Witam
Kupiłem Mini Coopera i mam zamontowany hak holowniczy. Moze ktoś wie czy jest wymagany jakiś wpis do dowodu rej. albo do ubezpieczenia????????????
hak holowniczy- przepisy
Moderator: flapjck1
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: hak holowniczy- przepisy
Zawsze jest wymagana kontrola na stacji diagnostycznej i stosowna od nich adnotacja w dowodzie rejestracyjnym.
Zawodowy Szyderca
hmmm
czyli każdy mówi cos innego. Na różnych forach wyczytałem że ponoć jest jakaś dyrektywa UE, która mówi o wymaganych wpisach do dowodu rej. ale nie obowiązuje w Polsce. Więc juz sam nie wiem jak jest na prawdę. Chyba zapytam "drogówkę" jak ich gdzieś spotkam
Dzięki za odpowiedź.
czyli każdy mówi cos innego. Na różnych forach wyczytałem że ponoć jest jakaś dyrektywa UE, która mówi o wymaganych wpisach do dowodu rej. ale nie obowiązuje w Polsce. Więc juz sam nie wiem jak jest na prawdę. Chyba zapytam "drogówkę" jak ich gdzieś spotkam
Dzięki za odpowiedź.
- Saint
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Najlepiej będzie jak zaglądniesz do okręgowej stacji kontroli pojazdów, diagności są zazwyczaj najlepiej poinformowani.
Zawodowy Szyderca
- monsterk
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
od zawsze w dowód wpisuje się hak holowniczy i musi być określona dopuszczalna masa ciągniętej przyczepy, jest na to miejsce w dowodzie O1 i O2
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2009, 11:49 przez monsterk, łącznie zmieniany 1 raz.
- dziesio
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
kodeks drogowy:
zawsze to bylo wymagane, nawet przed unia.
art. 71
4. Zespół pojazdów składający się z pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t i przyczepy albo autobusu i przyczepy może być dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym pojazdu silnikowego, dokonanej na podstawie przeprowadzonego badania technicznego. Przepis ten nie dotyczy motocykla.
zawsze to bylo wymagane, nawet przed unia.
- humin
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
art. 71
4. Zespół pojazdów składający się z pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t i przyczepy albo autobusu i przyczepy może być dopuszczony do ruchu po uzyskaniu odpowiedniej adnotacji w dowodzie rejestracyjnym pojazdu silnikowego, dokonanej na podstawie przeprowadzonego badania technicznego. Przepis ten nie dotyczy motocykla.
czy dla motocykli jest odrębny przepis czy motocykl może ciągnąć co mu się podoba?