Problem - gaz w podlodze i sie dusi

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Rymek

Problem - gaz w podlodze i sie dusi

Post autor: Rymek »

Witam

Po dziesiejszych jazdach testowych od rana odkrylem maly problem.
Gdy wciskam gaz do oporu mini sie rozpedza (zwlaszcza na 4) ale tak jakos slabawo a jak lekko odpuszcze to idzie jak burza i potem musze dociskac stopniowo ...

Co moze byc tego przyczyna?

Wyszlo mi przy okazji pomiedzy 10-11s do 100km/h czyli zle nie jest :grin:
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: Problem - gaz w podlodze i sie dusi

Post autor: markfive »

Zacznij od sprawdzenia poziomu oleju w amortyzatorze tłoka gaźnika (HS lub HIF)
Rymek

Nie no to by bylo zbyt proste ... poziom jest wpozadku ... generalnie zauwazylem ze po zmianie na nowy zaplon cyfrowy jakos rowniej i lepiej pracuje i wydaje mi sie ze chyba trzeba znowu z gaznikiem pokombinowac :???:
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: markfive »

Przy takich zmianach w stosunku do serii jakie są zrobione w Twoim przypadku raczej nie otrzymasz prostej i trafnej odpowiedzi na Forum. Faktycznie musisz pokombinować. Dostrojenie zapłonu, gaźnika przy założeniu, że faktycznie nie ma żadnego błędu montażu, sprawnosci podzespołów, spadków napięć w instalacji elektrycznej czy cisnienia zasilania paliwem to i tak spore wyzwanie.
kamil_0793
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mercedes C180 W202

Post autor: kamil_0793 »

Ja miałem identyczny problem. Problem tkwił w aparacie zapłonowym. Wyczyściłem styki i kapnąłem kilka kropel oleju do środka. Idzie jak burza.
Rymek

hmm ale tutaj jest wlasnie zalozony aparat cyfrowy 123 z podcisnieniem do A+ ... program F ... i teraz pytanie czy przypadkiem nie jest to spowodowane zbyt duzym wplywem podcisnienia (maksymalnie dodatkowo 14 stopni wyprzedzenia przy okolo 5 PSI) ?
Rymek

Chyba sie udalo

Wymieniłem sprężynkę HIFa na twardsza 12oz i jest całkiem przyzwoicie już :lol:
Także jeszcze założyłem igłę BDK w miejsce BCE i hmm chyba jeszcze lepiej ciągnie (równiej)

Jeszcze takie małe pytanko, może trochę durne, ale jakiego oleju dolewacie do gażnika?
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2010, 13:54 przez Rymek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
icemac
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: Chyba sie udalo

Post autor: icemac »

Rymek pisze:Wymieniłem sprężynkę HIFa na twardsza 12oz i jest całkiem przyzwoicie już :lol:
Także jeszcze założyłem igłę BDW w miejsce BCE i hmm chyba jeszcze lepiej ciągnie (równiej)

Jeszcze takie małe pytanko, może trochę durne, ale jakiego oleju dolewacie do gażnika?

Penrite do gaźników
Się zmienia ... Clubman + MM = mają się dobrze :twisted:
Rymek

a gdzie to cudo mozna kupic w pl ?
Rymek

eksperymentow ciag dalszy

Kolejna rzecz sprawdzilem, a mianowicie pozbylem sie wplywu podcisnienia na zaplon (zaslepilem polaczenie z gaznika do zaplonu) zeby sprawdzic czy przypadkiem zaduzo nie przyspiesza zaplonu ... i jest mega lepiej (cyfrowy 123) ... tylko ciekawe ile teraz bedzie palic ... dalej to juz bez hamowni sie nie da :roll:
ODPOWIEDZ