problem ze skrzynia - brak wstecznego , co nie tak?

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

MiniKuń

problem ze skrzynia - brak wstecznego , co nie tak?

Post autor: MiniKuń »

Witam wszystkich zapaleńców :mrgreen: jestem tu nowy ale co by nie było korzystałem z szukajki i nie znalazlem :mad: od niedawna stałem sie posiadaczem innocenti mini i wszystko jest ok tylko nie wsteczny :mad: wiem ze podnosi sie gałe przy wbijaniu :razz: ale mimo to nie wchodzi, zamiast wstecznego ładuje 4 i tu oto moje pytanie do Was co może być nie tak? gdzie szukać problemu? może coś sie wytarło skrzywiło? jestem jeszcze zielony w spr mini także ładnie proszę o pomoc :roll:
Awatar użytkownika
sezar
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Mini'91 New Mini Cooper S '03
Kontakt:

Re: problem ze skrzynia - brak wstecznego , co nie tak?

Post autor: sezar »

ja bym jednak pokombinował z tym wbijaniem wstecznego. Do góry w prawo i do tyłu :D sam się naszukałem wstecznego strasznie jak kupiłem mini :D
MiniKuń

kombinowałem juz na wszystkie strony jak sie tylko da aż gała została mi w rece :razz: udało mi sie wbić wsteczny max 3 razy odkąd go mam, troche wkurzające jest szukanie wstecznego przez godzine w wyniku czego i tak trzeba go pchać :mad: nie wiem czy tak być powinno ale po uniesieniu do góry wajcha obkręca sie, można nią kręcić w lewo i w prawo wedle życzenia :shock: normalne to jest?
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

MiniKuń pisze:kombinowałem juz na wszystkie strony jak sie tylko da aż gała została mi w rece :razz: udało mi sie wbić wsteczny max 3 razy odkąd go mam, troche wkurzające jest szukanie wstecznego przez godzine w wyniku czego i tak trzeba go pchać :mad: nie wiem czy tak być powinno ale po uniesieniu do góry wajcha obkręca sie, można nią kręcić w lewo i w prawo wedle życzenia :shock: normalne to jest?

nie bardzo, raczej coś z wybierakiem nie tak, jak zdejmiesz dywanik i osłonkę dźwigni to można wszystko obejrzeć

przy wrzucaniu innych biegów dźwignia chodzi normalne? tzn. płynnie i bez latania na lewo i prawa jak mieszadło do ciasta?
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
MiniKuń

nie nie, przy wrzucaniu innych biegów wajcha ani drgnie tzn chodzi jak należy, tylko po wyciągnięciu do góry przy wstecznym można nią kręcić jak korba w ciągniku w prawo i lewo :neutral: naturalnie rozebrałem już wcześniej ale nic nie zobaczyłem ciekawszego jak kupe smaru, nie mialem zbytnio czasu na grzebanie ale z gory widać tylko jakąś kulke (pewnie oslonke o ile sie nie myle) żadnych ciegien nic, nie wiem właśnie czy można od góry to tylko zobaczyć czy jak? dziwi mnie ta obracająca sie wajcha... :?:
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: markfive »

Dźwignia obracać się nie powinna. Kula w gnieździe zabezpieczona jest przed tym poprzez kołek znajdujący sie z boku gniazda a w samej kuli jest w tym miejscu pionowe nacięcie. Aby sie tam dostać i sprawdzić co sie z tym zabezpieczeniem stało trzeba odkrecić cztery wkręty mocujace osłonę gumową na tunelu a później odbezpieczyć przez obrót metalową osłonę kuli i zdjąć ją do góry. Wtedy możliwe jest wyciągnięcie całej dźwigni zmiany biegów i obejrzenie gniazda i zabezpieczenia przed obrotem. Kula dociskana jest do gniazda w dół przy pomocy miseczki z tworzywa i sprężyny. Może brak któregoś z tych elementów albo kołek zabezpieczajacy jest ścięty.
MiniKuń

OK, jak tylko będę miał więcej czasu od razu biorę sie za bombla :wink: co jak co ale wsteczny to by sie przydał :wink: dzięki za pomoc chłopaki, jak tylko doglądne co i jak dam znać,może faktycznie brak tam jakiegoś ustrojstwa.
ODPOWIEDZ