Problem z fotelem pasażera

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

qarinczu

Problem z fotelem pasażera

Post autor: qarinczu »

Mam mega problem. Byłam dzisiaj na myjni samochodowej - full opcja w środku i na zewnątrz plus pranie foteli...

Odbierając auto stwierdziłam, że nie działa mi fotel pasażera :neutral: - nie wraca do pozycji pionowej. Mechanizm zatrzymuje się jedynie albo w pozycji złożonej, albo leżącej. Nie można go ustawić w pozycji, że tak powiem "normalnej" ;P

Czy mieliście może już taką sytuację? Czy to może wynikać z tego, że fotele są mokre i jak wyschną będzie wszystko ok? Czy może podczas czyszczenia pracownicy mi tam coś uszkodzili?

Proszę o poradę. Na wszelki wypadek spisałam oświadczenie i numer polisy ubezpieczeniowej. Mam na piśmie zobowiązanie do pokrycia kosztów naprawy, ale jeżeli spotkaliście się z taką sytuacją to proszę o pomoc. Być może to jakaś błachostka?
Awatar użytkownika
Psztymucel
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
Kontakt:

Re: Problem z fotelem pasażera

Post autor: Psztymucel »

Masz R50/53 czy R56 :?:
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
qarinczu

Mam model R50 - 2002 rok i fotele z obiciem panter schwarz.
Awatar użytkownika
Psztymucel
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
Kontakt:

Post autor: Psztymucel »

To nie pomogę... nie znam tego fotela.

Obawiam się jednak, że mógł ulec uszkodzeniu mechanizm składania oparcia i jeżeli to prawda, to jest to nienaprawialne, więc tylko wymiana.
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
marcin.kraków
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: marcin.kraków »

spróbuj poruszać tymi wajchami od nachylenia fotela. może po prostu nie zaskoczyło w pozycji "na środku" , inaczej będzie sie rozkładać.
qarinczu

tymi wajchami to już kombinowałam na wszelkie sposoby... jutro zasięgnę porady tapicera samochodowego i zapytam, czy to sprawa błaha, czy coś grubszego... wtedy skorzystam z polisy tej myjni... ehhh...
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

musieliby kwasem myc zeby mechanizm zepsuc :D

zobacz czy jakas sprezyna nie spadla
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Phantomas

Post autor: Phantomas »

Powiem Ci tak: u mnie fotel pasażera ma swoje fochy - mam R50 - jak naciśniesz wajchę, w kierunku kokpitu to się składa, a jak naciśniesz w drugą stronę to wraca do normalnej pozycji.

Czasem jednak nie zaskoczy tak jak u Ciebie i jest jeszcze jeden objaw, fotelem można wówczas poruszać po całej szynie do przodu i do tyłu bez poruszania wajchą od zmiany przesunięcia fotela. Wtedy przesuwam złożony fotel do samego przodu i gwałtownie pcham go do tyłu samochodu, co powoduje że gdy dojedzie do końca szyny rozkłada się do pozycji właściwej hehehe.... Też nie wiem dlaczego tak jest, ale to się zdarza bardzo sporadycznie.

Jest i drugie rozwiązanie: masz zerwaną linkę od fotela. Zerwanej linki nie dokupisz - trzeba cały fotel wymienić :/
qarinczu

Racja. Musiałam wymienić mechanizm fotela :neutral:
Ciekawe, czy ubezpieczalnia pokryje koszty
ODPOWIEDZ