gniazdo zapalniczki mini

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

kupis666

gniazdo zapalniczki mini

Post autor: kupis666 »

Witam. Jak zrobić gniazdo zapalniczki mini? Dokładnie chodzi mi o to żebym mógł podpiąć telefon do ładowania przez ładowarkę samochodową albo CB radio?
Awatar użytkownika
icemac
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: gniazdo zapalniczki mini

Post autor: icemac »

kupis666 pisze:Witam. Jak zrobić gniazdo zapalniczki mini? Dokładnie chodzi mi o to żebym mógł podpiąć telefon do ładowania przez ładowarkę samochodową albo CB radio?

kup na stacji beznynowej lub w supermarkecie rozdzielacz na kablu (np. taki na trzy gniazda), utnij/rozbierz wtyczkę tą wpinaną do oryginalnej zapalniczki, wyciągnij kable do skrzynki bezpieczników, podepnij i ...

działa :mrgreen:

ja tak mam i się sprawdza, rozdzielacz zamontowany jest pod deską, od strony pasażera
Się zmienia ... Clubman + MM = mają się dobrze :twisted:
kupis666

tak myślałem że nie będzie to skomplikowane, ale ciekawe jak sobie poradzi akumulator jak będę miał odpalone zwykłe radio, CB radio i coś jeszcze ; )
Awatar użytkownika
icemac
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

kupis666 pisze:tak myślałem że nie będzie to skomplikowane, ale ciekawe jak sobie poradzi akumulator jak będę miał odpalone zwykłe radio, CB radio i coś jeszcze ; )

no chyba nie będziesz korzystał z tego 24h na dobę i to bez odpalonego auta ??

ja używam tego do zasilania fona z GPs-em ;)
kupis666

nie no jasne że nie : ) tylko podczas jazdy.
_michal_
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: _michal_ »

zorganizuj sobie gniazdo zapaliniczki z zapalniczką z jakiegokolwiek auta i zamontuj albo w puszce z wlacznikiem przeciwmgielnego swiatla po lewej stronie kierownicy albo kup nowy panel wlaczników z miejscem na zapalniczkę...
a "real mini" is definitely not big, plastic and german
kupis666

No własnie tak myślałem nad tym bo po lewej stronie kierownicy mam 3 włączniki, dokładnie jeden włącznik do światla przeciwmgielnego tylnego i dwa miejsca na włączniki. Może zamontuje wlaśnie w jednym gniazdo zapalniczki a w drugim włącznik na halogeny przeciwmgielne przednie bo mam ochote takowe zakupić.
Rych

Post autor: Rych »

Jeśli chcesz używać jednocześnie ładowarki telefonu, CB i nawigacji to radzę jednak zamontować dwa gniazda zapalniczki na osobnych obwodach, a nie używać rozdzielacza.
kupis666

a czemu tak ?
Awatar użytkownika
icemac
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

pewnie, aby się nie przeliło ze względu na pobór prądu i jakość, która może być "marna"
Awatar użytkownika
sezar
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Mini'91 New Mini Cooper S '03
Kontakt:

Post autor: sezar »

kupis666 pisze:No własnie tak myślałem nad tym bo po lewej stronie kierownicy mam 3 włączniki, dokładnie jeden włącznik do światla przeciwmgielnego tylnego i dwa miejsca na włączniki. Może zamontuje wlaśnie w jednym gniazdo zapalniczki a w drugim włącznik na halogeny przeciwmgielne przednie bo mam ochote takowe zakupić.

Ja tak zrobiłem dokładnie i jest ok. Gniazdo kupiłem w Auchanie i wmontowałem je koło przeciwmgielnego i jest ok.
kupis666

No i pewnie zrobie tak samo :) a światła przeciwmgielne z przodu masz? jak tak to jakie bo słyszałem że WIPAC lepiej nie kupować bo paruja.
Rych

Post autor: Rych »

kupis666 pisze:a czemu tak ?

Bo nawigacja często zakłóca CB i odwrotnie gdy są na tym samym obwodzie. Nie wiem dlaczego tak jest, ale w praktyce się sprawdza.
kupis666

Dobra rozumiem :) już sobie zaplanowałem. jedno gniazdo zrobie po lewej stronie przy włączniku światła przeciwmgielnego a drugie po prawej stronie przy samym siedzeniu pasażera. Dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
TRIP
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:

Post autor: TRIP »

http://allegro.pl/item805684991_rozgale ... i_usb.html

serdecznie polecam taki zestawik, osobiście kupiłem go przez allegro i odebrałem w Gda.
Jak go odbierałem to sam się dziwiłem, że to takie cudo.
Jakość plastiku oszałamiająca jak na taką cenę, w porównaniu do droższych zestawów z hipermarketów

Jakość bardzo wysoka
Cena bardzo przystępna
kolor biały lub czarny

gorzej z mocowaniem bo przewidziany jest tylko przylepiec
ODPOWIEDZ