Co myślicie o takim bajerze?

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Fryta

Re: Co myślicie o takim bajerze?

Post autor: Fryta »

Malina pisze:Stawiam zdecydowanie na prawdziwy chrom jako biżuteria wykończeniowa zewnątrz i wewnątrz,elementy drewniane (nie plastik drewnopodobny) (...)

Ależ ja też mam taką samą opinię! Gdybym miał inną to bym przecież nie był na tym forum ;) Bronię tylko Citroena gdyż, tak jak wcześniej pisałem, na tle wszystkich obecnie masowych producentów produkuje auta nietuzinkowe i posiadające własny styl (dotyczy to także wnętrza)! Czy tak nie jest? A Ty przecież napisałaś, że marka "nic ciekawego nie prezentuje"... Nie było przecież moim zamierzeniem porównywanie klasycznie pięknego auta z nowoczesnym wyrobem masowej produkcji (choć i Mini było przecież produktem masowym, ale to już temat na osobne opowiadanie ;) ) bo to jak dla mnie nie miałoby całkowicie sensu...

PS: Sorry za sprowokowanie off-topicu... Mam nadzieję, że admin nie będzie miał mi tego za złe bo wyniknęła z tego dość fajna wymiana zdań :)
Awatar użytkownika
Malina
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Malina »

Fryta pisze:PS: Sorry za sprowokowanie off-topicu... Mam nadzieję, że admin nie będzie miał mi tego za złe bo wyniknęła z tego dość fajna wymiana zdań :)

Przecież właśnie w takim celu są stworzone fora dyskusyjne. Nie będziemy się wiecznie głaskać i pochlebiać sobie, takie forum stwarza możliwość wyrażenia swoich opinii dość odważnie. Nie każdy ma dar oratora wypowiadającego się przy żywej publiczności. Forum jest jakby trochę "anonimowe", co daje więcej odwagi (nie myślę o sobie, bo publicznie też mam ostry język) i osoby, które mają swoje poglądy, luźno mogą je tu wyrazić. Widzicie, jako baba powinnam chwalić to kolorowe plastikowe autko, które wygląda jak ze sklepu zabawkarskiego, ale mnie kręci bardziej męska motoryzacja. Między innymi jest to właśnie Cobra, o której wspominałam wcześniej, jakiś Triumph Spitfire albo MGB, może być VW Karmann, Morgan, ale zdecydowanie nie lalusiowaty Mini One. Spójrzcie z perspektywy czasu, jak ten samochód będzie wyglądał za 20-30 lat. Czy w ogóle będzie jeszcze istniał, kiedy przy produkcji wykorzystuje się tanie materiały? Dotyczy to również innych marek tej klasy pojazdów, oczywiście New Bettle też. Mi jako płci z mniejszości Mini społeczności prawdziwy facet kojarzy się z prawdziwym samochodem. Już dalej nie będę się wypowiadać, ale do kompletu z nowym Mini, dealer powinien dołączać żel na włosy, depilator do klaty piersiowej i pedałkowate perfumy.
NAWET PORZĄDNE ZAPALNICZKI SĄ NA BENZYNĘ
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

W tym momencie znaczna część Mini społeczności została sprowadzona do lalusi itd. Bo mi i nie tylko mi nowe Mini mimo wszystko się podoba. Zwłaszcza w wersji Cooper S (byle nie diesel :wink: ). I to, że może przylgnęła do niego opinia auta do lansowania się jest tylko i wyłącznie winą jego ceny i tego, że takie, a nie inne osoby mogą sobie na niego pozwolić. To z kolei nie oznacza, że auto jest takie jak właściciele! Rozumiem, że można mieć swoją opinie i wyrazić własne zdanie, ale bez przesadnego szufladkowania!

Za 20-30 lat Nowe Mini ma sporą szanse być również okazem kolekcjonerskim i zbierającym fanów takich jak my (miłośnicy oryginalnej wersji). Po pierwsze, że bardzo dużej liczbie osób auto się podoba, już teraz organizowane są zloty i spotkania miłośników. Po drugie wydawane jest pismo MiniScene (nie wiem czy dobrze pamiętam) które jest odpowiednikiem MiniMaga tyle, że zajmuje się głównie nową wersją czyli mamy taką samą otoczkę jak przy klasyku. No i po trzecie auto czy nam się to podoba czy nie ciągnie za sobą bagaż 40 letniej historii oryginalnego Mini i każdy kto się zna na motoryzacji dobrze będzie o tym wiedział.

I tu dochodzimy do kwestii męskiej motoryzacji. Męska motoryzacji to nie jest to, że kręci nas taki a nie inny samochód to jest np. Cobra, MGB, Spitfire, TR4, Corvette, Gullwing, Karmann, Testarossa, Miura itd itp.
Męska motoryzacja to fakt, że na temat aut potrafimy mówić godzinami i to na temat każdych aut. I wbrew pozorom nie każdy facet tak ma. Wręcz przeciwnie naprawdę zagłębionych w tematy jest niewielu, choć kobiet oczywiście znacznie, znacznie mniej. Z czego to wynika nie wnikam, ale takie są fakty.

Pozdrawiam

Adam

P.S.
Mam dziewczynę, długie włosy i słucham dobrej muzyki, tj. Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple, Pink Floyd i innych tym podobnych. Na tej podstawie mogę wnioskować, że nijak się mam do lalusiowatych pedałków do których ponoć pasuje nowe Mini. Mimo to postawiłbym je również w swoim garażu.
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
Awatar użytkownika
Malina
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

OK,poddaję się. Każdy lubi coś innego,więc cieszmy się z życia i wiosny,a zloty niech nas jednoczą.Macko,Zwróć uwagę jak wzrosła czytalność tego tematu dzięki dyskusji.Traktujmy temat za zamknięty,bo zaczął się niewinnie od felg szprychowych.Na koniec oznajmiam,że wszystkich Was Chłopaki z tego forum lubię i bardzo fajnie mi się z Wami dyskutuje,pozdrawiam z pełnym szacunkiem Tych co lubią nowe i Tych co lubią stare MINI.
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

a co z tymi co lubią obydwa :)

fakt, faktem o gustach się nie dyskutuje :)

aczkolwiek ogólnie dyskutować należy, bo do czego to forum służy właściwie.

Pozdrawiam serdecznie.

Adam
Awatar użytkownika
Beny
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Mini '76 1300, mini van, mini kombi

Post autor: Beny »

właśnie chciałem wziąć udział w dyskusji ... a tu zamkniete prawie .. to może jakiś nowy temat rzucimy, tak co by nie było "off topic" :roll:
Mini Countryman Cooper S ALL4 R60 2011
Fiat X1/9 1974, 1300 - w trakcie remontu
Opel Manta B 1979
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Ja tam chętnie nowego głosu posłucham mimo wszystko, nie po to by się kłócić, ale opinie swoją zawsze można mieć. Założenie tematu pozostawiam już Tobie, jeśli tylko będziesz chciał się wypowiedzieć. :)

Pozdrawiam

Adam
Awatar użytkownika
Malina
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Sadamie :D :D , a Smart też Ci się podoba?
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

jak się chwilę zastanowić to jedynie w wersji roadster jest nienajgorszy :)
Awatar użytkownika
Malina
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Ciesze sie, ze chociaz w jednym mamy wspolne zdanie. W zasadzie mi podobaja sie prawie wszystkie roadstery.
ODPOWIEDZ