Mini Bemol z Kaszub
Moderator: flapjck1
- BeMoL
- Super użytkownik
- Posiadane auto: MINI Cooper S Cabrio
Re: Mini Bemol z Kaszub
szczerze to Ci powiem, że bardzo chciałem aby moje mini było gotowe na wiosnę - jednak im więcej piszę, pytam i czytam
- to obawiam się, że mój budżet do wiosny nie podoła z tym wszystkim i przy dobrych wiatrach może na wakacje nim wyjadę

Ostatnio zmieniony 05 lis 2011, 17:41 przez BeMoL, łącznie zmieniany 2 razy.
- BeMoL
- Super użytkownik
No to pierwsze koty za płoty - pokazuję pierwsze efekty pracy - a właściwie to chyba ich brak
- bo jak mini to on już nie wygląda

- Załączniki
-
- 2011-11-05 09.18.21.jpg (92.47 KiB) Przejrzano 2379 razy
-
- 2011-11-05 09.18.04.jpg (97.12 KiB) Przejrzano 2379 razy
-
- 2011-11-05 09.17.50.jpg (105.66 KiB) Przejrzano 2379 razy
- BeMoL
- Super użytkownik
i jeszcze pozostałości car audio 

- Załączniki
-
- 2011-11-05 09.18.33.jpg (66.55 KiB) Przejrzano 2372 razy
- BeMoL
- Super użytkownik
jeszcze nie sprawdzałem - ale czy ciężko zdjąć deskę rozdzielczą? no i mam problem z wyjęciem drzwi i szyb z tych drzwi
aha i została mi maska - niepotrzebna bo będę zamawiać flipa - ile taka część może być warta? - do tego jeszcze używany błotnik prawy który kupiłem za 30 zł - też zbędny
aha i została mi maska - niepotrzebna bo będę zamawiać flipa - ile taka część może być warta? - do tego jeszcze używany błotnik prawy który kupiłem za 30 zł - też zbędny
- Załączniki
-
- 2011-11-05 10.13.20.jpg (86.85 KiB) Przejrzano 2372 razy
-
- 2011-11-05 10.13.13 (1).jpg (90.69 KiB) Przejrzano 2372 razy
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Deska przymocowana jest zazwyczaj od spodu pionowymi płaskownikami. Trzymają je nakrętki motylkowe do odkrecania ręką bez pomocy klucza. Otwórz schowek włoż rękę na lewo i na prawo, jak znajdziesz nakrętki odkręcaj. Przy zegarach może być gorszy dostęp ale jak już poznasz zasadę mocowania to dasz radęBeMoL pisze:...czy ciężko zdjąć deskę rozdzielczą? no i mam problem z wyjęciem drzwi i szyb z tych drzwi

Szyby wyjmuje się skosem do góry po usunieciu listew ozdobnych z drzwi. Najpierw odkręcić trzeba mechanizm podnoszenia od poszycia wewnetrznego a później odsunąć go, podnieść nieco do góry i pomagając sobie kręceniem korbką doprowadzic do wysunięcia się kolejno rolek z dolnej prowadnicy szyby. Lepiej robić to w dwie osoby. Jedna niech trzyma szybę od zewnętrznej strony podczas wysuwania rolek mechanizmu.
Maska warta tyle ile ktoś za nia zapłaci

Myślę, że bardzo dobra maska, bez rdzy, nie pogięta, nie szpachlowana, polakierowana jest warta do 150 zł.
- BeMoL
- Super użytkownik
Hej
Mam problem - potrzebuję pomocy od osób które montowały flip front - bo właśnie zakupiłem i przywiozłem - jednak po pierwszej przymiarce - wygląda na to że nie pasuje
Pan Krzysztof zdaje się - mówił mi przy odbieraniu że trzeba będzie go troszkę poprzerabiać więc nie martwię się tym aż tak - jednak potrzebuję pomocy zanim zacznę cokolwiek robić - czy ciąć karoserię czy tylko flipa - czy jedno i drugie?
Mam problem - potrzebuję pomocy od osób które montowały flip front - bo właśnie zakupiłem i przywiozłem - jednak po pierwszej przymiarce - wygląda na to że nie pasuje
Pan Krzysztof zdaje się - mówił mi przy odbieraniu że trzeba będzie go troszkę poprzerabiać więc nie martwię się tym aż tak - jednak potrzebuję pomocy zanim zacznę cokolwiek robić - czy ciąć karoserię czy tylko flipa - czy jedno i drugie?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
skontaktuj sie z sebek81 i poogladaj zdjecia jego miniaka
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
najpierw musisz spasować drzwi i A-panele , potem do tego przycinaj flipa. Tnij po kawałku i sprawdzaj... (zawsze lepiej podpiłować troszkę jak wyciąć zbyt wiele) . Aby flip po malowaniu był ładny musisz sporo z niego zebrać i równać. Patrz z daleka jak idzie linia auta i uważaj na łuk nadkaola aby miał idealny kształt oraz aby flip nie piał do góry czy zbytnio opadał (to zależy od miejsca mocowania przednich zawiasów ... chyba,że robisz podnoszony w stronę szyby). Powinno się stosować specjalne szpachle i podkłady do laminatu. Ja musiałem dorobić miejsca na mocowanie grila.
- BeMoL
- Super użytkownik
już niedługo temat blacharki będzie zakończony - prawdopodobnie za miesiąc powinienem go "już" składać - troszke to trwa ale wiadomo, że to kosztuje
przypadkiem trafiłem na ogłoszenie kół
http://moto.allegro.pl/super-renault-13 ... 64811.html
czy pasowały by do mini? Jeśli tak to czy jest sens - czy autko poradzi sobie z takimi kółkami czy lepiej zostać przy oryginale?
czy pasowały by do mini? Jeśli tak to czy jest sens - czy autko poradzi sobie z takimi kółkami czy lepiej zostać przy oryginale?
- icemac
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
rozstaw śrub nie pasujeBeMoL pisze:już niedługo temat blacharki będzie zakończony - prawdopodobnie za miesiąc powinienem go "już" składać - troszke to trwa ale wiadomo, że to kosztuje
Się zmienia ... Clubman + MM = mają się dobrze 

- BeMoL
- Super użytkownik
wiem że da się wsadzić 4x100 pomimo innego rozstawu i to nie przez dystanse
Ostatnio zmieniony 22 mar 2012, 14:16 przez BeMoL, łącznie zmieniany 1 raz.
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Jak wiesz to po co pytasz?
Rozstaw to jedno, w tych felgach jest dość duże ET i raczej bez dystansu ich nie spasujesz bo będą obcierać ( tak samo felgi 13" z Metro nie pasują do Mini)
Rozstaw to jedno, w tych felgach jest dość duże ET i raczej bez dystansu ich nie spasujesz bo będą obcierać ( tak samo felgi 13" z Metro nie pasują do Mini)
- BeMoL
- Super użytkownik
oj teraz to mi nie ładnie napisałeśse7ven pisze:Jak wiesz to po co pytasz?

- BeMoL
- Super użytkownik
a teraz to już lepiej -se7ven pisze: Rozstaw to jedno, w tych felgach jest dość duże ET i raczej bez dystansu ich nie spasujesz bo będą obcierać ( tak samo felgi 13" z Metro nie pasują do Mini)
a może bardziej szczegółowo się zapytam -
nie jeździłem Mini z 13'' felgami i to w dodatku z tysiączkiem pod maską więc pytam jak się jeździ na takich felgach - po co mam kupować a potem żałować
-jak dużo można stracić na mocy i czy wzrośnie spalanie i czy zawieszenie to wytrzyma
dodam jeszcze że z felgami to mam jakieś doświadczenie - zawsze montowałem większe niż seryjne - jednak to w autach powiedzmy bardziej współczesnych i z dużą mocą - konkretniej to np. teraz mam passata z 200KM pod maską i nie czuję różnicy w mocy, spalaniu jadąc na 16'' seryjnie zakładanych czy to na 18'' które sobie wstawiłem
Ostatnio zmieniony 22 mar 2012, 18:35 przez BeMoL, łącznie zmieniany 1 raz.
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Jest opcja szukaj (widocznie się nie chce). Sporo jest na temat kół 13".
W każdym aucie wzrasta spalanie jak są większe opory toczenia.
Przy zastosowaniu szerokich felg i opon musisz robić mody w karoserii (podcinanie z przodu i modyfikacje z tyłu) inaczej będzie obcierać.
I zapamiętaj, że Mini to nie jest nowa konstrukcja i każde doświadczenie, które przerobiłeś wiele razy możesz sobie darować.
W każdym aucie wzrasta spalanie jak są większe opory toczenia.
Przy zastosowaniu szerokich felg i opon musisz robić mody w karoserii (podcinanie z przodu i modyfikacje z tyłu) inaczej będzie obcierać.
I zapamiętaj, że Mini to nie jest nowa konstrukcja i każde doświadczenie, które przerobiłeś wiele razy możesz sobie darować.