zamarzające zamki
zamarzające zamki
Witam. Bardzo prosiłbym o porade lub podizelenie się własnymi obserwacjami. Posiadam Coopera i niestety pojawił sie problem zamarzania zamków w drzwiach. Nie ma mowy o ich otwarciu, wiec jedyna droga do środka wiedzie przez bagaznik. Jeżeli rozgrzeje zamki suszarką zamki puszczają. Miał ktoś podobny probel? Jaką porada? A może ktoś z Was forumowicze posiada schemat wymontowania zamków z drzmi, aby je dokladnie nasmarować? POMOCY!!!!
Re: zamarzające zamki
może spróbuj pierw od popsikania zamków jakimś silikonem w spray-u czy czymś podobnym
Niestety to już sprawdzałem kilkukrotnie i nie pomaga. Po mrożnej nocce zamki nie pracują.
czesc,
ja mam taki problem z prawymi drzwiami. W serwisie podpowiedzieli że jest to kwestia uszczelki od szyby nad klamką. Woda sie dostaje, na wysokości klamki jest jakaś cudowna elektronika, która odpowiada za szybę i za otwieranie drzwi i to wszystko zaczyna dziwnie działać jak przymrozi.
ja mam taki problem z prawymi drzwiami. W serwisie podpowiedzieli że jest to kwestia uszczelki od szyby nad klamką. Woda sie dostaje, na wysokości klamki jest jakaś cudowna elektronika, która odpowiada za szybę i za otwieranie drzwi i to wszystko zaczyna dziwnie działać jak przymrozi.
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
ja mam ten problem tylko po myciu auta, jak jest mróz.
może myjesz furkę? wtedy woda zawsze wleci do zamka
może myjesz furkę? wtedy woda zawsze wleci do zamka
U mnie to chyba grubsza sprawa, niezwiązana z myciem auta. Po prostu po mroźnej nocy drzwi się nie otwierają. Próbuje wykręcić zamki i całe popryskac silikonem, ale to grubsza sprawa, jako, że nie tak łatwo je wydostać z drzwi. Zobaczymy czy to pomoże, ale mam już dość wsiadania przez bagażnik . Poza tym nigdy nied wiesz czy jak pojedziesz dokądś, będziesz w stanie ponownie dostac sie do auta przez drzwi.
Zamki w Mini to rzeczywiście jakiś ciężki temat i łatwo je uszkodzić.
-
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Kurde no... tak jak się NIC nie działo w MCS to jak przeczytałem o zamarzających zamkach to... rano wsiadałem przez bagażnik ustawienie grzania na maxa odmroziło wszystko po 5 minutach ale mam nadzieję, że to się nie powtórzy. Odrobinę nie wygodnie w garniturze
Generalnie udało mi sie dostać do zamków,ale nie tak łatwo je wyciągnąc, bo wszytsko poupychane na maxa, jak to w Mini . Na każdy zamek uzyłem z pól butelki silikonu w płynie, zobaczymy czy to pomoże. A klamki w Mini to osobny temat jak pada marznący deszcz to na cynglu robi sie warstwa z lodu i nie sposób tego ruszyc.....
Luke pisze:A klamki w Mini to osobny temat jak pada marznący deszcz to na cynglu robi sie warstwa z lodu i nie sposób tego ruszyc.....
Opalarka pomaga
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Azrael pisze:Opalarka pomaga
Amen
p.s. w taką pogodę to niestety każde auto potrafi zamarznąć, np. w Hondzie zamarzała mi zapadka jakaś, auto się otwierało, ale drzwi pasażera nie dawały się zamknąć - dobrze że pod domem, suszarka pomogła
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Jestem świeżo po akcji z zamkami w peugeocie. O ile kwestia wkładek jest do rozwiązania za pomocą sylikonu lub odmrażacza, to same zamki są katorgą.
Jak pisał Sadam, drzwi się otwierały, ale już nie zamykały, pomagało ogrzewanie i dmuchanie.
Osobiście uwżam, że zabójstwem jest smarowanie zamków towotem, smarem grafitowym. Te substacje odkładają sie w zamku, zapychają i ostatecznie przymarzają.
Jedyny skuteczny środek to olej maszynowy lub standardowy olej silnikowy.
Zamki we wspomnianym peugeocie reaktywowałem poprzez wymontowanie, wymoczenie w nafcie (zamiennie z ropą) oraz kąpiel w oleju silnikowym. Moczenie w nafcie miało na celu usunięcie zanieczyszczeń w postaci smarów, którymi traktował zamki poprzedni właściciel.
Od tej pory drzwi zamykają się i otwierają nawet w największych mrozach. Same zamki pracują delikatniej, szybciej łapią już na pierwszym ząbku, generalnie jak nowe.
A w kwestii Mini, u mnie problem nie istnieje, auto zapadło w sen zimowy i oczekuje wiosennej odwilży, używam tylko w sezonie wiosenno-letnim.
Jak pisał Sadam, drzwi się otwierały, ale już nie zamykały, pomagało ogrzewanie i dmuchanie.
Osobiście uwżam, że zabójstwem jest smarowanie zamków towotem, smarem grafitowym. Te substacje odkładają sie w zamku, zapychają i ostatecznie przymarzają.
Jedyny skuteczny środek to olej maszynowy lub standardowy olej silnikowy.
Zamki we wspomnianym peugeocie reaktywowałem poprzez wymontowanie, wymoczenie w nafcie (zamiennie z ropą) oraz kąpiel w oleju silnikowym. Moczenie w nafcie miało na celu usunięcie zanieczyszczeń w postaci smarów, którymi traktował zamki poprzedni właściciel.
Od tej pory drzwi zamykają się i otwierają nawet w największych mrozach. Same zamki pracują delikatniej, szybciej łapią już na pierwszym ząbku, generalnie jak nowe.
A w kwestii Mini, u mnie problem nie istnieje, auto zapadło w sen zimowy i oczekuje wiosennej odwilży, używam tylko w sezonie wiosenno-letnim.
- Babak
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53
- Kontakt:
Hehe.. u mnie identyczna sytuacja tylko trochę w inną stronę to działa. Przez 3 dni wchodziłem przez drzwi pasażera. Czyli ogólnie na start jedne drzwi robią łaskę... ALE! po wejściu jeździłem bez przerwy z godzinę i... nie mogłem wysiąść! Dopiero 10 minut stania w ogrzewanym garażu podziemnym za skutkowało.
Generalnie podobno jest to wspólny problem aut z szybami bez ramek. Szyba musi się minimalnie opuścić aby wyszła z uszczelki i zamek uwalnia zapadkę otworzywszy drzwi. Jeżeli szyba przymarza to ten efekt nie występuje. Nawet jeżeli otworzymy okno (próbowałem) to zamek tego nie odczytuje jako uchylenie okna przed otwarciem i drzwi nie otworzy. Identycznie miałem w Jaguarze XK8. Z kolei w letnich warunkach przy otwartym oknie można otworzyć drzwi także za bardzo nie widzę w tym logiki.
W każdym razie, kupiłem na shellu jakiś tłuszcz/olej w buteleczce z gąbkową końcówką. Nasmarowałem wszystkie uszczelki oraz fragmenty zamka między drzwiami a karoserią.
Problem przestał występować.
Generalnie podobno jest to wspólny problem aut z szybami bez ramek. Szyba musi się minimalnie opuścić aby wyszła z uszczelki i zamek uwalnia zapadkę otworzywszy drzwi. Jeżeli szyba przymarza to ten efekt nie występuje. Nawet jeżeli otworzymy okno (próbowałem) to zamek tego nie odczytuje jako uchylenie okna przed otwarciem i drzwi nie otworzy. Identycznie miałem w Jaguarze XK8. Z kolei w letnich warunkach przy otwartym oknie można otworzyć drzwi także za bardzo nie widzę w tym logiki.
W każdym razie, kupiłem na shellu jakiś tłuszcz/olej w buteleczce z gąbkową końcówką. Nasmarowałem wszystkie uszczelki oraz fragmenty zamka między drzwiami a karoserią.
Problem przestał występować.
To na pewno nie kwestia uchylania szyby. Otworzyć się da w każdym aucie bezramkowym bez akumulatora, gorzej z domknięciem.