Cooper S klekocze / klekot / pracuję jak w dieslu

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53
Kontakt:

Cooper S klekocze / klekot / pracuję jak w dieslu

Post autor: Babak »

Witam wszystkich i piszę nowy temat bo mi spieszno a jak się dokleiłem to odpowiedzi nie dostałem:

Cooper s R53 przebieg 144 000km

Wiąże się z takim problemem:
Odpalam miniora i klekocze mi jak diesel. Na chłodnym i na rozgrzanym silniku. Czy jadę czy stoję.
I teraz uwaga: rok temu przy przebiegu 120 000km wpadłem w niesamowitą dziurę po zimie. Wtedy lub w niedalekim czasie zaczął klekotał identycznie jak teraz (nie wiem czy dziura była bezpośrednią przyczyną), kilka dni później pompa paliwa padła i laweta z drogi do bawarii. Wymienili pompę paliwa i chłodnice (chłodnica była uszkodzona). Klekotu już nie było. O co do cholery tu chodzi? Co klekot z tymi częściami ma wspólnego?
Teraz przestraszyłem się że to rozrząd, ale przy 144 tyś km? może napinacz łańcucha? czy poduszki silnika?

Czy przy wymianie napinacza łańcucha wyjmują silnik? Jak tak to wymienię i sprzęgło bo już twardo chodzi i się ślizga czasami. Swoją drogą ciekawe jest to że przy tym przebiegu będzie to druga wymiana sprzęgła. Chłodnica też 2 razy poszła.
marecek

Re: Cooper S klekocze / klekot / pracuję jak w dieslu

Post autor: marecek »

...sprawdź czy jest olej w zbiorniczku wyrównawczym albo biały osad pod korkiem wlewu oleju?

Czy masz czujnik ciśnienia oleju? Jakie ciśnienie osiąga po odpaleniu na zimno? / jakie ma na luzie na ciepło?
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

Jest ciecz w zbiorniczku wyrównawczym, biało pod korkiem nie jest. Nie mam czujnika ciśnienia oleju.
TomSky
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: TomSky »

najpierw to sprawdź czy masz wogóle olej
bbbrk

Post autor: bbbrk »

Niestety mam u siebie podobnie i tez klekocze jak Diesel nawet jak silnik jest rozgrzany.
Olej jest.

Za tydzień będę w serwisie i ciekawe co wyczaruja :/ podobno w ramach gwarancji to zrobią.

Co najlepsze dopiero mam 20 tys przebiegu
Marcin.

Post autor: Marcin. »

Mój klekocze jak stary diesel, ale tylko jak jest zimny.
speedfight

Post autor: speedfight »

Marcin. pisze:Mój klekocze jak stary diesel, ale tylko jak jest zimny.

Popychacze
Awatar użytkownika
SebaD
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: SebaD »

Hej
Objaw jak u mnie. Auto trafilo do serwisu, podobno to wada fabryczna wymienione cos z rozrzadu.
Radze sie temu uwazniej przyjrzec bo ja zdazylem doechac z ta wad na ostatnia chwile. Miniak z przebiegien 27000 dodam.

Seba
Vilreen

Post autor: Vilreen »

Ile Cie kosztowalo wymienienie tego czegos z rozdzadu? Czy pomoglo jak reka odjal? :)
speedfight

Post autor: speedfight »

Vilreen pisze:Ile Cie kosztowalo wymienienie tego czegos z rozdzadu? Czy pomoglo jak reka odjal? :)

Jak widzisz kolega Ma clubmana wiec inny silnik niż twój...
Marcin.

Post autor: Marcin. »

SebaD pisze:

Hej
Objaw jak u mnie. Auto trafilo do serwisu, podobno to wada fabryczna wymienione cos z rozrzadu.
Radze sie temu uwazniej przyjrzec bo ja zdazylem doechac z ta wad na ostatnia chwile. Miniak z przebiegien 27000 dodam.

Seba

Pewnie robiłeś to na gwarancji i nie wiesz jakie koszta?
co to znaczy że zdążyłeś w ostatniej chwili? Mogło dojść do poważniejszej usterki?
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

Ja to nie wierze! faktycznie nie było oleju.... FUCK! Ale nawet przez chwile nie pomyślałem że to może być kwestia jego braku bo 4000km temu był dolewany. Czy on tyle ssie tego oleju czy mam jakiś przeciek? Pod autem nic nie widać.

Czy przez to, że trochę jeździłem na sucho to jakieś grube tego konsekwencje są? Od początku klekotu przejechałem może z 300km ale bez szaleństw. Im mniej oleju miał tym głośniej pracował.

PS: Czuję się jak blondynka.

Aha i jeszcze jedno, nie ma kontrolki braku ojelu w r53? Jeżdżę też audi i tam mi wyskakuje komunikat.
Voyth

Post autor: Voyth »

Niby kontrolka od oleju jest, ale chyba nie ma czujnika poziomu oleju, bo ja też miałem taką sytuację, że jeździłem przez pewien czas na sucho, a dolewałem olej stosunkowo niedawno :roll:
Vilreen

Post autor: Vilreen »

ja przez ostatnie 8 tysiecy dolewalem ze 2 razy chyba, wiec tak, to mozliwe :) Mini jest olejozerne ;) Co do kontrolki - chyba nie ma (czujnika, jak Voyth zauwazyl EDIT), trzeba sie przeprosic z bagnetem raz na jakis czas :)

@speedfight - silnik inny lub nie, koszt bedzie orientacyjnie podobny, rezultat rowniez powinien, jesli przyczyna jest ta sama.
Awatar użytkownika
Babak
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

Może ja zły olej leje? 5W30 zwykle pił.
Jeszcze załączam zdjęcie z ciekawostką. Po serwisie w berlinie doczepili mi etykietkę i jest coś takiego:
0W40
Takim olejem go zalali?
Załączniki
olej.jpg
olej.jpg (384.11 KiB) Przejrzano 2015 razy
ODPOWIEDZ