Korekta parametrów spalania

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

niunior

Korekta parametrów spalania

Post autor: niunior »

Witam,

Przemknęło mi przez forum zagadnienie związane z ustawieniami komputera pokładowego w mini. Widzaiłem link do anglojęzycznego forum i jest tam rospiska poszczególnych funkcji diagnostyczno-technicznych w zakresie od 1 do 21. Czy ktoś z Was opracował to może w pratycznym ujęciu? Osobiście interesuje mnie parametr w pozycji 20 - korekta ustawień spalania... Czy ktoś kombinował z tym parametrem tak aby w miarę dopasować wskazania spalania komputera z rzeczywistym zużyciem jakie wychodzi obliczając spalanie tradycyjnymi sposobami.

Z góry dziękuję za merytoryczne wyjaśnienie zagadnienia lub ewentualne linki.

Pozdrawiam,

Robert
ja_ja

Re: Korekta parametrów spalania

Post autor: ja_ja »

niunior pisze:Witam,

Przemknęło mi przez forum zagadnienie związane z ustawieniami komputera pokładowego w mini. Widzaiłem link do anglojęzycznego forum i jest tam rospiska poszczególnych funkcji diagnostyczno-technicznych w zakresie od 1 do 21.
Robert

A ten link do anglojęzycznego forum...TO JEST ?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
pididi
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Clubman JCW LCI

Post autor: pididi »

Chciałem kiedyś pozmieniać ustawienia OBC dotyczące spalania, ale wolę się jednak opierać na tradycyjnych wyliczeniach. Procedurę mierzenia mam dopracowaną (ta sama stacja, dystrybutor, do pierwszego odbicia) :mrgreen:
Co do samych wskazań komputera, podejrzewam, że działa to tak, że po wyliczeniu ile samochód powinien spalać, dokonujemy korekty wg. formuły:
Pokazywane zużycie x1000 / nasze wyliczone zużycie
Osobno ustawiamy z dokładnością do dziesiątych, setnych części.
Spróbować możesz, jeśli coś namieszasz i wyjdzie kosmos to soft reset albo odłączenie aku.
static
niunior

Post autor: niunior »

Dzięki...

Na marginesie dopytam, czy Wam też średnie spalanie przyrasta podczas postoju na biegu jałowym? Posiadam skrzynię automatyczną i zastanawiam się czy obroty silnika na poziomie 1000 - 1100 (już na ciepłym silniku) to normalka?

Pozdrawiam,
Voyth

Post autor: Voyth »

Według mnie na ciepłym powinny być rzędu 800, a na zimnym 1000 - 1300 :roll:
ODPOWIEDZ