Rover Mini 1987
Moderator: flapjck1
- monsterk
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Re: Rover Mini 1987
zegary od coopera 1,3 po 91 r
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
Małymi kroczkami do przodu ... powodzenia.
ps. kiedyś też miałem ulubionego resoraka ... koparkę ...
Gibki Staruszek pisze:ps. kiedyś też miałem ulubionego resoraka ... koparkę ...
i jak kupiłeś ją w 1:1 ?
Gibki Staruszek pisze:Małymi kroczkami do przodu ... powodzenia.
hahahahaha dobre, dobre...
- minimaniak
- Klubowicz
- Posiadane auto: Klasyki "Dziadek" 25LE, 35LE, 40LE, Cabriolet, Van,Kombi i parę innych
- Kontakt:
Walcz z odbudową, walcz i rób jak chcesz bo to TWÓJ Mini
ps
A tapicerka nie jest z najtańszej wersji
ps
A tapicerka nie jest z najtańszej wersji
Pozdrawiam Adam
TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
TEL. 606-877-927
PIERWSZY W POLSCE SKLEP Z CZĘŚCIAMI DO MINI www.mini-land.pl
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
no ba ludziska tak przyzwyczajeni do weluru ze uwazaja to za standard
a standard moi drodzy to nieuchylne tylne okienka i szmata zamiast tapicerki
a standard moi drodzy to nieuchylne tylne okienka i szmata zamiast tapicerki
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Dawno nie uzupełniałem listy zmian w moim Mini. Od 2009 roku wiele nauczyłem się o tym samochodzie i powoli go usprawniam. Już nie martwię się kolejnymi ogniskami rudej i kaprysami elektryki.
Dzisiaj założyłem usprawniony gaźnik. Co zrobiłem:
1. Zniwelowałem luz osi przepustnicy montując w gnieździe bieżnię łożyska. Współpraca mosiądzu i stali jest idealnym połączeniem w układach ciernych (np. panewki wału korbowego). Oś nie ma luzu i gładko się porusza.
2. Oś przepustnicy jest ścięta w kształt klina od strony wlotu mieszanki. Mieszanka nie napotyka dodatkowego oporu.
3. Przepustnica jest zmatowiona i ma porobione nacięcia. To z kolei ułatwia odparowywanie paliwa z przepustnicy.
4. Wlot do gaźnika jest wypolerowany na lusterko, a wylot delikatnie zmatowiony
5. Założony nowy zaworek w komorze pływakowej. Polecam zrobić to profilaktycznie. Zaworki od Rogala są niezniszczalne i przeżyją niejeden gaźnik.
Wylot rury wydechowej jest ścięty pod kątem 45°. Ta operacja zwiększyła średnicę wylotu oraz zmieniła BRZMIENIE SILNIKA. Moja tysiączka burczy jak silnik po nie wiadomo jakich modyfikacjach.
Śmiało mogę powiedzieć, że mam inny silnik. Jest żwawszy i ładnie pracuje. Wystarczyło wstawić elektroniczny moduł zapłonu i naprawić gaźnik.
Czeka mnie jeszcze założenie strumienicy od Węglarskiego. Wtedy to dopiero będzie inny silnik.
Dzisiaj założyłem usprawniony gaźnik. Co zrobiłem:
1. Zniwelowałem luz osi przepustnicy montując w gnieździe bieżnię łożyska. Współpraca mosiądzu i stali jest idealnym połączeniem w układach ciernych (np. panewki wału korbowego). Oś nie ma luzu i gładko się porusza.
2. Oś przepustnicy jest ścięta w kształt klina od strony wlotu mieszanki. Mieszanka nie napotyka dodatkowego oporu.
3. Przepustnica jest zmatowiona i ma porobione nacięcia. To z kolei ułatwia odparowywanie paliwa z przepustnicy.
4. Wlot do gaźnika jest wypolerowany na lusterko, a wylot delikatnie zmatowiony
5. Założony nowy zaworek w komorze pływakowej. Polecam zrobić to profilaktycznie. Zaworki od Rogala są niezniszczalne i przeżyją niejeden gaźnik.
Wylot rury wydechowej jest ścięty pod kątem 45°. Ta operacja zwiększyła średnicę wylotu oraz zmieniła BRZMIENIE SILNIKA. Moja tysiączka burczy jak silnik po nie wiadomo jakich modyfikacjach.
Śmiało mogę powiedzieć, że mam inny silnik. Jest żwawszy i ładnie pracuje. Wystarczyło wstawić elektroniczny moduł zapłonu i naprawić gaźnik.
Czeka mnie jeszcze założenie strumienicy od Węglarskiego. Wtedy to dopiero będzie inny silnik.
- Załączniki
-
- os_przepustnicy.JPG (62.26 KiB) Przejrzano 1878 razy
-
- przepustnica2.JPG (73.08 KiB) Przejrzano 1878 razy
-
- przepustnica1.JPG (73.36 KiB) Przejrzano 1878 razy
Ostatnio zmieniony 24 mar 2012, 19:20 przez Mariuszo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
W jakim / którym silniku samochodowym panewki wału korbowego wykonane są z mosiądzu ?. Chciałbym poszerzyc moją wiedzę na ten temat / jakieś przykłady ?Mariuszo pisze:...Współpraca mosiądzu i stali jest idealnym połączeniem w układach ciernych (np. panewki wału korbowego)...
Czy mógłbyś podać jakieś źródła fachowej wiedzy na temat takiej modyfikacji przepustnicy, czy jest to Twój projekt autorski ?. Sprawa jest ciekawa, jakkolwiek w/g mnie efekt odparowania jest bardziej "przydatny" w kanałach dolotowych między gaźnikiem a zaworami gdy występuje dodatkowy wpływ podwyższonej temperatury ścianek, natomiast sama przepustnica zmodyfikowana w ten sposób o "chropowatej powierzchni" zwiększy opory przepływu. Dodatkowe niekorzystne zawirowania powstają na wystajacych śrubach i tu "spiłowując" je uzyskamy więcej.Mariuszo pisze:...Przepustnica jest zmatowiona i ma porobione nacięcia. To z kolei ułatwia odparowywanie paliwa z przepustnicy.
Czym różnią się te zaworki od seryjnych ? Zgadzam się, że są bardziej trwałe / lepiej uszczelniają, chociaż nie są niezniszczalne, jeżeli końcówka /stożek wykonana jest z tworzywa (viton). Czy o takich mówimy ? Jeżeli tak, popieram.Mariuszo pisze:...Założony nowy zaworek w komorze pływakowej. ...Zaworki od Rogala są niezniszczalne i przeżyją niejeden gaźnik.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 25 mar 2012, 10:20 przez markfive, łącznie zmieniany 1 raz.
pisałeś że kanał dolotowy jest wypolerowany na lustro, a czy to przypadkiem nie będzie powodem skraplania paliwa i wypalania zaworów ? mogę się mylić... a po drugie nie siedze tak długo w miniakach jak przedmówcy jednak nigdy w żadnym aucie nie potkałem się z nacinaniem przepustnicy
Ostatnio zmieniony 25 mar 2012, 10:39 przez Mayon, łącznie zmieniany 1 raz.
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Tu akurat błędu nie ma. Nie doczytałeś, że wypolerowny jest tylko odcinek dolotu (wlot do gaźnika) przed gardzielą i przepustnicą a więc tam gdzie jest tylko powietrze (bez paliwa). To prawidłowo i w/g mnie korzystnie.Mayon pisze:pisałeś że kanał dolotowy jest wypolerowany na lustro, a czy to przypadkiem nie będzie powodem skraplania paliwa i wypalania zaworów ? ...
Ostatnio zmieniony 25 mar 2012, 10:47 przez markfive, łącznie zmieniany 1 raz.
markfive pisze:W jakim / którym silniku samochodowym panewki wału korbowego wykonane są z mosiądzu ?. Chciałbym poszerzyc moją wiedzę na ten temat / jakieś przykłady ?Mariuszo pisze:...Współpraca mosiądzu i stali jest idealnym połączeniem w układach ciernych (np. panewki wału korbowego)...
Mój błąd. W stopie stosowanym w panewkach akurat miedź jest w śladowych ilościach. Podałem zły przykład współpracy metalowych części o dużej twardości z częściami o małej twardości. Tutaj odpowiednim przykładem jest tulejka ośki wirnika w rozruszniku.Czy mógłbyś podać jakieś źródła fachowej wiedzy na temat takiej modyfikacji przepustnicy, czy jest to Twój projekt autorski ?. Sprawa jest ciekawa, jakkolwiek w/g mnie efekt odparowania jest bardziej "przydatny" w kanałach dolotowych między gaźnikiem a zaworami gdy występuje dodatkowy wpływ podwyższonej temperatury ścianek, natomiast sama przepustnica zmodyfikowana w ten sposób o "chropowatej powierzchni" zwiększy opory przepływu. Dodatkowe niekorzystne zawirowania powstają na wystajacych śrubach i tu "spiłowując" je uzyskamy więcej.Mariuszo pisze:...Przepustnica jest zmatowiona i ma porobione nacięcia. To z kolei ułatwia odparowywanie paliwa z przepustnicy.
To nie jest mój pomysł Taki kształt ośki i nacięcia na przepustnicy są zaczerpnięte od człowieka z doświadczeniem w modyfikacji silników dwusuwowych. Na zdjęciu są jeszcze stare śruby. Nowe mają stożkowy łeb i są schowane w gnieździe. Z drugiej strony ośki gwint śrubki nie wystaje. W kolektorze dolotowym zjechałem wszystkie szwy, nadlewy, nierówności. Szczególnie zadbałem o łuki.
Czym różnią się te zaworki od seryjnych ? Zgadzam się, że są bardziej trwałe / lepiej uszczelniają, chociaż nie są niezniszczalne, jeżeli końcówka /stożek wykonana jest z tworzywa (viton). Czy o takich mówimy ? Jeżeli tak, popieram.Mariuszo pisze:...Założony nowy zaworek w komorze pływakowej. ...Zaworki od Rogala są niezniszczalne i przeżyją niejeden gaźnik.
Dokładnie tak. Chodzi o zaworki z vitonem. O taką informację powinien być uzupełniony opis zaworka w sklepie internetowym. Mam dwa stare zaworki z mosiężnym stożkiem. Każdy z nich przejechał prawdopodobnie kilkadziesiąt tysięcy kilometrów i gołym okiem widać wyrobione wcięcie na obwodzie stożka. Czy viton zachowa się podobnie?
Pozdrawiam
Strumienica założona. Silnik kręci się lepiej. Przy okazji przekładki iglicy z drugiego gaźnika porównałem sprężyny tłoczka:
1. twardsza, zrobiona z grubszego drutu, dłuższa
2. miękka, cienki drut, krótsza
Jakie mają zalety i wady? Nie wiem którą założyć do dynamicznej jazdy po mieście.
1. twardsza, zrobiona z grubszego drutu, dłuższa
2. miękka, cienki drut, krótsza
Jakie mają zalety i wady? Nie wiem którą założyć do dynamicznej jazdy po mieście.
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
twardsząMariuszo pisze:...Nie wiem którą założyć do dynamicznej jazdy