Wibracje przy przyspieszaniu (Cooper S 2003r.) HELP!
Re: Wibracje przy przyspieszaniu (Cooper S 2003r.) HELP!
jak dla mnie też to wygląda na problem z kołami tzn. felgi opona itp jak wszyscy piszą.
Dziękuję za wszystkie wskazówki!bob.dsk pisze:Wiadomo kazdy ma swoje teorie na ten temat. Nie bede sie sprzeczal ale ja bym zaczal od kol. Takie jest moje zdanie.
Poszukiwanie przyczyny wibracji zacząłem od kół. Zimówki (195/55 R16) mam na innych felgach a letnie (205/45 R17) jak wynika z rozmiaru na innych. Byłem wczoraj w firmie która zajmuje się oponami i okazało się, że wszystkie 4 szt. zimówek są uszkodzone (!!!). Od wewnętrznej strony zrobily się pionowe garby - na jednej z przednich opon nawet w 6 miejscach. Całe szczęście dogadałem się ze sprzedawcą - wróci mi kasę. Opony kupiłem jako używane ale są praktycznie nowe - produkcja od 3808 do 0709.
Nie mam pojęcia co się mogło stać - nigdy nie jeździłem na niedopompowanych, nie uszkodziłem ich mechanicznie - po prostu nie mam pojęcia.
Założyłem wczoraj letnie kapcie - nie miałem wyjscia. Koła są wyważone ale jedna felga na prawym tylnym kole jest krzywa (dziś zawiozę ją do prostowania).
Wibracje są dużo mniejsze - odczuwam je jeszcze przyspieszając na 3 biegu od 40 km/h do 50 km/h - później ustają.
Zobaczymy jak będzie po wyprostowaniu felgi, ale coś mi mówi że jeszcze nie będzie idealnie.
Ale cóż - zobaczymy.
Narazie, pozdro dla WSZTSTKICH!!!
PN.
no i widzisz:)
Słuchaj idealne to są auta z salonu a gdybyś chciał żeby było prawie jak z salonu, to byś musiał dać wszystkie 4 felgi do sprawdzenia i ew. prostowania (ja tak robię co sezon) i kupić nowe opony.
Słuchaj idealne to są auta z salonu a gdybyś chciał żeby było prawie jak z salonu, to byś musiał dać wszystkie 4 felgi do sprawdzenia i ew. prostowania (ja tak robię co sezon) i kupić nowe opony.
niestety w naszym kraju to nawet i przy zakupie nowego auta z salonu można się naciąć/zostać oszukanym..speedfight pisze:...
Słuchaj idealne to są auta z salonu ...

wiec w Polsce nie ma aut idealnych:)
Witajcie!speedfight pisze:wiec w Polsce nie ma aut idealnych:)
Felgę wyprostowałem, koła są więc już w porząku a wibracje czuć nadal choć w trochę mniejszym stopniu. Tak się zastanawiam co by tu teraz sprawdzić... Może faktycznie przegub wewnętrzny? Wszystkie przeguby mam suche...
Może coś zaproponujecie?
Całą geometrię robiłem, półośki też są proste...Witek pisze:Zbieżność
pojedz do innego wulkanizatora i niech ci sprawdzi te nowe opony które niedawno założyłeś... bo może tez jakieś buble które zachwalał...
Teraz stoi na letnich na których go kupiłem. Opony są w porządku. Aby ostatecznie wyeliminować problem opon, założyłem na chwilę dwie zupełnie nowe opony i felgi na przód (pożyczyłem od szwagra który ma komis samochodowy) - wibracje nie zmniejszyły się.speedfight pisze:pojedz do innego wulkanizatora i niech ci sprawdzi te nowe opony które niedawno założyłeś... bo może tez jakieś buble które zachwalał...
Więc to na pewno nie felgi ani opony.
Tak wygląda problem:
Szanowni specjaliści - było by bardzo fajnie, gdyby podpowiedzi zamieszczały osoby, które się na tym znają - po co chłopakowi robicie wodę z mózgu....
krzywe felgi ?
nie wyważone koła?
Zastanówcie się - czy przy nie wyważonych kołach, lub krzywych felgach wibracje zanikną, gdy auto jedzie na luzie? Pomyślcie trochę! Będzie dalej trzęsło - niestety przyjacielu - to że masz półośki proste nie znaczy, że są dobre. Twoim problemem nie są felgi, koła itd - tylko jak kolega wcześniej mądrze zauważył powinieneś przyjrzeć się mechanizmowi odbioru napędu! Bo tylko gdy przekazujesz napęd na koła - wibracje występują... Półoś możesz mieć prostą ale w przegubie kielich może być "obrobiony". Znam z autopsji. Problem rozwiążesz wymieniając półoś. Więc przyjrzyj się wałkom odbioru napędu: prawy i lewy - niech mechanik sprawdzi Ci przeguby wewnętrzne i zewnętrzne - czyli ma zdjąć mieszki, i obejrzeć dokładnie kielichy.... Jeśli okaże się że półośki jednak są dobre - sprawdzasz pozostałe elementy przeniesienia napędu. Jeśli okaże się że półoś do wymiany - to np. nowa prawa półoś w ASO - 2200zł.
POWODZENIA
Tak wygląda dobra podpowiedźpnar pisze:Witam Wszystkich!
Od jakiegoś czasu odczuwam wibracje przy energicznym przyspieszaniu w moim miniaku S z 2003 roku . Dzieje się tak do prędkośco ok. 60 km/h. Im mocniej wciskam pedał gazu tym wibracje są większe.
Mam obniżone zawieszenie, a półośki które podejrzewałem o krzywiznę są proste. Dodam, że wibracje są odczuwalne tylko przy przyspieszaniu, na biegu jałowym silnik pracuje gładko a samochodem nie trzęsie.
Czy miał ktoś z Was podobne przypadki?
Jest to dla mnie bardzo ważne, proszę o pomoc.
Pozdr. dla Wszystkich forumowiczów.
PN.
A tak wygląda rozwiązanie:Mayon pisze:ja bym się dalej upierał by sprawdzic wewnętrzne przeguby, w octavi miałem podobny problem podczas spokojnej jazdy było ok, na luzie było ok, a przy przyspieszaniu wibrował przód auta, po puszczeniu gazu znowu było ok, okazało się, że kielichy wewnetrzynych przegubów były podtarte, po wymianie problemu nie było.
Szanowni specjaliści - było by bardzo fajnie, gdyby podpowiedzi zamieszczały osoby, które się na tym znają - po co chłopakowi robicie wodę z mózgu....

krzywe felgi ?

POWODZENIA

No to trzeba być dopiero mądrym żeby kupować półoś w ASO wydawając 2200PLN , gdy w dobrym sklepie można dostać identyczną ORYGINALNĄ o wiele wiele taniejPiterGehry pisze:Tak wygląda problem:
pnar pisze:Witam Wszystkich!
Od jakiegoś czasu odczuwam wibracje przy energicznym przyspieszaniu w moim miniaku S z 2003 roku . Dzieje się tak do prędkośco ok. 60 km/h. Im mocniej wciskam pedał gazu tym wibracje są większe.
Mam obniżone zawieszenie, a półośki które podejrzewałem o krzywiznę są proste. Dodam, że wibracje są odczuwalne tylko przy przyspieszaniu, na biegu jałowym silnik pracuje gładko a samochodem nie trzęsie.
Czy miał ktoś z Was podobne przypadki?
Jest to dla mnie bardzo ważne, proszę o pomoc.
Pozdr. dla Wszystkich forumowiczów.
PN.
A tak wygląda rozwiązanie:
Szanowni specjaliści - było by bardzo fajnie, gdyby podpowiedzi zamieszczały osoby, które się na tym znają - po co chłopakowi robicie wodę z mózgu....![]()
krzywe felgi ?nie wyważone koła?
Zastanówcie się - czy przy nie wyważonych kołach, lub krzywych felgach wibracje zanikną, gdy auto jedzie na luzie? Pomyślcie trochę! Będzie dalej trzęsło - niestety przyjacielu - to że masz półośki proste nie znaczy, że są dobre. Twoim problemem nie są felgi, koła itd - tylko jak kolega wcześniej mądrze zauważył powinieneś przyjrzeć się mechanizmowi odbioru napędu! Bo tylko gdy przekazujesz napęd na koła - wibracje występują... Półoś możesz mieć prostą ale w przegubie kielich może być "obrobiony". Znam z autopsji. Problem rozwiążesz wymieniając półoś. Więc przyjrzyj się wałkom odbioru napędu: prawy i lewy - niech mechanik sprawdzi Ci przeguby wewnętrzne i zewnętrzne - czyli ma zdjąć mieszki, i obejrzeć dokładnie kielichy.... Jeśli okaże się że półośki jednak są dobre - sprawdzasz pozostałe elementy przeniesienia napędu. Jeśli okaże się że półoś do wymiany - to np. nowa prawa półoś w ASO - 2200zł.
POWODZENIA
I ty dopiero robisz chłopakowi wodę z mózgu strasząc go odrazu takimi cenami...
ciekawe w którym sklepie... chyba że używaną. bo reszta sklepów nie ma w ofercie. Mają conajwyżej półoś lewą dla ropniaka...
nowej półosi nie kupisz.
jeśli jesteś taki mądrala - to podaj proszę sklep, gdzie sprzedają półosie całe, nie regenerowane, nowe o wiele taniej....
nowej półosi nie kupisz.
jeśli jesteś taki mądrala - to podaj proszę sklep, gdzie sprzedają półosie całe, nie regenerowane, nowe o wiele taniej....
- makrojal
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Nie zawadzi sprawdzić mocowania silnika. Podobne objawy miałem (w innym aucie) gdy poszła poduszka.
Sklep w moim mieście LEMAR zresztą mają kilkanaście sklepów w całym województwie.PiterGehry pisze:ciekawe w którym sklepie... chyba że używaną. bo reszta sklepów nie ma w ofercie. Mają conajwyżej półoś lewą dla ropniaka...
nowej półosi nie kupisz.
Załatwiają każdą nawet najmniejszą część do MINI. Chcesz to ci podam jutro na PW nr telefonu zresztą w internecie bez problemu też znajdziesz i możesz zadzwonić:) się przekonasz i uwierzysz ze nie tylko ASO istnieje.
Nie zależy mi tu bajerować tylko mówię jak jest.
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
w ogole smieszne dywagacje na dziesiatki postow, to nie jest kwestia kasowania oil service, tylko mechaniczny problem. jedz chlopie do serwisu a nie lej smutkow na forum bo przyczyn moze byc wiele