cooper a dodanie mu mocy :)
cooper a dodanie mu mocy :)
witam, od jakiegoś czasu posiadam cooper'a z 2002r. 120KM, jednak chciałbym troszkę mocy mu dać.. bo już mi mało co proponujecie dla dodania mu mocy? myślałem nad turbiną, lub kompresorem jednak sam nie wiem co lepsze dla cooper'a? moze jakies inne rozwiazanie?
- pididi
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Clubman JCW LCI
Re: cooper a dodanie mu mocy :)
dla coopera lepsza jest wymiana na MCSa.
Wszelkie modyfikacje to grzebanie na siłę.
Jeśli się uprzesz, to dolot, wałek + głowica, kolektor + wydech, ale to wszystko bez sensu.
Jeśli się uprzesz, to dolot, wałek + głowica, kolektor + wydech, ale to wszystko bez sensu.
pididi pisze:dla coopera lepsza jest wymiana na MCSa.
true true...sprzedaj, doloz, kup mcs. najprostszy tuning coopera
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
naklej pare groznych naklejek (wiesz np TUNING,slynny diabelek z rurami wydechiwymi w buzi itd) a poczujesz roznice !
Jest opcja dokupienia turbo kita za jakieś 2500$ - wzrost mocy do 170KM. Cena z montażem to jakieś 8000 - 8500zł.
Najlogiczniej jest - jak piszą pozostali - sprzedać, dołożyć i kupić MSSa, ale jak wiadomo trzeba sprzedać ten, znaleźć odpowiedni egzemplarz MCS, zapewne zrobić w nim co nieco z bieżących napraw i dopiero wtedy się cieszyć oryginalną mocą.
Jak ma sie własny zadbany egzemplarz (tak jak w moim przypadku), to opcja sprzedaży i wchodzenie w ryzyko szukania kolejnego niepewnego egzemplarza jest wizją odstraszającą. A tutaj wkładasz turbo kita i jazda. Każdy musi sobie sam odpowiedzieć na pytanie co lepiej.
Najlogiczniej jest - jak piszą pozostali - sprzedać, dołożyć i kupić MSSa, ale jak wiadomo trzeba sprzedać ten, znaleźć odpowiedni egzemplarz MCS, zapewne zrobić w nim co nieco z bieżących napraw i dopiero wtedy się cieszyć oryginalną mocą.
Jak ma sie własny zadbany egzemplarz (tak jak w moim przypadku), to opcja sprzedaży i wchodzenie w ryzyko szukania kolejnego niepewnego egzemplarza jest wizją odstraszającą. A tutaj wkładasz turbo kita i jazda. Każdy musi sobie sam odpowiedzieć na pytanie co lepiej.
- pididi
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Clubman JCW LCI
hehehe, chcecie uturbić Coopera za 2500$, z Midlandem w dodatku?
Lepiej od razu wymienić skrzynie na 6-biegową z MCSa, a tanie to nie jest, nie mówiąc o tym ile wyniesie koszt przeróbek, dorabiania, strojenia etc.
Jest jakiś link do tego kitu?
Lepiej od razu wymienić skrzynie na 6-biegową z MCSa, a tanie to nie jest, nie mówiąc o tym ile wyniesie koszt przeróbek, dorabiania, strojenia etc.
Jest jakiś link do tego kitu?
No wiesz - to jest jakaś alternatywa Czy słuszna czy nie - kwestia indywidualnej oceny i finansów. Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma To jest gotowy kit typu plug&play wiec strojenie odpada bo masz w komplecie box z mapą. Za to odgłos blow-off'a - bezcenny
LINK
LINK
ze jeszcze ludzie się łapią na takie kity TO NIE DZIAŁA !!!!
a co z hamulcami zawieszeniem sprzęgłem półosiami i wieloma rzeczami które nie wytrzymają 170 KM ??
w serii mocna auto to jest jedyne rozsądne rozwiązanie
a co z hamulcami zawieszeniem sprzęgłem półosiami i wieloma rzeczami które nie wytrzymają 170 KM ??
dawid pisze:naklej pare groznych naklejek (wiesz np TUNING,slynny diabelek z rurami wydechiwymi w buzi itd) a poczujesz roznice !
dobre, dobre nie no jak już to chyba zmienie sobie na wersję S, bo taki tuning to ja raczej nie chce
Rafi pisze:ze jeszcze ludzie się łapią na takie kity TO NIE DZIAŁA !!!!
Hamulce, zawieszenie są jednakowe dla wersji Cooper i Cooper S. Wątpliwość może wzbudzać sprzęgło i skrzynia biegów ale to są elementy nie wpływające bezposrednio na bezpieczeństwo. Zresztą nie wiem skąd wniosek, że TO NIE DZIAŁA skoro doskonale sprawdza sie w innych samochodach. Nie działa bo nie działa nie jest żadnym argumentem.
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
ojciec - mylisz sie. miedzy cooperem a s jest sporo roznic i m.in zawieszenie bardzo sie rozni
Mówimy o budowie czy o sztywności? Bo ja mam na myśli sztywność całego układu. Gwoli ścisłości - ja nie namawiam na montaż kita i nie obstaję, że jest to super inwestycja, ale takowe rozwiązanie stanowi jakąś alternatywę (chyba zresztą jedyną) dla zakupu MCS.
Ja nie ukrywam, że mam głód mocy i zaglądam na ogłoszenia o sprzedaży MCS, ale mam tak ściśle określone kryteria co do koloru i pewnych elementów wyposażenia, że znalezienie idealnego egzemplarza nie wiem czy w ogóle będzie możliwe, więc montaż takowego kita byłoby rozwiązaniem dla mnie, ale nie mam pewności jak taką ingerencję przyjąłby Cooper. Czy wytrzymają półośki, skrzynia, sprzęgło itp. ? Więc sobie podaruję, odłożę kasę i zaczekam , no chyba, że w końcu znajdę czerwonego MCSa
Ja nie ukrywam, że mam głód mocy i zaglądam na ogłoszenia o sprzedaży MCS, ale mam tak ściśle określone kryteria co do koloru i pewnych elementów wyposażenia, że znalezienie idealnego egzemplarza nie wiem czy w ogóle będzie możliwe, więc montaż takowego kita byłoby rozwiązaniem dla mnie, ale nie mam pewności jak taką ingerencję przyjąłby Cooper. Czy wytrzymają półośki, skrzynia, sprzęgło itp. ? Więc sobie podaruję, odłożę kasę i zaczekam , no chyba, że w końcu znajdę czerwonego MCSa
ojciec pisze:Rafi pisze:ze jeszcze ludzie się łapią na takie kity TO NIE DZIAŁA !!!!
Hamulce, zawieszenie są jednakowe dla wersji Cooper i Cooper S. Wątpliwość może wzbudzać sprzęgło i skrzynia biegów ale to są elementy nie wpływające bezposrednio na bezpieczeństwo. Zresztą nie wiem skąd wniosek, że TO NIE DZIAŁA skoro doskonale sprawdza sie w innych samochodach. Nie działa bo nie działa nie jest żadnym argumentem.
troszkę siedziałem w uturbianiu aut seryjnych w takich kitach są to turbiny chinskie które rozpadają sie maja luzy na wirniku i sie do niczego nie nadają co to znaczy ze dodawany jest czip (komp) który to wystroi ?? każdy silnik jest inny i trzeba indywidualnego strojenia mi wyszła korba bokiem i zrbola dziure w bloku przy zlym strojeniu. Jak chcesz sie dowiedzieć więcej zapraszam na moje klubowe forum streetshadows.pl masz tam opisane pewnie 60 projektów uturbiania samochodów miedzy innymi także i moj samochod niestety trzeba sie zarejestrowac.