Car audio w Mini
Moderator: flapjck1
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Car audio w Mini
srednica otworow: po srodku 2 * 55 mm na zewnatrz 2*120 mm
ale jak zrobisz polke z mdf-u tak pi razy drzwi 20-30 mm grubosci ( polecam bo wtedy ci nie beda blachy tak brzeczec ) to spokojnie glosniki 150-160 mm wejda
dwu- czy trojdroznosc , to jest taka budowa glosnika ze w jednym jest jednoczesnie glosnik nisko i wysokotonowy ( ew. jeszcze sredniotonowy przy trojdroznych ), ja jednak na swoje stare stepione ucho preferuje zestawy typu glosniki niskotonowe plus sredniotonowe plus gwizdki ( wysokotonowe ) plus chociaz pasywne zwrotnice
najlepiej jak uderzysz na PW do motox'a on tu specem od naglosnienia jest
ps: co do srednicy glosnikow max to zmierz bo nie jestem pewien czy najwieksze jakie wchodza to nie jest czasem 150 mm, poza tym jak bedziesz mial duze glosniki to mozesz miec problemy z zamontowaniem ich, koniecznosc wyjecia szyby tylnej i takie tam
ale jak zrobisz polke z mdf-u tak pi razy drzwi 20-30 mm grubosci ( polecam bo wtedy ci nie beda blachy tak brzeczec ) to spokojnie glosniki 150-160 mm wejda
dwu- czy trojdroznosc , to jest taka budowa glosnika ze w jednym jest jednoczesnie glosnik nisko i wysokotonowy ( ew. jeszcze sredniotonowy przy trojdroznych ), ja jednak na swoje stare stepione ucho preferuje zestawy typu glosniki niskotonowe plus sredniotonowe plus gwizdki ( wysokotonowe ) plus chociaz pasywne zwrotnice
najlepiej jak uderzysz na PW do motox'a on tu specem od naglosnienia jest
ps: co do srednicy glosnikow max to zmierz bo nie jestem pewien czy najwieksze jakie wchodza to nie jest czasem 150 mm, poza tym jak bedziesz mial duze glosniki to mozesz miec problemy z zamontowaniem ich, koniecznosc wyjecia szyby tylnej i takie tam
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
dobra, a widzialem kilka razy glosniki montowane w miniakach pod deska nad nadkolami od wewnatrz narozniku u gory..czy to zdaje egzamin? i jak sa wtedy montowane?na jakis ksztaltkach robionych samemy czy jak?
Oczywiście tutaj należy się poradzić kogoś kto się dobrze na tym zna, bo za stosunkowo małą kasę można zbudować w Mini fajną muzyczkę. Polecam Ci zakupić zestawik 2 drożny odseparowany ze zwrotnicą, w samochodzie jest to najlepsze rozwiązanie. Zwykły zestaw odseparowany ze zwrotnicą nie powinien przekroczyć kwoty 400 zł w Media, albo warto uśmiechnąć się do www.galeriatonow.pl i oni sprzedadzą Ci fajny systemik który jakośćią brzmienia zabjaja wszystkie głośniki z marketów, nawet te z wyższej półki. I oczywiście jeżeli budżet jest mocno ograniczony głośniki montuj z przodu w drzwiach przy zastosowaniu paneli, nie montuj w przedniej desce ani pod nią. Porada nic nie kosztuje, więc jak zadzwonisz do Czarka on Ci pomoże i nawet poleci Ci firmę w Twoim rodzinnym mieście która to wykona i zamontuje.
nie jestem melomanem i nie wymagam od sprzetu nie wiadomo jakich osiagniec. chce miec naglosnienie dobrej jakosci w przystepnej cenie, ktore zagra ladnie, ale tez bedzie umialo zagrac glosniej niz zestawy montowane seryjnie w samochodach. wydaje mi sie tez ze nie potrzebuje do tego wzmacniacza. myslalem dzisiaj nad dorobieniem malych skrzynek pod deske z przodu. to moglbym zrobic w zasadzie po kosztach, ale np kwestia paneli na drzwi moze byc klopotliwa, bo bede za jakis czas sie przymierzal do zmiany tapicerki, i to by sie wiazalo z kosztami ponownego montarzu i obijania paneli tapicerka itd..
najwazniejsze dla mnie to zeby dzwiek sie rozchodzil rownomiernie po samochodzie i zeby nic nie "pierdzialo"...
czym jest zwrotnica i do czego sluzy?
najwazniejsze dla mnie to zeby dzwiek sie rozchodzil rownomiernie po samochodzie i zeby nic nie "pierdzialo"...
czym jest zwrotnica i do czego sluzy?
Mr. Blobby pisze:Zwrotnica słuzy do rozdzielenia sygnałów na głośnik średnio-nisktonowy i na wysokie. Stosuje się ją w systemach dwudrożnych, w trójdrożnych dochodzi podział niskie/śrendie/wysokie.
Nie każdy musi być melomanem, ale każdy (prawie każdy) jest w stabie odróżnić głośniki dobrze grające, od tych źle grających, bez podawania facowych określeń. Głośniki kupuje się uchem Exclamation Proponuję Ci przejażdzkę do Redy. Niech Ci podłączą różne głośniki i puszczą na tym samym radiu tą samą płytę (najlepiej, taką którą lubisz). Zainteresowałbym się firmę power bass. W najniższym przedziale cenowy oferują naprawdę super jakość (miałem okazję słuchać).
Jeżeli nie chcesz brzęczenia to będziesz musiał zainwestować w wytłumienie. Wybór głośników nie ma wpływu na drgania blach w samochodzie.
Pozdrawiam
Witek
Wygłuszenie jest bardzo ważne w aucie i to tym bardziej w Mini, kup sobie maty wygłuszające firmy APP na allegro i używając opalarki lub mocnej suszarki ogrzewaj ją uprzednio przyklejając na blachę drzwi aby całkowicie przylegała do powierzchni, jest to bardzo proste. Głośniki jakie by nie byly zagrają o wiele lepiej. A co do głośników to nie doradzę bo nie wiem ile kasy chcesz wydać. A w półce będzie grać kiepsko, tym bardziej w skrzynkach. Zresztą zrobisz jak zechcesz...
fakt, zrobie jak zechce, ale chcialbym to zrobic z glowa, dlatego pytam:]
i mam juz teraz szerszy poglad na kwestie audio.
pogadam jeszcze ze specami w salonach audio i pochwale sie pozniej wyborem.
i mam juz teraz szerszy poglad na kwestie audio.
pogadam jeszcze ze specami w salonach audio i pochwale sie pozniej wyborem.
- dziesio
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
pozwole sobie troszki odswiezyc temat, bo moze ktos nowy przyszedl, nowe doswiadczenia itp.
w ogolnosci to podczas zimowego remontu zastanawiam sie nad zmiana podsystemu grajacego w miniaku a mianowicie:
- wygluszyc
- wstawic jakies ciekawsze glosniki napedzane wzmacniaczem
i teraz pytania:
co sadzicie np o glosniczkach na przod: ALPINE SPE-17CS a moze lepiej HERTZ DSK 165 - albo cos innego jeszcze w podobnym przedziale cenowym.
zastanawialem sie czy z tylu do bagaznika po przeciwnej stronie od zbiornika nie zbudowac skrzyni i jakiegos porzadnego woofera tam wsadzic. jaki proponowalibyscie glosnik?
jak juz sie zdecyduje na glosniki to i bedzie trzeba jakis wzmacniacz zainstalowac, ale to to juz pozniejsza bajka.
w ogolnosci to podczas zimowego remontu zastanawiam sie nad zmiana podsystemu grajacego w miniaku a mianowicie:
- wygluszyc
- wstawic jakies ciekawsze glosniki napedzane wzmacniaczem
i teraz pytania:
co sadzicie np o glosniczkach na przod: ALPINE SPE-17CS a moze lepiej HERTZ DSK 165 - albo cos innego jeszcze w podobnym przedziale cenowym.
zastanawialem sie czy z tylu do bagaznika po przeciwnej stronie od zbiornika nie zbudowac skrzyni i jakiegos porzadnego woofera tam wsadzic. jaki proponowalibyscie glosnik?
jak juz sie zdecyduje na glosniki to i bedzie trzeba jakis wzmacniacz zainstalowac, ale to to juz pozniejsza bajka.
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Intertechnik MDS-8 lub MDS-10 , jego odpowiednikiem Peerles bodajże SLR10 (głośnik domowy)
Zawodowy Szyderca
Witam !
Aby osiągnąć przyzwoitą jakość nie oszczędzając pieniędzy proponuję kupić w pułkę 20 cm głośnik niskotonowy jbl , pod tylne siedzenia mocne głośniki dobrej marki polecam hertz. Takie trzy głośniki plus odtwarzacz Alpiny sprawiają piorunujące wrażenie. Dźwięk bez porównania czystszy niż z tubą w bagażniku , przy czym bas niejest wiele słabszy.
Aby osiągnąć przyzwoitą jakość nie oszczędzając pieniędzy proponuję kupić w pułkę 20 cm głośnik niskotonowy jbl , pod tylne siedzenia mocne głośniki dobrej marki polecam hertz. Takie trzy głośniki plus odtwarzacz Alpiny sprawiają piorunujące wrażenie. Dźwięk bez porównania czystszy niż z tubą w bagażniku , przy czym bas niejest wiele słabszy.
- domino1985
- Wiarus
- Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
- Kontakt:
ja mogę polecić 25cm woofer na przegrodzie bagażnika z wyciętym i zamaskowanym otworem i obok niego piecyk, na "półkę" dwa owale, na przód dwa 16cm na panelach nad nogi i tweeterki na górze deski a miejsce pod kanapą można nadal używać np. na wożenie tam narzędzi
fotki bez sprzętu:
fotki bez sprzętu:
- Załączniki
-
- tył
- _2239259.JPG (128.29 KiB) Przejrzano 888 razy
-
- przód
- _2239241.JPG (134.21 KiB) Przejrzano 888 razy
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
Jeśli ma być tuba w bagażniku to polecam zamkniętą skrzynię i dyfuzor (np. rura około 20 cm) przebity przez pulkę do bagażnika. Da to efekt tuby w tubie , mocny niski bas.
Wzmacniacz najlepiej podłączyć w pierwszej kolejności i dopasować do niego głośniki. Wzmacniacz polecam 4-kanałowy z reg. częstotliwością .
Ja raczej zabuduję miejsce pod tylnym tapczanem. Bagażnik czasem sie przydaje.
Wzmacniacz najlepiej podłączyć w pierwszej kolejności i dopasować do niego głośniki. Wzmacniacz polecam 4-kanałowy z reg. częstotliwością .
Ja raczej zabuduję miejsce pod tylnym tapczanem. Bagażnik czasem sie przydaje.
- domino1985
- Wiarus
- Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
- Kontakt:
mi się wydaje że jak dasz tam skrzynię to będzie bardzo mało miejsca na zakupy, u mnie spokojnie mieści się tam jeszcze 2,5 pełnej reklamówki ale i tak wolę je wozić na kanapie bagażnik sam w sobie jest obudową głośnika, wystarczy dobra uszczelka no i chociaż podstawowe wygłuszenie