dziwne brzęczenie odchodzące od silnika

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

speedfight

dziwne brzęczenie odchodzące od silnika

Post autor: speedfight »

kupiłem auto 2 miesiace temu i kupiłem go juz z tym problemem.Auto jezdzi i działa całkowicie sprawnie tylko ze podczas dawania gazu i TYLKO WTEDY słychac takie dziwnie niby nie głośne brzęczenie pochodzące napewno gdzies z przodu samochodu i po mojemu to prawdopodobnie z pod maski.Najwyrazniej słychac to brzeczenie gdy włącze np 5bieg przy predkosci ok 60-70 i wcisne sporo gazu. Pomóżcie
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Re: dziwne brzęczenie odchodzące od silnika

Post autor: flapjck1 »

wrzucaj V przy 100 problem zniknie
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
speedfight

nie nie.Napisałem to bo wtedy to brzeczenie jest bardziej słyszalne obojetnie czy to 5bieg przy 70 czy 4bieg brzy 50.
W każdym bądz razie napewno nie powinno tak być i chciałbym jakos to usunąć:(
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

albo poduszka pod silnikiem kleka albo rozsypuje sie lacznik elastyczny wydechu
albo jeszcze cos ale przez neta diagnozy ci nie postawimy :)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak
Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!

Post autor: Gibki Staruszek »

Może katalizator się posypal i kawałki latają w obudowie. Odkręc go i zobacz czy coś sie wysypie...

Przy 5 biegu i 60km/h są mocne drgania silnika, to przechodzi na wydech i kolebie katem.
Cooper1987s

Post autor: Cooper1987s »

Ja Wiem co jest grane przerabiałem to już :

pierwsza możliwość kolektor wydechowy jest do pospawania i dlatego jest taki odgłos to standardowa przypadłość ogólnie to będzie się nasilać Słychać to na 4 i 5 biegu przy wciskaniu gazu. średnio co 50 tyś km pojawiało sie to u mnie pamiętaj żeby wymieni uszczelkę przy spawaniu kolektora wydechowego lub wymień go na nowy ale nie warto bo drogo a i tak się sypnie.

lub ta bardziej pesymistyczna opcja:

-łożyska w skrzyni biegów huczą u mnie najpierw huczało na 5-tym biegu później podczas jazdy bez gazu. Ale nie proponuje bawić się w regenerację skrzyni biegów bo mini to jest wynalazek, którego większość mechaników zajmujących się pojazdami oraz ich mechaniką nigdy nie widzieli na oczy a co dopiero go naprawiali. Moja skrzynia była naprawiana 3 razy i bez skutku na podstawie gwarancji oczywiście jaką dał mi pan mechanik gwarantując 3-krotnie ,że skrzynia jest caluśka nowa od środka tzn nowe synchronizatory, nowe zabieraki, nowe łożyska. I za każdym razem dostawałem stare części :) Ale jakoś sie nie udało naprawa wyniosła mnie prawie tyle samo ile kupno nowej skrzyni w ASO z 2-letnią gwarancją !!
speedfight

nie wydaje mi sie zeby to było cos w skrzyni bo dzieje sie tylko wtedy jak daje gazu i słychac własnie takie cykanie syczenie.. jak by w polonezie gazu dawał:D kiedys miałem bmw e36 i z tego co dobrze pamietam to tez miałem podobny dzwiek i chyba własnie mechanik robił cos z z tłumikiem od strony silnika i wymieniał uszczelke
ODPOWIEDZ