Halogeny MINI COOPER

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

*Paweł*

Halogeny MINI COOPER

Post autor: *Paweł* »

Witam! Mam takie pytanko do was, a jednocześnie prośbę. Mam MINI z takim zderzakiem, jak na zdjęciach poniżej:

http://www.mototurbo.pl/zdjecia/duze/ke_153_835_1.jpg

Zakupiłem do niego halogeny z tej aukcji:

http://allegro.pl/halogen-h11-mini-one- ... ?source=oo

Czy jest w stanie mi ktoś powiedzieć czy one na pewno będą pasować do tego modelu? Czy nie są one za duże? Szczerze mówiąc lekko mnie to przeraża :wink: dlatego proszę o fachową poradę.

Pozdrawiam
*Paweł*

Re: Halogeny MINI COOPER

A więc odkręciłem zderzak i znalazłem miejsce na ich montaż i pasują do tego modelu idealnie. Chciałem już sam montować, ale niestety zauważyłem brak wiązek od świateł przeciwmgielnych. Nie mogę ich znaleźć. Czy one wychodzą z tej samej wiązki co przewody do świateł pozycyjnych i kierunkowskazów??
matthew90

Post autor: matthew90 »

pytanie dlaczego tych świateł tam w ogóle nie było.. :?:
*Paweł*

Bezsensowne pytanie chyba tylko po to, żeby sobie posty nabić... Można się przecież domyśleć. facepalm
matthew90

Post autor: matthew90 »

ja tam nie wiem dlatego pytam:)

P.S no muszę zdobyć 100 postów do końca roku dostanę niespodziankę facepalm
*Paweł*

Nie ma to żadnego związku z moim pytaniem, w niczym to nie pomoże, ale mimo wszystko rzucasz takie pytanie...
137jastr
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R56

Post autor: 137jastr »

*Paweł* pisze:Bezsensowne pytanie chyba tylko po to, żeby sobie posty nabić... Można się przecież domyśleć. facepalm
A propos możliwych domysłów:
1. aktualne halogeny działają - świecą?
2. jeśli tak - poszukaj wiązki.
3. jeśli aktualne halogeny nie działają.........to by znaczyło, że zderzak był wymieniony na zderzak posiadający halogeny, ale twój mini to nie jest wersja z halogenami np. 2000,2001,2002 [ stąd brak wiązki dla halogenów]...i dobra rada - trochę luzu - gratis!
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
*Paweł*

Nie, nie! Miejsce na halogeny jest, tak jak to patrzyłem w internecie dla tego modelu i mam dokładnie to samo. Wnęki na montaż, na przykręcenie. Jest to wersja Cooper'a z 2003 roku. Jak go kupiłem to nie miał już tych halogenów, dlatego moje zirytowanie no bo skąd mam to wiedzieć, stąd napisałem, że można się domyślać. Mam na konsoli przycisk do włączania, ale nie mam tych wiązek. Nie wiem czy one są gdzieś specjalnie schowane czy po prostu nie ma bo np. są pozrywane po wypadku albo inny jakiś powód. No nie mam zielonego pojęcia... Dlatego zapytałem czy ta wiązka od przeciwmgielnych wychodzi z tej samej wiązki co do postojowych i kierunkowskazów?

Pozdrawiam :wink:
*Paweł*

A może ktoś mógłby mnie wspomóc schematem instalacji do świateł przeciwmgielnych w Mini Cooperze z 2003 roku? Ma ktoś takie cuda w swoim posiadaniu? :wink:
Konrad Wawa

halogeny

Post autor: Konrad Wawa »

W oem-ie nie ma schematu, nawet nie jest dokładnie pokazana wiązka instalacji elektrycznej halogenów
Załączniki
131.png
131.png (6.71 KiB) Przejrzano 2888 razy
*Paweł*

No faktycznie, bardzo skromnie ujęli ten temat! Ale dzięki za dobre chęci! :wink:
venomenon

Post autor: venomenon »

Myślałem dokładnie o tym samym co Ty. Mam fabryczne zaślepki. Natomiast pytanie moje jest takie: czy masz na konsoli jeden włącznik do przeciwmgielnych czy dwa?
Bo jeśli masz jeden to nic dziwnego, że nie ma wiązki, bo ten włącznik jest do tylnych przeciwgielnych. Do halogenów jest osobny, który powinien znajdować się obok tylnych. Ja niestety nie posiadam go na konsoli i zastanawiam się czy dałoby się to jakoś obejść, czy trzeba kupować konsolkę z włącznikiem do halogenów.
Może ktoś próbował czegoś podobnego i może się wypowiedzieć w temacie?
Konrad Wawa

Post autor: Konrad Wawa »

Ja mam jeden włącznik i fabryczne zaślepki w zderzaku.
Rocznik 2003 i nie zauważyłem oddzielnej wiązki do halogenów.
Obejść możesz instalujesz fabryczne halogeny i ciągniesz oddzielna wiązkę pod oddzielny przekaźnik i oddzielny włącznik. - do wykonania samodzielnie, a jak nie czujesz się na siłach każdy samochody elektryk to wykona

Nie wiem jak z oryginalną listwa z w przełącznikami, może być zintegrowana kostka i trudno będzie wyizolować przednie lampy - nie widziałem kostki zaznaczam
Załączniki
124.png
124.png (5.54 KiB) Przejrzano 2831 razy
*Paweł*

Panowie ja jestem w tej szczęśliwej sytuacji, że mam na konsoli przełączniki i do przednich i do tylnych przeciwmgielnych, tylko po prostu jak kupiłem MINI to miał wyjęte halogeny niestety... :cry: (nie wiem co za sknera wcześniej jeździła, wyciągnąć halogeny z samochodu, żeby je oddzielnie sprzedać to już naprawdę trzeba być ******) Myślałem nad obejściem tego, żeby oddzielny przełącznik zainstalować a halogeny podpiąć po prostu pod akumulator i jakiś bezpiecznik, ale elektryk powiedział, że auto nie przejdzie mi przeglądu wtedy, że cała instalacja elektryczna w aucie musi być seryjna... :???: i teraz się zastanawiam czy powiedział tak bo mu się nie chciało w to bawić czy rzeczywiście tak jest?
Bo jak wytłumaczyć, że ludzie jeżdżą na tych LED-owych światłach do jazdy dziennej, które sami montują i jakoś ich auta przeglądy przechodzą... :???:
venomenon

Post autor: venomenon »

Właśnie... a jak to jest ze szperaczami, jak ktoś sobie dołożył na grillu? Też się mogą na przeglądzie czepić??
ODPOWIEDZ