hak holowniczy- przepisy

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

barthezz

hak holowniczy- przepisy

Post autor: barthezz »

Witam
Kupiłem Mini Coopera i mam zamontowany hak holowniczy. Moze ktoś wie czy jest wymagany jakiś wpis do dowodu rej. albo do ubezpieczenia????????????
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: hak holowniczy- przepisy

Post autor: Saint »

Zawsze jest wymagana kontrola na stacji diagnostycznej i stosowna od nich adnotacja w dowodzie rejestracyjnym.
Zawodowy Szyderca
barthezz

Post autor: barthezz »

hmmm
czyli każdy mówi cos innego. Na różnych forach wyczytałem że ponoć jest jakaś dyrektywa UE, która mówi o wymaganych wpisach do dowodu rej. ale nie obowiązuje w Polsce. Więc juz sam nie wiem jak jest na prawdę. Chyba zapytam "drogówkę" jak ich gdzieś spotkam :)
Dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Saint »

Najlepiej będzie jak zaglądniesz do okręgowej stacji kontroli pojazdów, diagności są zazwyczaj najlepiej poinformowani.
Zawodowy Szyderca
Awatar użytkownika
monsterk
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: monsterk »

od zawsze w dowód wpisuje się hak holowniczy i musi być określona dopuszczalna masa ciągniętej przyczepy, jest na to miejsce w dowodzie O1 i O2
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2009, 11:49 przez monsterk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dziesio
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dziesio »

kodeks drogowy:

art. 71

4. Zespół pojazdów składający się z pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t i przyczepy albo autobusu i przyczepy może być dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym pojazdu silnikowego, dokonanej na podstawie przeprowadzonego badania technicznego. Przepis ten nie dotyczy motocykla.

zawsze to bylo wymagane, nawet przed unia.
Awatar użytkownika
humin
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: humin »

art. 71

4. Zespół pojazdów składający się z pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t i przyczepy albo autobusu i przyczepy może być dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym pojazdu silnikowego, dokonanej na podstawie przeprowadzonego badania technicznego. Przepis ten nie dotyczy motocykla.

czy dla motocykli jest odrębny przepis czy motocykl może ciągnąć co mu się podoba? :)
ODPOWIEDZ