Kotrolka (pomaranczowa)
Moderator: flapjck1
Kotrolka (pomaranczowa)
Mam prosbe o pomoc - na mojej desce (1981) na prawym zegarze jest wskaznik temperatury silnika - pod nim od pewnego czasu jak samochod stoi (np na swiatlach) zapala sie pomaranczowa lampka?
Od czego jest ta kontrolka?
sabat
Od czego jest ta kontrolka?
sabat
Re: Kotrolka (pomaranczowa)
Pomarańczowa to jest kontrolka ciśnienia oleju!!!!!!!
Proponuje sprawdzić stan oleju, prawdopodobnie jest go mało.
Jak nie pomoże dolewka oleju to może to być wina czujnika, wkręć inny sprawny i sprawdź czy sytuacja się powtarza.
A jak nie pomoże to mogą być dwa wyjścia:
-albo jest coś z elektryką w co wątpie ale warto sprawdzić
-albo pompa oleju zważając ze sytuacja ma miejsce tylko jak samochód stoi np.: na światłach czyli na wolnych obrotach.
Proponuje sprawdzić stan oleju, prawdopodobnie jest go mało.
Jak nie pomoże dolewka oleju to może to być wina czujnika, wkręć inny sprawny i sprawdź czy sytuacja się powtarza.
A jak nie pomoże to mogą być dwa wyjścia:
-albo jest coś z elektryką w co wątpie ale warto sprawdzić
-albo pompa oleju zważając ze sytuacja ma miejsce tylko jak samochód stoi np.: na światłach czyli na wolnych obrotach.
olej jest dolany na max'a - podejrzewam elektryke - bo cos tam sie dzialo - sprawdze.
dzieki za pomoc!
dzieki za pomoc!
- makrojal
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
przy rozgrzanym silniku olej robi się rzadszy,jeżeli kontrolka mruga , a nie pali się ciągle i po dodaniu gazu gaśnie to nie ma dramatu, ale może warto sprawdzić na jakim oleju jeździsz.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
makrojal pisze:przy rozgrzanym silniku olej robi się rzadszy,jeżeli kontrolka mruga , a nie pali się ciągle i po dodaniu gazu gaśnie to nie ma dramatu, ale może warto sprawdzić na jakim oleju jeździsz.
to ja napisze co mysle:
koncza ci sie panewki na wale korbowym i przy niskich obrotach cisnienie oleju jest juz na tyle niskie ( rozlazi sie po bokach ) ze zapala sie kontrolka
szykuj kase na remont silnika
pozdroo
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
qrcze a jakos przez rok uzytkowani mini bylem przekonany ze pomaraniczowa to ladowanie :/ tak mi sie kojarzylo z innymi autami, ale w Mini wiele rzeczy jest na odwrot hehe.
- wujazz22
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
a ja mam pytanie o kontrolke barwy czerwonej czy jest to informacja o braku ladowania jesli swieci sie juz po uruchomieniu silnika na wolnych obrotach (silnik zimny).
- Bankowy
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Tak, czerwona to brak ładowania.
Jeśli zwiększysz obroty, to powinna zgasnąć. Chyba, że alternator czasy swojej świetności ma już za sobą.
Jeśli zwiększysz obroty, to powinna zgasnąć. Chyba, że alternator czasy swojej świetności ma już za sobą.
- wujazz22
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
dalej w temacie kontrolek. Tak jak na zdjeciu ponizej mam pyanie z ciekawosci o dwie kontrolki/wypustki pod predkosciomierzem i obrotomierzem - no wlasnie czy sa to puste wypustki w zegarach czy sluza do sygnalizacji czegos?
- Załączniki
-
- speedo.JPG (32.47 KiB) Przejrzano 1455 razy
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Są tam miejsca dla ewentualnych kontrolek ale w miniaku nie wykorzystywane czyli puste.
W modelach 1275 GT ( eksport na Francję) na dole obrotomierza była w opcji fioletowa kontrolka "servo-frein".
W modelach 1275 GT ( eksport na Francję) na dole obrotomierza była w opcji fioletowa kontrolka "servo-frein".
- wujazz22
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Wszystko jasne dziękuje