Klucz do kół

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

vonfloyd
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Klucz do kół

Post autor: vonfloyd »

Witam serdecznie,
Jestem na forum nowy i od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Mini z '89. Samochód służy mi głównie do jazdy dla przyjemności - nie jest więc użytkowany na co dzień, jednak ostatnio zdałem sobie sprawę z istotnego braku - otóż nie mam klucza do odkręcenia kół. Zgodnie z tym co doczytałem nie jest to standardowa 17 czy 19, ale oczkowa 18 jest już jakby przyduża. Koła mam klasyczne alu 12" więc i śruby są pewnie oryginalne. Klucz więc zapewne jest calowy - tylko jaki? I czy to są nakrętki czy szpilki?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Re: Klucz do kół

Post autor: flapjck1 »

kup 6cio katna 18tke - bedzie ok, chyba ze masz trzyczesciowe nakretki z obrobiona blacha :)
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
forki
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini 1.3 SPI 95r

Post autor: forki »

jak blachy pogubione w oryginalnych nakrętkach to 17 pasuje idealnie
Ostatnio zmieniony 03 lis 2011, 09:09 przez forki, łącznie zmieniany 1 raz.
vonfloyd
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

flapjck1 pisze:kup 6cio katna 18tke - bedzie ok, chyba ze masz trzyczesciowe nakretki z obrobiona blacha :)

No własnie - tak oglądałem te śruby i ta zewnętrzna część jest jakby tylko osłoną, sprężynuje troche - ale zdjąć mi się jej nie udało... To jak z obsługą czegoś takiego wygląda sprawa?
Awatar użytkownika
markfive
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: markfive »

Tej osłony czy jak kto woli ozdobnego kapturka się nie zdejmuje. Tak jak pisze Flapjck kup sobie pojedynczą nasadkę sześciokątną 18 mm. Wystarczająco dobra nasadka to koszt ok 10 zł w marketach w dziale narzędziowym. W przypadku gdy ta osłona jest już obrobiona (najczęściej przez stosowanie klucza pneumatycznego i niewłaściego rozmiaru nasadki) lub spada z nakrętki można ją usunąć i wtedy na samą "gołą" nakrętkę pasuje nasadka 17 mm.
Można tak jeździć do czasu wymiany nakrętki na nową z osłoną, lub nie przywiazując wagi do wyglądu, temat wymiany olać :smile:
vonfloyd
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Dzięki za odpowiedzi.
Muszę sie zatem w taką nasadkę zaopatrzyć - bo jak na złość we wszystkich zestawach które mam jest 17 a potem 19.
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak
Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!

Post autor: Gibki Staruszek »

kup sobie (z myślą o innych naprawach) inne rozmiary (9,11...) i takie abyś miał wszystkie numery , w wersji nasadkowej i płasko-oczkowej ... nie bedziesz znowu zaskoczony i nie będziesz latał po 1 klucz. Tak właściwie super jest mieć duży zestaw calowy choć metrycznym też da sie radę.
Awatar użytkownika
Lukas
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Austin Mini Flame Red 1989
Kontakt:

Post autor: Lukas »

Mnie też się wydaje, że kupowanie kluczy po jednym to średni pomysł. Zaraz będzie Ci potrzebny inny, potem kolejny i w efekcie, tak czy siak, komplet się zbierze, tylko że każda sztuka z innej parafii. Mając MINI trzeba brać pod uwagę dodatkowe inwestycje np. właśnie dobry komplet kluczy. I naprawdę nie warto oszczędzać. Dobre narzędzia to podstawa.

Ja kupiłem świetny zestaw będąc w Anglii. Klucze metryczne i calowe z dożywotnią gwarancją. Na wiosnę wybieram się znowu do Londynu po trochę gratów do Mini, mogę przywieźć zestaw jak ktoś chce. Klucze do pooglądania na stronie Halfords - Zestaw kluczy
aymoo.pl
mum666
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper SPI '95
Kontakt:

Post autor: mum666 »

Z innej beczki trochę, w jak wielu przypadkach w mini potrzebne są calowe klucze? Komplet tych "naszych" mam od 5mm do 32mm płaskie i nasadowe i to po kilka ale calowych wcale.

Druga sprawa, z jakim momentem dokręcać koła w mini? Standardowo alufelgi dokręcam około 110NM, tutaj tak samo?
Awatar użytkownika
domino1985
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Mini SPi & Cooper R56N
Kontakt:

Post autor: domino1985 »

Przyda się jeszcze nasadka 33
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

nakretki kol dokrecaj max 65 Nm, z calowych polecamy 3/8, 5/16, 1/4, 1/2, reszta do ogarniecia metrycznymi

nasadka 33 przydaje sie do kierownicy, sprzegla i nakretek piast, czasami sa nakretki na piastach 34, wiec sprawdz u siebie jak sytuacja sie ma
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
ODPOWIEDZ