najlepszym rozwiązaniem nawet na stołowe drogi
adam-nl

ok. jakie zatem najlepsze amorki?

jakie nastawy zawieszenia?

a moze slyszeliscie cos o antirollbar? cos wiecej niz tylko w opisie na minispares, cos z praktyki.
Awatar użytkownika
Wojtello
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Wojtello »

Polecam odsprzedac komuś gruchy - nie powinno byc z tym problemu. Zamiast tego kup sobie sprężyny, są zdecydowanie lepsze do sportu i sakramencko twarde - link
Tutaj masz zestaw do regulacji wahaczy przednich i tylnich + drążki reakcyjne - link
Co do amortyzatorów to możesz pójść w Spax'y, albo inne regulowane GAZ, KONI, BILSTEIN i inne -
Link
Pamiętaj o tym, żeby wzmocnić wózki!!
Jak zagłębisz się w temat to zobaczysz, że jest sporo kit'ów do zawieszeń o różnych specyfikacjach więc jest w czym wybierać. Życzę powodzenia i czekamy na fotki z postępu prac.
adam-nl

wielkie dzieki

wozki leza pomalowane i zabezpieczone, w jaki sposob mam je wzmocnic?
wtedy bede wiedzial juz o wiele wiecej i moze jeszcze jakas teoria w temacie antirollbar przod i tyl.
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

moj tylni jest obspawany , a pezedni ...... uuuuu zobacz galerie
Awatar użytkownika
Wojtello
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Wojtello »

Wózki wzmocnić spawem i ewentualnie lepszym materiałem w niektórych miejsach, ale uważaj, żeby nie przedobrzyć i nie były zbyt cieżkie.
Awatar użytkownika
monsterk
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: monsterk »

Wojtello pisze:Wózki wzmocnić spawem i ewentualnie lepszym materiałem w niektórych miejsach, ale uważaj, żeby nie przedobrzyć i nie były zbyt cieżkie.

O czym ty mówisz, i gdzieś to wyczytałeś!
Co do amorów gaz i spax to dla mnie dramat. lubie twarde samochody ale w mini to już przegięcie, przejechanie kilku kilometrów to katorga dla ciała, a na próbach sprawnościowych dobrze by współgrały tylko ze szperą

Jeżeli chcesz zainwestować w zawieszenie to:
-gruchy polecam z minispares C-STR687+do tego HI-LOWY oryginalne
- amory wystarczające są KYB Gas a yust
- zestaw do geometrii przodu z firmy Hudersfield bez ich polecanych polybuszy bo są złe
- zestaw na tył z minispares MS73, inne to wyrzucone pieniądze
adam-nl

dzieki za wszystkie rady

dajcie jeszcze cos do tematu amorkow i uparcie prosze o opinie na temat antirollbar, jest tego troche w angielskich magazynach, ale moze macie swoja teorie; dodam iz bede bral udzial w imprezach amatorskich, gdzie raczej nie chodzi o max predkosc, a o "zwinnosc" i duzy moment obrotowy.
Awatar użytkownika
humin
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: humin »

monsterk pisze:- zestaw do geometrii przodu z firmy Hudersfield bez ich polecanych polybuszy bo są złe
- zestaw na tył z minispares MS73, inne to wyrzucone pieniądze

odnosnie tych polybuszy czy rozpadaja sie szybko, odksztalcaja? jakie nie te to jakie sa sprawdzone?
pytam bo wlasnie zakupilem caly zestaw geometrii z hudersfielda - czy ich zestaw na tyl jest zly? ktos testowal?
Awatar użytkownika
humin
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

adam-nl pisze:uparcie prosze o opinie na temat antirollbar, jest tego troche w angielskich magazynach, ale moze macie swoja teorie

chyba w Polsce nikt jeszcze tego nie testowal poniewaz przypomina mi sie ze Konrad K_2 juz o to kiedys pytal takze pozostanie Ci tylko forum angielskie http://theminiforum.co.uk/
jesli jeszcze go nie przegladales

adam-nl pisze:dodam iz bede bral udzial w imprezach amatorskich, gdzie raczej nie chodzi o max predkosc, a o "zwinnosc" i duzy moment obrotowy.

raczej wiekszość imprez w ktorych startuje sie mini właśnie na tym polega :D
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

humin pisze:
adam-nl pisze:uparcie prosze o opinie na temat antirollbar, jest tego troche w angielskich magazynach, ale moze macie swoja teorie

chyba w Polsce nikt jeszcze tego nie testowal poniewaz przypomina mi sie ze Konrad K_2 juz o to kiedys pytal

niestety bez konkretnej odpowiedzi poza wyborem drogówka /tor - poszukaj na forum jesdt temat
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

adam-nl pisze:dzieki za wszystkie rady

dajcie jeszcze cos do tematu amorkow i uparcie prosze o opinie na temat antirollbar, jest tego troche w angielskich magazynach, ale moze macie swoja teorie; dodam iz bede bral udzial w imprezach amatorskich, gdzie raczej nie chodzi o max predkosc, a o "zwinnosc" i duzy moment obrotowy.

teoretycznie potrzebne
wg mnie zbedne ( zwlaszcza tylne )
z tego co sie zorientowalem to ma to racje bytu w przypadku wyscigow plaskich gdzie promienie zakretow sa wzglednie duze
na kreciolkach typu tego co w pl sie dzieje ( kielce radom i inne kajotesy ) przeszkadza raczej
malo tego jako przyklad podam ze np w pucharze ceeda zawodnicy wywalaja tylny stabilizator
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
humin
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

czy ktoś testował/ma założone takie => http://www.minispares.com/Product.aspx? ... T%20META... mocowanie przedniego wózka? :D
jakie wrażenia? piszą że trzeba się liczyć z wiekszym hałasem i zastanawiam zastanawiam się czy nie byloby to za bardzo ekstremalne biorąc pod uwagę uzywanie auta na codzień

drugi pomysł to wersja bardziej drogowa http://www.minispares.com/Product.aspx?ty=pb&pid=36374 i chyba ku tej bedę się skłaniał

jakieś doświadczenia z tymi zestwami?
Załączniki
MSSK3010.jpg
MSSK3010.jpg (38.32 KiB) Przejrzano 1071 razy
Awatar użytkownika
Kuba
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Kuba »

zakładaj na sztywno, tak jak powinno być. Poszukaj na markfive tam jest opisane i wcale nie jest dużo głośniej.

W tym drugim te czarne podkładki to z jakiegoś tworzywa są?
ODPOWIEDZ