Mini 1.3 SPI Łódź

Część forum poświęcona naszym Miniakom. Zanim założysz nowy post, zapoznaj sie z panującymi tu zasadami.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
Luomo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Mini 1.3 SPI Łódź

Post autor: Luomo »

Witam Wszystkich! Zgodnie z październikową zapowiedzią załączam kilka fotek i informacji na temat mojego Miniaka :wink:
Mini zostało kupione w październiku w Brzegu Opolskim w stanie wizualnym takim jak na załączonych zdjęciach. Na pierwszy rzut oka stan nienaganny :wink: Po dalszych oględzinach, już po zakupie :wink: wyszły na jaw pewne mankamenty. Po pierwsze Mini (cóż za niespodzianka :mrgreen: ) zaczyna rdzewieć tu i tam. Progi zewnętrzne, spawy (niektóre na szczęście), nalot rdzawy (powierzchowny, zlazł jak go przeczyściłem :grin: ) na podłodze bagażnika. Niby nie ma tego dużo, ale... W przyszłym roku będę robil generalny remont blachy i lakieru i wymieniał trefne elementy na nowe. Koszt takiego zabiegu będzie niebagatelny, ale na jakiś czas powinno wystarczyć :wink: Na ten rok przewidziany jest: remont zawieszenia z wywaleniem gruch włącznie (rozmowy z Sadamem w toku :grin: ), wymiana dachu (rolldachu) - tu już jestem umówiony ze specem od tego typu rzeczy, doprowadzenie do używalności silnika i remont hamulców. Resztę jak: budę, wnętrze zostawiam na przyszły rok. To by bylo na tyle. O postępach w pracach będę informował na bieżąco :grin: Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Luomo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: Mini 1.3 SPI Łódź

zdjęcia
Załączniki
php0ygmH8AM.jpg
php0ygmH8AM.jpg (64.75 KiB) Przejrzano 9021 razy
phphxy4L5AM.jpg
phphxy4L5AM.jpg (60.91 KiB) Przejrzano 9021 razy
phpHqNVY3AM.jpg
phpHqNVY3AM.jpg (59.08 KiB) Przejrzano 9021 razy
Awatar użytkownika
Luomo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

zdjęcia 2
Załączniki
phpUT9fJWAM.jpg
phpUT9fJWAM.jpg (105.45 KiB) Przejrzano 9018 razy
phpnn82Z3AM.jpg
phpnn82Z3AM.jpg (65.27 KiB) Przejrzano 9018 razy
Awatar użytkownika
Bochen
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Rover Mini 1.3i MPi 1999

Post autor: Bochen »

zajebisty! bardzo mi się podoba brak zderzaków, tylko co na to przepisy? no i kółka wystają trochę :)

bardzo chętnie bym go zobaczył na żywo.

co do tego remontu, to wlasnie przeżywam to samo. no cóż - późny rocznik
Awatar użytkownika
Luomo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Bochen nie łam się, jestem z Tobą :grin: Wiem, że miałeś niezłe przeboje ze swoim sprzętem (widziałem fotorelację), ale teraz będzie już z górki :wink: Ja oddaję swojego w poniedziałek w sprawne ręce p. Barańskiego bo coś silnik niedomaga :sad:, a następnie jadę do Zgierza na wymianę dachu, a potem Wrocław, Sadam i zawiecha + hamulce :grin: Odnośnie planów, zainspirował mnie pojazd Humina i będę szedł w tym kierunku. Tzn. w przyszłym roku w ramach remontu blacharsko-lakierniczego chcę zmienić kółka na 10" dodać "huminowe" nadkola, wyremontować silnik na cacy, itd. Zostaje srebrny kolor, dach też będzie maźnięty na czarno, tak jak jest teraz. Ciekawy jestem jak Custom Factory poradzi sobie z Twoim Mini. Trzymam kciuki, żeby było dobrze bo też mam zamiar skorzystać z ich usług :wink: Pozdr.!
Maciej

Post autor: Maciej »

Luomo, co u p. Barańskiego będziesz robił z silnikiem, też muszę się wybrać, ale na razie czekam na cieplejsze dni by się móc na dwa kółka przerzucić.
Maciek.
Awatar użytkownika
Luomo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Problem mam taki: przy wyrzucaniu na luz i schodzeniu z obrotów silnik lubi zgasnąć, poza tym na jałowym obroty falują. Falują w dół od ok 800 do zera czasami (to mogą być przewody podciśnienia). Doatkowo mam wrażenie, że kolumna kierownicy jest krzywa i na jalowym wpada w wibracje uderzając o osłonę co jest mega wkur...ce :wink: Olej jeszcze będę wymieniał i taki ogólny przegląd zrobię przed wycieczką do Wrocławia na wymianę zawiechy :grin: Pozdr.!
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

ad 1) przewody podcisnienia lub map sensor w kompie
ad 2) ten typ tak ma
ad 3) tulejki nylonowe kolumny kierowniczej pewnie wytluczone
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
Luomo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Dzięki Flap, będę wiedział na co zwrócić uwagę przy rozmowie z mechanikiem :grin:
nismo

Post autor: nismo »

ladne To
Awatar użytkownika
Luomo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Krótko. Samochód oddany do mechanika. Kupiony olej Midland 20W-50 Performance 6 l. z beczki za 80 PLN w Aptece Olejowej koło Nastapolu + filtr Filtron OP 551 za 9,89 PLN w Intercarsie na Dąbrowskiego. Piszę adresy bo zarówno olej jak i filtr ciężko dostać w Łodzi :smile: Zobaczymy co wyniknie z grzebanaia mechanika, ale po sostatniej rozmowie (Bochen, wiesz o co chodzi :wink: ) Łódź skieruje swój wzrok w stronę Urzutu :wink:
Awatar użytkownika
Bochen
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Rover Mini 1.3i MPi 1999

Post autor: Bochen »

Zycze Ci zeby tylko na pierdolach sie skonczylo u baranskiego ;) a adresy dobrze ze podales, chetnie skorzystam bo przy ostatniej zmianie olej kupowalem u opryskliwego dziada na lagiewnickiej a filtr przez net.

Pozdro
Awatar użytkownika
Luomo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Jutro odbieram Miniaka od Barańskiego. Podobno uporał się z falującymi obrotami (zobaczymy). Dowiedziałem się też, że muszę wymienić drążki reakcyjne (przynajmniej jedną szt., bo jest krzywa - rzeczywiście jest krzywa :wink: , sprawdzałem). Poza tym wymiana oleju i ogólny przegląd jak pisałem wyżej. U Barańskiego spotkałem miniaka na łódzkich blachach w stanie takim sobie, chyba niezrzeszony :wink: Jutro napiszę jakie wrażenia z jazdy. Pozdr.!
Awatar użytkownika
humin
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: humin »

jeśli drążek reakcyjny jest krzywy to bierz pod uwagę, że masz skopaną zbieżność, także lepiej zajmij się tematem szybko, ponieważ przy ujeżdżaniu w tym stanie miniak może zjeść dość szybko przednie opony
Awatar użytkownika
Luomo
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Zgadza się, na razie zbieżność jest ustawiona pod ten krzywy drążek tak więc te parę km zrobię dopóki nie przyjdzie nowy :-). Pozdr.!
ODPOWIEDZ