MINI Cooper R50 - wymiana skrzyni biegów

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Phantomas

Re: MINI Cooper R50 - wymiana skrzyni biegów

Post autor: Phantomas »

to-mini pisze:Te bicie na kierownicy to - półoś prawa ( długa ) ... faktycznie koszt w ASO kosmiczny. Mój mechanik powiedział żebym na razie nie wydawał kasy. Zobaczy czy da się to naprawić a jak nie to będę kupował jakiś zamiennik oczywiście.
Zostawiłem auto u niego, nie będę jeździł żeby się coś nie stało. Weźmie się za miniaka w środę ( półoś ) a w przyszłym tygodniu skrzynie rozbierze na części pierwsze i będę wiedział co w trawi piszczy.

Prawde mówiąc poza tym że Mini pięknie wygląda i bardzo mi się podoba no i prowadzi się rewelacyjnie to można iść z torbami .... co za ceny części :-).

Jak masz uszkodzoną półoś to pooglądaj auto, może było bite wcześniej...
to-mini

Post autor: to-mini »

Tak, znajomy, który handluje częściami ( nowymi ) samochodowymi powiedział że jest ta część dostępna od ręki tylko tak jak piszesz muszę podać dokładny wymiar. Półoś już wymontowana, jutro zrobię pomiary.

Odnośnie skrzyni biegów to powiedzieli mi w ASO Mini że niektóre części w tej skrzyni można wymienić ( model GS5-65BH ). Mam nadzieję że moja usterka nie będzie wiązała się z wymianą na nową skrzynię.

Czy może ktoś z Was wymieniał podzespoły w tym modelu skrzyni ?
to-mini

Phantomas pisze:

:-) a co to zmieni w obecnej sytuacji. Dziwię się że jest tak dużo nieuczciwych ludzi. Ja jakbym mieł sprzedać auto to bym powiedział ze coś jest w nim nie tak. NIe mógłbym spać spokojnie :-).
Teraz już nic nie zmienię. Trzeba wymienić daną część i postawić ( starać się postawić ) auto na koła.
Phantomas

to-mini pisze:
Phantomas pisze:

:-) a co to zmieni w obecnej sytuacji. Dziwię się że jest tak dużo nieuczciwych ludzi. Ja jakbym mieł sprzedać auto to bym powiedział ze coś jest w nim nie tak. NIe mógłbym spać spokojnie :-).
Teraz już nic nie zmienię. Trzeba wymienić daną część i postawić ( starać się postawić ) auto na koła.

Zasadniczo zmianie ulega podejście do oferty kupna... Jeśli sprzedający w swojej ofercie napisał np. że samochód jest bezwypadkowy, na Twoje pytanie czy na pewno nie był bity zarzekał się że wszystko z nim jest w porządku, to w tej sytuacji można go pozwać, lub starać się o anulowanie sprzedaży. Bardzo prawdopodobne, że nie masz poduszek powietrznych jeśli Ci przestawiło półośkę... Sprawdź to lepiej.
Skrzynię masz dokładnie tą co ja mam... Problem z wymianą poszczególnych części jest taki sam jak z wymianą całej skrzyni - trzeba wszystko wybebeszyć i znaleźć mechanika, któremu będzie się chciało ją rozebrać i będzie umiał stwierdzić, co konkretnie trzeba wymienić. Poszczególne części sa drogie. Proces czasochłonny.
to-mini

Mechanika, któremu będzie się chciało wybebeszyć skrzynię na czynniki pierwsze to mam. Ty u siebie jakie elementy wymieniałeś ? Czy całą skrzynię ?

Co do półosi to nie jest powiedziane że auto było bite. Sprawdzę to ale jest to element, który tak jak każdy inny może ulec zniszczeniu. Ja bym prędzej obstawiał że może poprzedni właściciel zawadził podwoziem bo moje auto jest obniżone.
Phantomas

to-mini pisze:Mechanika, któremu będzie się chciało wybebeszyć skrzynię na czynniki pierwsze to mam. Ty u siebie jakie elementy wymieniałeś ? Czy całą skrzynię ?

Co do półosi to nie jest powiedziane że auto było bite. Sprawdzę to ale jest to element, który tak jak każdy inny może ulec zniszczeniu. Ja bym prędzej obstawiał że może poprzedni właściciel zawadził podwoziem bo moje auto jest obniżone.

Wymieniłem całą skrzynię.
to-mini

Miałeś fart bo jak dzwoniłem na ten adres do podawałaś do Anglii to nie maja tekiej skrzyni i nie wiadomo kiedy będą mięli.

Wariant pesymistyczny - nowa skrzynka z ASO ( dramat ) :-), 9 koła. Ale może da się wymienić jakieś podzespoły.

Jak będę musiał kupić nową skrzynię to chyba będę jeżdził tym autem do końca jego dni. Bo juz nie będzie się opłacało go sprzedawać nigdy :-)
Phantomas

to-mini pisze:Miałeś fart bo jak dzwoniłem na ten adres do podawałaś do Anglii to nie maja tekiej skrzyni i nie wiadomo kiedy będą mięli.

Wariant pesymistyczny - nowa skrzynka z ASO ( dramat ) :-), 9 koła. Ale może da się wymienić jakieś podzespoły.

Jak będę musiał kupić nową skrzynię to chyba będę jeżdził tym autem do końca jego dni. Bo juz nie będzie się opłacało go sprzedawać nigdy :-)

No jak nie mają... Mają na pewno! Facet mówił, że ma 20 skrzyń na stanie. Tylko, że on sprzedaje przez ebay'a...

Link do jego strony:
Ebay
to-mini

Dzwonię jeszcze raz. A ty masz u siebie skrzynię :GS5-65BH ( numer BMW 23000432963 ).

Przy wymianie skrzyni wymieniałeś jeszcze jakieś elementy. I generalnie jak Ci się sprawuje ? Ile już km zrobiłeś na nowej.
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

to-mini pisze:Dzwonię jeszcze raz. A ty masz u siebie skrzynię :GS5-65BH ( numer BMW 23000432963 ).

Przy wymianie skrzyni wymieniałeś jeszcze jakieś elementy. I generalnie jak Ci się sprawuje ? Ile już km zrobiłeś na nowej.

a może kolega sobie zada trochę trudu i przeczyta 1 post w tym temacie, jest tam napisane m.in. co się działo ze skrzynią, i co jeszcze zostało wymienione, nawet są piękne zdjęcia ilustrujące całą operację a także wszystkie koszta facepalm
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
to-mini

Rodzaj skrzyni jest podany, fakt. Jednak nie jest napisane co dokładnie uległo uszkodzeniu. Sporo części do tej skrzyni można dokupić np: http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=23&fg=15

Jak się sprawuje skrzynia?

U mnie wchodzą wszystkie biegi bez problemu tylko czasami słyszę jak na 2 i 3 biegu na mniejszych obrotach jest takie grzechotania. Jestem ciekawy które elementy skrzyni padłu u Ciebie ? Mam cichą nadzieję ze u mnie będzie można wymienić jakiś element wewnątrz i nie będę musiał kupować nowej. Chyba że nie będzie wyjścia.
Phantomas

Skrzynia chodzi jak w nowym samochodzie.... Gładko i przyjemnie, nic nie skrzypi, nie "grzechocze"...biegi wchodzą gładko. Wsteczny wchodzi trudniej, niemniej jest ok.
Sporo części może i można dokupić, ale to jest wszystko kwestia tego na czym Ci zależy. Dla mnie priorytetem, była jednorazowa operacja - rozbieram, wkładam, składam i zapominam o temacie. Gdybym ją składał z poszczególnych części, być może musiałbym powracać do tematu, gdyby któraś niepasowała. Poza tym, co istotne... U mnie mechanizm skrzyni wyrobił dziurę w obudowie, w chwili uszkodzenia skrzyni w trakcie jazdy jej części w mniejszym bądź większym stopniu się uszkodziły... Zdecydowałem więc, że kupuję całą skrzynię, profesjonalnie złożoną a "pozostałości" oddam komuś, komu się to przyda....
Zauważ że na stronie realoem - którą my Forumowicze, znamy bardzo dobrze, są podane części i ich ceny... Kupując skrzynie "po kawałku" jak pewnie zauważysz, wcale nie wyjdzie okazajnie... Nie wiem też, czy nie będziesz musiał kupując nowe części, oddawać starych - bo jak pewnie zauważyłeś na oemie jest informacja, że produkcja skrzyni się zakończyła... Co to znaczy dla Ciebie? Otóż, czy kupisz skrzynię w salonie BMW czy u takiego producenta na wyspach - NIE BĘDZIE ONA FABRYCZNIE NOWA. I tu i tu dostaniesz skrzynię regenerowaną i części do niej zapewne też będą regenerowane - czyli odnowione po odzyskaniu z innych samochodów heheh. Pytanie retoryczne, które powinieneś sobie zadać jest takie - czy chcę skrzynię sygnowaną logiem salonu z proporcjonalną nadwyżką cenową, czy wystarczy mi renoma zakładu naprawczego, który tylko z tego żyje, a być może nawet swoje skrzynie sprzedaje w jakimś salonie. Ten facet z wysp ma niemal 100% zadowolenie na ebay'u - to dużo znaczy...

Z mojej strony to chyba tyle. Ja z zakupu jestem zadowolony i uważam, że może może by się taniej dało, ale skąd wiem, czy teraz bym nie narzekał... Jest Ok, wyszło zdecydowanie taniej niż w salonie, można cieszyć się z jazdy:)

Pozdrawiam serdecznie
Piotrek
to-mini

Dzięki za wyczerpujące info :-). Pytam odnośnie częsci ponieważ na pewno biorę skrzynię od tego kolesia z eBaya - podałem mu już dokładny numer skrzyni i powiedział ze ma takie - czyli tak jak mówiłeś. Natomiast być może kupię tylko środek ( kpl ) za 250 funtów, powiedział że spokojnie każdy mechanik to złoży ( daje instrukcje jak to zrobić ) czyli będzie ona jak nowa ( nowe wnętrzności ) jeżeli oczywiście nie ma uszkodzenia obudowy tak jak w Twoim przypadku.

Sprzęgło też brałeś od niego? ok , widzę ( Sprzęgło oryginalne VALEO 826234 z dociskiem - 523zł )

pozdr.
b3x

Post autor: b3x »

Phantomas pisze:"Zakup prawej półosi (tej dłuższej) u dilera bmw, razem z dwoma simeringami to koszt rzędu 2300 PLN - przy czym obowiązkowo przy zakupie należy zwrócić dillerowi starą półoś. Wiąże się to z koniecznością wybebeszenia samochodu, przed zakupami.

To ciekawe to, co mówicie. Mam podobny problem w moim R50 2005: odgłosy ("bicie") przy przyspieszaniu, szczególnie przy zakrętach. W serwisie w Krakowie powiedziano mi, że trzeba zrobić regerację półosi, znają tylko jeden serwis który to robi – w Poznaniu… Cena za wszystko z przesyłką i robocizną: 4800 zł. Wydaje mi się, że to dużo…?
to-mini pisze:Te bicie na kierownicy to - półoś prawa ( długa ) ... faktycznie koszt w ASO kosmiczny. Mój mechanik powiedział żebym na razie nie wydawał kasy. Zobaczy czy da się to naprawić a jak nie to będę kupował jakiś zamiennik oczywiście.
Zostawiłem auto u niego, nie będę jeździł żeby się coś nie stało. Weźmie się za miniaka w środę ( półoś ) a w przyszłym tygodniu skrzynie rozbierze na części pierwsze i będę wiedział co w trawi piszczy.

Jak postęp u Ciebie? Powiedzieli, ekonomicznie bardziej warto regenerować (za 4800!?) niż kupić używaną półoś, na którą ciężko żeby ktokolwiek dał gwarancję. Muszę decydować się szybko, bo auto jest rozłożone w serwisie. Co myślicie?
SpaCar

Post autor: SpaCar »

Zakup w ASO półosi prawej max 2000zł. Zamiennik nowy - ok 1000zł (trudno dostępny-ostatnią sztukę miałem 2tyg temu). Sprzęgło Valeo 826234 - 399zł. Ceny brutto dla jasności.
ODPOWIEDZ