Klucz do kół
Moderator: flapjck1
-
- Nowy
- Posiadane auto:
Klucz do kół
Witam serdecznie,
Jestem na forum nowy i od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Mini z '89. Samochód służy mi głównie do jazdy dla przyjemności - nie jest więc użytkowany na co dzień, jednak ostatnio zdałem sobie sprawę z istotnego braku - otóż nie mam klucza do odkręcenia kół. Zgodnie z tym co doczytałem nie jest to standardowa 17 czy 19, ale oczkowa 18 jest już jakby przyduża. Koła mam klasyczne alu 12" więc i śruby są pewnie oryginalne. Klucz więc zapewne jest calowy - tylko jaki? I czy to są nakrętki czy szpilki?
Pozdrawiam
Jestem na forum nowy i od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Mini z '89. Samochód służy mi głównie do jazdy dla przyjemności - nie jest więc użytkowany na co dzień, jednak ostatnio zdałem sobie sprawę z istotnego braku - otóż nie mam klucza do odkręcenia kół. Zgodnie z tym co doczytałem nie jest to standardowa 17 czy 19, ale oczkowa 18 jest już jakby przyduża. Koła mam klasyczne alu 12" więc i śruby są pewnie oryginalne. Klucz więc zapewne jest calowy - tylko jaki? I czy to są nakrętki czy szpilki?
Pozdrawiam
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Klucz do kół
kup 6cio katna 18tke - bedzie ok, chyba ze masz trzyczesciowe nakretki z obrobiona blacha
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- forki
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini 1.3 SPI 95r
jak blachy pogubione w oryginalnych nakrętkach to 17 pasuje idealnie
Ostatnio zmieniony 03 lis 2011, 09:09 przez forki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowy
- Posiadane auto:
flapjck1 pisze:kup 6cio katna 18tke - bedzie ok, chyba ze masz trzyczesciowe nakretki z obrobiona blacha
No własnie - tak oglądałem te śruby i ta zewnętrzna część jest jakby tylko osłoną, sprężynuje troche - ale zdjąć mi się jej nie udało... To jak z obsługą czegoś takiego wygląda sprawa?
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Tej osłony czy jak kto woli ozdobnego kapturka się nie zdejmuje. Tak jak pisze Flapjck kup sobie pojedynczą nasadkę sześciokątną 18 mm. Wystarczająco dobra nasadka to koszt ok 10 zł w marketach w dziale narzędziowym. W przypadku gdy ta osłona jest już obrobiona (najczęściej przez stosowanie klucza pneumatycznego i niewłaściego rozmiaru nasadki) lub spada z nakrętki można ją usunąć i wtedy na samą "gołą" nakrętkę pasuje nasadka 17 mm.
Można tak jeździć do czasu wymiany nakrętki na nową z osłoną, lub nie przywiazując wagi do wyglądu, temat wymiany olać
Można tak jeździć do czasu wymiany nakrętki na nową z osłoną, lub nie przywiazując wagi do wyglądu, temat wymiany olać
-
- Nowy
- Posiadane auto:
Dzięki za odpowiedzi.
Muszę sie zatem w taką nasadkę zaopatrzyć - bo jak na złość we wszystkich zestawach które mam jest 17 a potem 19.
Muszę sie zatem w taką nasadkę zaopatrzyć - bo jak na złość we wszystkich zestawach które mam jest 17 a potem 19.
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
kup sobie (z myślą o innych naprawach) inne rozmiary (9,11...) i takie abyś miał wszystkie numery , w wersji nasadkowej i płasko-oczkowej ... nie bedziesz znowu zaskoczony i nie będziesz latał po 1 klucz. Tak właściwie super jest mieć duży zestaw calowy choć metrycznym też da sie radę.
- Lukas
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Austin Mini Flame Red 1989
- Kontakt:
Mnie też się wydaje, że kupowanie kluczy po jednym to średni pomysł. Zaraz będzie Ci potrzebny inny, potem kolejny i w efekcie, tak czy siak, komplet się zbierze, tylko że każda sztuka z innej parafii. Mając MINI trzeba brać pod uwagę dodatkowe inwestycje np. właśnie dobry komplet kluczy. I naprawdę nie warto oszczędzać. Dobre narzędzia to podstawa.
Ja kupiłem świetny zestaw będąc w Anglii. Klucze metryczne i calowe z dożywotnią gwarancją. Na wiosnę wybieram się znowu do Londynu po trochę gratów do Mini, mogę przywieźć zestaw jak ktoś chce. Klucze do pooglądania na stronie Halfords - Zestaw kluczy
Ja kupiłem świetny zestaw będąc w Anglii. Klucze metryczne i calowe z dożywotnią gwarancją. Na wiosnę wybieram się znowu do Londynu po trochę gratów do Mini, mogę przywieźć zestaw jak ktoś chce. Klucze do pooglądania na stronie Halfords - Zestaw kluczy
aymoo.pl
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper SPI '95
- Kontakt:
Z innej beczki trochę, w jak wielu przypadkach w mini potrzebne są calowe klucze? Komplet tych "naszych" mam od 5mm do 32mm płaskie i nasadowe i to po kilka ale calowych wcale.
Druga sprawa, z jakim momentem dokręcać koła w mini? Standardowo alufelgi dokręcam około 110NM, tutaj tak samo?
Druga sprawa, z jakim momentem dokręcać koła w mini? Standardowo alufelgi dokręcam około 110NM, tutaj tak samo?
- domino1985
- Wiarus
- Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
- Kontakt:
Przyda się jeszcze nasadka 33
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
nakretki kol dokrecaj max 65 Nm, z calowych polecamy 3/8, 5/16, 1/4, 1/2, reszta do ogarniecia metrycznymi
nasadka 33 przydaje sie do kierownicy, sprzegla i nakretek piast, czasami sa nakretki na piastach 34, wiec sprawdz u siebie jak sytuacja sie ma
nasadka 33 przydaje sie do kierownicy, sprzegla i nakretek piast, czasami sa nakretki na piastach 34, wiec sprawdz u siebie jak sytuacja sie ma
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow