brak prądu ??

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Bea

brak prądu ??

Post autor: Bea »

dzien dobry wszystkim,
i znowu mam problem z odpaleniem miniaka. jak go chcialam odpalic, to dostal normalnie prad, bylo slychac pompe paliwa, zaswiecily sie kontrolki, a potem nagle cisza i ciemnosc. nie odpalil, nie bylo zadnych zgrzytow, tykania, nic. nastepnego dnia odpalil bez problemu, a nie zrobialm nic!! pomyslalam sobie ze ma babskie humory:) jechal grzecznie i kulturalnie, swiatla swiecily, radyjko gralo.
i pozniej znowu to samo, przy nastepnej probie odpalenia - najpierw byl prad, a potem kompletna cisza. nie dzialaja zadne swiatla, wiec przypuszczam, ze to prad. nie wiem czego sie spodziewac dzisiaj po poludniu, moze znowu bez problemu zagada.
co to moze byc? akumulator? jak to sprawdzic? a moze cos z pradem najogolniej jak sie da? elektryka byla odnawiana i wiekszosc wiazek jest nowa.
kto ma jakis pomysl?
kurnaflak

Re: brak prądu ??

Post autor: kurnaflak »

Ha! Miałam takie same objawy, a teraz mam lipę wielką. Bo jak miniak odpali, to nie gaśnie, ale jestem już do elektryka umówiona. To tylko taki post na popsucie humoru - ale może masz mniejszego pecha, w kwestiach merytorycznych niech się wypowiedzą panowie
Załączniki
jackass_sciana.gif
jackass_sciana.gif (2.9 KiB) Przejrzano 651 razy
kamal1
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: kamal1 »

Kol. Bea!! Proponuję wyczyścić klemy na akumulatorze i styki na rozruszniku.Po wyczyszczeniu zaś posmaruj bezbarwnym smarem silikonowym.
Wujek_sknerus

Post autor: Wujek_sknerus »

miałem to samo i okazało się, że kabel aku->rozrusznik miał przebicie i zależnie od tego jak się ułożył to działał lub nie... jak nie będzie chciał odpalić to poruszaj nim i sprawdź czy coś to daje...
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: AleXander »

gdy kiedyś miałem miniaka (łezka w oku...) to miałem taką sytuacje. chodziło u przebicie na kablach -tak jak napisał Wujek_S. - któryś z przewodów się umasawiał i lipton...wizyta u mechanika/elektryka w sumie bardziej/ raczej nie ominie :)
Awatar użytkownika
icemac
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: icemac »

a u mnie po prostu kumpel nie dokręcił "minusa" na akumulatorze i klema sobie latała ;) - takie info dostałem od Sadama i była to prawda :)

P.S.
dobrze że po dokręceniu odpalił na pych i jeździ do dziś ;)
Się zmienia ... Clubman + MM = mają się dobrze :twisted:
to.mash

Post autor: to.mash »

Sprawdź kabel masy idący od klemy a dokręcony do karoserii (zaraz obok akumulatora).
Powyższe objawy to często brak kontaktu w tym miejscu czyli oczyścić i dokręcić mocno.
Bea

Post autor: Bea »

dzieki, sprobuje z tym oczyszczeniem kabli i klem i mam nadzieje jednak ze wizyta u elektryka nie bedzie konieczna.
a tak myslalam, akumulator chyba nie jest slaby, bo przeciez sam by sie nie podladowal przez noc (po tym jak miniak odpalil za drugim razem) ...
Awatar użytkownika
rambo_3m
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto: Mini 1,3Spi, Mini 1300 Racing, Vespa PK50, Vespa PX125, Vespa T5
Kontakt:

Post autor: rambo_3m »

W ostateczności może też być uszkodzony rozrusznik - i gdzieś przebijać prąd na masę :( Miałem tak kiedyś w fiacie siena.
Wróciłem po x latach nieobecności :)
Maciej

Post autor: Maciej »

Witam,

Mam MPI i rowiez mialem problem z brakiem pradu, najpier myslalem ze to alternator a dokladniej jego szczotki sa do wymiany, ale jak sie okazalo byly straty na kablu od masy :)

Pozdro,
Maciek.
ODPOWIEDZ