Witam serdecznie i ...pomocy...
Witam serdecznie i ...pomocy...
Witam serdecznie wszystkich MINIaków !
Kupiłem swojego miniaczka (a raczej...synowi ) prawie rok temu. Cooper S, 2004.
auto ekstra ! 2.09min na torze Poznań przy pierwszym podejściu.
pozwoliłem sobie założyć nowy post aczkolwiek kilka osób miało podobny problem. ale nie znalazłem de facto odpowiedzi co zrobić.
Dzisiaj auto jeździło i odpalało bez problemu. A przed chwilą nie udalo się go wogóle odpalić. Objaw jest jednak taki, że po akumulator działa, radio, światła świecą; natomiast po przekręceniu kluczyka zapalają się standardowe diody silnika, itp ale rozrusznik wogóle nie kręci...nic...
czy ktoś może ma jakąś sugestię co zrobić aby go chociaż na chwilę odpalić i pojechac do serwisu (i niekoniecznie na lawecie...) ? co może być przyczyną, co sprawdzić ?
będę wdzięczny za każdą sugestię i pomoc... z góry dziękuję !
jacek
Kupiłem swojego miniaczka (a raczej...synowi ) prawie rok temu. Cooper S, 2004.
auto ekstra ! 2.09min na torze Poznań przy pierwszym podejściu.
pozwoliłem sobie założyć nowy post aczkolwiek kilka osób miało podobny problem. ale nie znalazłem de facto odpowiedzi co zrobić.
Dzisiaj auto jeździło i odpalało bez problemu. A przed chwilą nie udalo się go wogóle odpalić. Objaw jest jednak taki, że po akumulator działa, radio, światła świecą; natomiast po przekręceniu kluczyka zapalają się standardowe diody silnika, itp ale rozrusznik wogóle nie kręci...nic...
czy ktoś może ma jakąś sugestię co zrobić aby go chociaż na chwilę odpalić i pojechac do serwisu (i niekoniecznie na lawecie...) ? co może być przyczyną, co sprawdzić ?
będę wdzięczny za każdą sugestię i pomoc... z góry dziękuję !
jacek
Re: Witam serdecznie i ...pomocy...
Sprawdź wyłącznik wstrząsowy. Być może wyskoczył? Znajduje się po prawej stronie (kierowcy) gdzieś w okolicach ściany grodziowej. Albo? padł rozrusznik?
rozumiem, że jak padł rozrusznik, to się nic nie da zrobić ?
wyłącznik wstrząsowy ...hmmm...nic mi to nie mówi. jak toto wygląda ? gdzie tego szukać dokładniej ? (zaraz posprawdzam internet "wyłącznik wstrząsowy", ale jak możesz pomóc dokładniej, to będę wdzięczny. nie jestem mechanikiem i nie grzebię w autach, więc...lamer ze mnie...)
wyłącznik wstrząsowy ...hmmm...nic mi to nie mówi. jak toto wygląda ? gdzie tego szukać dokładniej ? (zaraz posprawdzam internet "wyłącznik wstrząsowy", ale jak możesz pomóc dokładniej, to będę wdzięczny. nie jestem mechanikiem i nie grzebię w autach, więc...lamer ze mnie...)
a czy może to też być któryś z bezpieczników ? tylko który...z tych kilkudziesięciu i jak poznać, że spalony ?...
jacekm pisze:a czy może to też być któryś z bezpieczników ? tylko który...z tych kilkudziesięciu i jak poznać, że spalony ?...
Bezpieczniki raczej wątpię... a sprawdzić jak chcesz możesz za pomocą kontrolki(włączasz zapłon dotykasz kabel kontrolki do masy i sprawdzasz bezpiecznik w takich dziurkach po brzegach bezpiecznikach - jeśli dobry to w dwóch będzie się kontrolka świecić / jeśli zepsuty to będzie z jednej strony tylko się świecić / a jeśli w ogóle nie będzie tzn ze tak ma być:) )
Jeśli auto nie jest garażowane i stoi na dworze to jest też opcja że coś przymarzło i czeka na odwilż:)
no chyba złapała wczoraj wilgoć, coś zamarzło i klapa...ech...zawsze wtedy, kiedy jest potrzebny...
Nie ukrywam, Miniaczek chyba potrzebowal troche milosci, bo po tym jak pomacalem kazda wtyczke probujac je dopchnac, dopchnalem kazdy bezpiecznik i sprawdzilem czy klemy na aku nie sa luzne, Mini wrocilo do zywych
Jedyny problem jest taki, ze nie wiem co spowodowalo usterke ;( Ale narazie sie tym nie martwie, bede sie martwil jesli <odpukac> usterka powroci. Mam nadzieje ze po prostu cos niekontaktowalo i teraz jest juz dobrze
Dziekuje wszystkim za rady
Jedyny problem jest taki, ze nie wiem co spowodowalo usterke ;( Ale narazie sie tym nie martwie, bede sie martwil jesli <odpukac> usterka powroci. Mam nadzieje ze po prostu cos niekontaktowalo i teraz jest juz dobrze
Dziekuje wszystkim za rady
-
- Klubowicz
- Posiadane auto:
Witam,zgubiłem kluczyk z pilotem mam drugi bez pilota dzwoniłem do serwisu 800zł.Kupiłem na allegro komplet MINI R52 KOMPLETNY ZESTAW KLUCZYKÓW I ZAMKÓW NEW (numer: 1791807096)czy może ktoś się wypowiedzieć czy będzie jakiś problem