Problem - sprzęgło

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

IVO

Problem - sprzęgło

Post autor: IVO »

Zgodnie z regułami przeglądnąłem starsze posty, ale nie znalazłem odp. na mój problem. :oops:
Otóż tak: pojazd stał 4 m-ce, przyholowany w największe mrozy.
Po czyszczeniu ap. zapł. gażnika, pompy i problemem zw. z brakiem masy w końcu udało się usłyszeć jego głos, ale radość moja była krótka, bo jechać - ruszyć to już się nie dało.
Pedał sprzęgła jest twardy, jak cholera, nie można go docisnąć do podłogi. Biegi przy nie pracującym silniku wchodzą, ale już w czasie jego pracy tylko zgrzyt. :shock:
Nie mam pojęcia co jest grane.
Proszę o pomoc, zwłaszcza osoby, które potrafią wytłumaczyć, w jaki sposób mogę sobie z tym poradzić, niestety nie mogę nigdzie dojechać, bo mieszkam na granicy RP, w opolskim.
A kobieta, która miała miniaczka użytkować chyba wszystkie możliwe kołki na głowie mej już wyciosała - więc HELP, please.
pzdr
Awatar użytkownika
Jerzy
Nowy
Nowy
Posiadane auto:
Kontakt:

Re: Problem - sprzęgło

Post autor: Jerzy »

Pewno Ci pompa sprzęgła tak zardzewiała ze stoi w miejscu :-(
Jerzy
MGF 1,8i, Mini 1380 GTI, Fiat 125p
Awatar użytkownika
rogal
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: 6 x MINI
Kontakt:

Post autor: rogal »

... albo ośka w którą wchodzi ramię siłownika sprzęgła a z drugiej strony łożysko oporowe się zastała. Może to się dziać gdy auto garażuje w wilgotmym środowisku. Ostatnio wybijałem taką ośkę z obudowy młotkiem i to konkretnym. Nawet moczenie w WD40 przed 2 dni nie pomogło. Ale to auto przestało lekko 15 lat pod chmurką.

Najprościej mówiąc otwórz maskę jedna osoba niech wciska sprzęgło a ty patrz czy i gdzie coś się rusza.
pozdrawiam
Rogal

tel. 695 455 231
---------------------------
Wszystko dla Mini .
http://www.englishcars.pl
Awatar użytkownika
monsterk
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: monsterk »

Witam
Aby sprawdzić pompe sprzęgła czy pracuje musisz założyć rurkę na odpowietrznik wysprzęglika i odkręcić odpowietrznik a następnie powoli wciskać pedał sprzęgła.Rurkę trzeba włożyć w jakiś pojemnik coby nie porozlewać żrącego płynu. Jeżeli pedał da się wcisnąć a z rurki wypływa płyn to pompa jest sprawna.
W mini po dłuższym staniu a w szczególności w naszym kraju zazwyczaj koroduje ramie wysprzeglika w aluminiowej obudowie i tuleja która wyciska łożysko oporowe, powoduje to efekt kamiennego pedału sprzęgła.Aby usunąć tą awarie najprostrzym sposobem jest wyjęcie obudowy sprzęgła z mini i uruchomienie tych elementów na zewnątrz pojazdu.
Jeżeli chcesz więcej wskazówek to najlepiej zadzwoń 0601229396
Pozdrawiam Michał
IVO

Dzięki za porady, skorzystałem z podpowiedzi i przekazałem je mechanikowi, który na widok autka zrobił wielkie oczy i zapytał co to jest. No, ale nie miałem wyboru.
Gość jednak ma intuicje i w końcu zrobił tak, jak radzlliście, bez wyjmowania pompy. Zabrał się też za gaźnik, ale tu sukces jest połowiczny, tzn. zapala od razu, ale później nie można ssania wcisnąć do końca, bo gaśnie. Obroty jałowe utrzymują się na poziomie 1000.
Może i tym razem jakaś podpowiedź...
pzdr
Awatar użytkownika
monsterk
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: monsterk »

sprawdzić musisz czy rurka od odmy jest podłączona do gażnika i czy jest olej w amortyzatorze przepustnicy
IVO

monsterk pisze: rurka od odmy
:shock: :?:
jaka rurka, nie kojarzę
mam tylko rurkę z aparatu zapłonowego i pompy paliwa dochodzące do gaźnika
pzdr
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

miedzy kroćcem odmy a gaznikiem jest gumowa rura, w gazniku powinna ona byc zalozona na taka miedziana rurke wystajaca pod katem ok 30 stopni przy obudowie tloka

jesli nie masz zalozonej rurki to gaznik ciagnie tamtedy lewe powietrze i stad moga byc problemy z regulacja
czesto jest tak ze jak silnik bryzga olejem to sie rzeczona rure daje w "glebe" zeby silnik nie dymil ale wtedy trzeba zaslepic ten otwor w gazniku
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
ODPOWIEDZ