HID "xsenony" w miejsce seryjnych żarówek

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

jarecki303

HID "xsenony" w miejsce seryjnych żarówek

Post autor: jarecki303 »

Witam kolegów :grin:
Przyszła wiosna a znią masa nowych pomysłow...
tu kolejny... :wink:

Na allegro jest cała masa HID xenonów, czy ktoś z Was montował, prowadził auto z takim oświetleniem? Koszt nieduży i tak się zastanwiam czy to nie jakiś badziew.. autko wygląda napewno świeżej

Jeśli polecasz , to podaj jakiś konkretny model, link do aukcji :idea:
Jeśli odradzasz podaj argument
:!:
P.S. H-? ile w MINI 2004 :?:

Dzięki
speedfight

Re: HID "xsenony" w miejsce seryjnych żarówek

Post autor: speedfight »

H7
Maciek_m
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Maciek_m »

Hej,
1. hidy są nielegalne i będziesz musiał zdjąć do przeglądu na stacji diagnostycznej oraz każdy glina może się przyczepić. Powódów jest kilka: niehomologowana żarówka, brak samopoziomowania, brak spryskiwaczy. Chyba, że masz lampy samopoziomujące ze spryskiwaczami.
2. o ile w każdym innym niż MINI samochodzie umiejscowienie przetwornicy jest łatwe o tyle w MINI 1-ej gen. jest trochę trudniej bo światła podnoszą sie z klapą - musisz zamocowac przetwornice na klapie silnika i to tak, żeby nie pospadały do będzie klops.
3. w MINI jest 2xH7: jedno na mijania, drugie na drogowe. poszukaj instalacji podwójnej - żeby na długich też mieć hid. na drogowe musi być inna żarówka - z elektromagnetyczną zasłonką.
4. jeśli juz się zdecydujesz, to polecam żarówki o temp. max 5000K - dają cieplejsze światło niż xenon i jest znacznie mniejsze prawdopodobieństwo, że glina się przyczepi a oświetlają drogę znacznie lepiej niż najlepsze H7.

Mam hidy w innym samochodzie i jestem zadowolony. Ponieważ jest to SUV - jeżdżę z opuszczonymi o jeden stopień światłami.

Pozdrawiam,
Maciek
Hyundai Santa Fe '04 4WD 2.0 CRDi 140KM - dupowóz
Mini Cooper S Park Lane Steptronik '06 beżowa tapicera :-)
Awatar użytkownika
zimonK
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R56 Cooper S 13'

Post autor: zimonK »

To ja tylko się dorzucę i powiem, żę w moim MINI HID'y były od czasu zakupu. Przetwornice miałem przykręcone od spodu obudowy reflektora i za bardzo efektownie, to to nie wyglądało, no ale cóż... Było :P Już jakiś czas temu zdjąłem , bo 1. przepaliła się jedna żarówka, 2. zbliżał się przegląd techniczny.
Szymon
Azrael

Post autor: Azrael »

Do Mini jest relatywnie niedrogi kit do dołożenia fabrycznych xenonów, warto rozważyć.
Awatar użytkownika
zimonK
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Rozumiem, że dzwonimy do ASO i pytamy się ile to będzie kosztowało, tak? :smile:
Szymon
Azrael

Można zadzwonić do 4T. Proponuję mieć VIN pod ręką. Ew. można napisać do mnie na jakub@4turbo.pl i ja posteruję sprawą.

Ten kit jest dość rozbudowany - system spryskiwaczy, całe lampy itp. ale i tak w ogóle fajnie że BMW takie opcje przewidziało.
Awatar użytkownika
zimonK
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Dobre jest to, że dysze spryskiwaczy są w reflektorze, a nie w zderzaku :mrgreen:
Szymon
Azrael

Tak, to miłe z ich strony.
Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
Kontakt:

Post autor: domino1985 »

Odpuść sobie te hid'y z allegro, w noce z dobrą widocznością to jeszcze jako tako ujdzie, ale jazda z tym badziewiem podczas opadów jest równoznaczna z kompletnym wyłączeniem świateł, dodatkowo są bardzo często wadliwie wyprodukowane - potrafią wypalać gniazdo żarówki lub przerobić europejską lampę na anglika bo są krzywe :lol:
Awatar użytkownika
zimonK
Swój Człowiek
Swój Człowiek

domino1985 pisze:Odpuść sobie te hid'y z allegro, w noce z dobrą widocznością to jeszcze jako tako ujdzie, ale jazda z tym badziewiem podczas opadów jest równoznaczna z kompletnym wyłączeniem świateł, dodatkowo są bardzo często wadliwie wyprodukowane - potrafią wypalać gniazdo żarówki lub przerobić europejską lampę na anglika bo są krzywe :lol:

Akurat to znam z autopsji... Nie połowę kasy za HID'y przeznaczyć, na jakieś naprawdę dobre żarówki?
Szymon
Azrael

Ja mam taki zestaw H7 i działa super w Subaru, ale to kwestia lamp i samego zestawu, ten mój może nie najtańszy. Niemniej do Mini bym nie polecał bo w przeciwieństwie do SUbaru jest możliwa profi przeróbka bez kosmicznych kwot wartości połowy auta.
jarecki303

Post autor: jarecki303 »

Dzięki za odpowiedzi,
opinie są różne, sprawdzę jak wygląda z fabrycznym kitem dzieki uprzejmości mam nadzieję Azrael, gdyby koszta mnie przerosły wrócę do pomysłu z HID tu ciekawy pomysł Maciek_M z podwójnym zestawem 2xH7 myślałem że przesłony są tylko w soczewkach, miałem tak u siebie w E46..

Pozdrawiam, Jarecki
noj

Post autor: noj »

1. Nie wiem po co się bawić VIN-ami, koszt OEM zestawu to +- 4500 PLN + montaż. Nie jest to duzo, ale mimo wszystko wyraźnie więcej niż "allegrowe" rozwiązania.
2. HID Can z allegro /oczywiście nie taki za 150 PLN/ działa naprawdę dobrze.
3. Mam zamontowany zestaw na światła mijania /długie zostawiłem na zwykłym H7/ - sprawdza się bez zarzutu również podczas opadów. Ponieważ mam kilka samochodów z xenonami to mogę porównać zarówno zalety z punktu widzenia kierowcy jak i ew szkody typu oślepianie innych. Przy zestawie z półki 300 PLN+, granica światła jest ustawialna bez problemu a lampy nie są upierdliwe dla innych.
4. System nie ma spryskiwaczy reflektora i to uważam za jedyny mankament.
5. Montaz przetwornicy w istocie nie jest najszcześliwszy poniewaz w/w jest zamocowana do tylnej części reflektora. Poza kwestią sposobu montażu - nie sprawia to zadnego problemu.
speedfight

Post autor: speedfight »

A ja zdecydowanie odradzam montowanie niefabrycznych xenonów.
1. jak wcześniej wspomniano ciężko jest na przeglądach...
2.jak trafisz na uporczywego policjanta to będziesz miał po dowodzie
3.jazda z tymi pseudo xenonami gdy droga jest mokra jest taka jak byś rozświetlał drogę oświetleniem rowerowym.
4. najważniejsza.... OŚLEPIAJĄ JADĄCYCH Z PRZECIWKA

Jak mnie to wk... Na pewno wiecie o czym mówię... widzi się auto jadące w nasza stronę na tych światłach które dają po oczach tak, że momentami nie wiadomo gdzie się jedzie.
ODPOWIEDZ