Problem z elektryką

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

achib

Problem z elektryką

Post autor: achib »

Problemów z miniakiem ciąg dalszy :(
Po podłączeniu listwy z przełącznikami i całej reszty zdemontowanej na czas renowacji pojawił się problem - dokładniej światła mijania nie działają - pozycyjne tak, nie działają także kierunkowskazy, ani awaryjne (przerywacz nie, reaguje nic nie tyka) - sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i przeczyściłem ich styki wydaja się być ok.

Instalacja została trochę pomotana przez poprzedniego właściciela i ciężko jest dojść wg schematu gdzie tkwi problem - może ktoś wie w czym leży problem?
Ewentualnie czy jest jakiś fan mini w okolicach Włocławka który zna się na elektryce ?:)
Awatar użytkownika
Konrad K_2
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: Problem z elektryką

Post autor: Konrad K_2 »

wez miernik i zobacz w którym miejscu " konczy sie" prąd
Awatar użytkownika
Saint
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Saint »

Sprawdź jeszcze na wszelki wypadek bezpiecznik główny (o ile go posiadasz) .

Tutaj masz bardzo jasno opisany schemat skrzynki i który bezpiecznik za co odpowiada. Sprawdź jeszcze czy wszystkie przewody masowe są tak naprawdę podpięte do masy :wink: .

Edit: po ostatnich Twoich problemach z linką gazu wszystko jest możliwe.
Zawodowy Szyderca
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: markfive »

achib pisze:...światła mijania nie działają - pozycyjne tak, nie działają także kierunkowskazy, ani awaryjne (przerywacz nie, reaguje nic nie tyka) - sprawdziłem wszystkie bezpieczniki i przeczyściłem ich styki wydaja się być ok.

Problem ze światłami mijania zazwyczaj ma związek z uszkodzeniem głównego wyłącznika świateł ( dwu położeniowy klawisz na desce)
Wypnij ten wyłącznik z kostki, w kostce są trzy okrągłe gniazda - połączenie prądowego (+) z drugim zasila światła pozycyjne, z trzecim światła mijania i drogowe. Jeżeli zaświecą i bedzie działać zmiana przy kierownicy to trzeba wymienic przełącznik główny.

Zdarza sie również że w przypadku kiepskiego styku elementów wyłącznika świateł awaryjnych nie działają również kierunkowskazy ponieważ w tym wyłączniku zbiegają się obwody zarówno lewej jak i prawej strony (kierunkowskazy) jak i zasilanie przerywacza świateł awaryjnych. Przerywacz kierunkowskazów znajduje sie wewnatrz auta w okolicy zestawu wskaźników natomiast przerywacz świateł awaryjnych jest na przegrodzie od strony silnika.

EDIT 7.01 dodatkowe informacje dot: świateł awaryjnych
Znajdź bezpiecznik liniowy (w oprawce podobnej do zasilających kiedyś proste radia samochodowe) znajdujący się pod maską w okolicy obudowy filtra powietrza. Który ?
Ten do którego z jednej strony dochodzi przewód fioletowy z pomarańczowym paskiem a z drugiej brązowy. rozbierz oprawkę oczyść drobnym papierem ściernym końcówki stykowe. Sprawdź czy sprężynka nie zardzewiała iczy bezpecznik swobodnie sie w oprawce porusza i końcówki do niego dobrze stykają. Jeżeli przepalony wymień.

Diagnozę radzę zacząć od sprawdzenia elementów o których piszę. Jeżeli instalacja była jak podejrzewasz przerabiana nie oczekuj że ktoś na forum odpowie Ci gdzie tkwi bład.
Ogólnie instalacja w gaźnikowym miniaku (przed SPI i MPI) jest tak banalnie prosta, że każdy elektryk samochodowy przy pomocy zwykłej kontrolki z żarówką powinien sobie poradzić :smile:
kamil_0793
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mercedes C180 W202

Post autor: kamil_0793 »

Jeśli chodzi o kierunkowskazy i awaryjne miałem ten sam problem. Sprawdź, czy kabel w podsufitce idący do kierunków w bagażniku od silnika jest cały. U mnie to było przyczyną.
ODPOWIEDZ